Dagboek 5 -de Scotch Fancy de Belgische Bult en de Norwich

Dagboek van de Scotch Fancy de Belgische Bult en de Norwich

TERUG

 

► Mijn dagboek begint even terug in de tijd:

Nu de kweek al begonnen is zal ik even samenvatten hoe ik te werk ga met de voorbereiding.
Ik begin eind december, begin januari met het koppelen van de Scotch Fancy en de Belgische bult, dat is vroeg maar het zijn figuurkanaries, en het koppelen gebeurt dan in de juist voorgeschreven koepelkooi, zodat  de houding dan maximaal tot zijn recht komt,
en zo kan ik zien welke vogels het best bij elkaar passen.
Als ze gekoppeld zijn,  zoals ik vind dat ze bij elkaar horen worden de ringnummers van de koppels genoteerd.
Daar ik werk met het progamma van
zooeasy, ik geef de ringnummers van de koppels in, en zo kan ik zien hoe het zit met de verwantschap van dat samengesteld koppel. Want het gebeurt dat ik koppels terug moet veranderen daar de verwantschap te hoog is .
Ik probeer  altijd onder de 40 procent te blijven anders gaat de kwaliteit van de jongen er op achteruit, verwantschap is zeer belangrijk om een goede stam op te bouwen en nog belangrijker om ze te behouden.
De vogels  worden terug los gelaten, de  mannen en poppen apart in kleine vluchtjes.
Dan koppel ik de Norwich kanaries, dit zijn vormkanaries en deze kunnen gewoon in de kweekbak gekoppeld worden.
Vanaf begin februari zitten ze gekoppeld samen, daar ik vind dat die vogels wat meer tijd nodig hebben om aan elkaar te gewoon te worden.
De voeding wordt  aangepast naar de kweek toe,  en dat gebeurt met de natuur producten van Comed.
De lichturen zijn opgevoerd naar 15 uren. De kweekbakken worden gekuist en behandeld tegen de bloedluis.
Dit jaar heb ik de bakken ingespoten met ByeMite.

Week 9► 
27 februari tot 4 maart
Al de koppels zijn terug samen geplaatst , hier enkele beelden
                 van mijn kweekinstalatie en vogels

week 10►
5 maart tot 11 maart

De nestbakjes en het nestmateriaal zijn in de kweekbakken aangebracht. Op 10 maart stelde ik tevreden vast dat de meeste koppels al aan de nestbouw begonnen zijn, behalve de Norwich die beginnen gewoonlijk een tweetal weken later. Maar de voorbereiding is voorbij, de kweek is begonnen en nu spannend wachten op de eerste eieren.

Week 11►  
12 maart tot 18 maart


Het koppel Norwich op de film, is intussen ook een nest aan het bouwen. Al de koppels van de Scotch fancy hebben op een paar dagen het nest al klaar, en zijn allemaal eieren aan het leggen. Enkele koppels heb ik reeds aan het broeden gezet, nu is het een paar dagen wachten, dan kan ik zien hoe de bevruchting is. Maar die is goed, daar twijfel ik eigenlijk niet aan, dat zie je al hoe de mannen met de poppen omgaan, als ze het nest aan het bouwen zijn. De Belgische bulten komen verrassend een beetje later op gang, die zijn nog bezig met de bouw van hun nest, ze doen het wat rustiger aan. Twee koppels van de bulten hebben nog niets gedaan, ik heb de vogels dan eens opnieuw gecontoleerd, blijken het allemaal mannen te zijn, dat wordt dus niets. De Norwichs zijn verrassend dit jaar allemaal direct begonnen met de nestbouw, en enkele koppels zijn reeds aan het leggen, zodra die beginnen te broeden zal ik ze goed in de gaten moeten houden, want ze durven na een paar dagen broeden er wel eens de brui aan geven, om nog maar te zwijgen over het voeren,( daar later meer over.) 
Elke dag raap ik de eieren, en leg ze in een genummerd bakje, dezelfde nummer als de kooi dit om zeker geen eieren verkeerd terug te leggen.
De eieren leg ik met de punt naar beneden, ze worden niet gedraaid, ze blijven zo liggen, en de dag van het vierde ei leg ik ze allemaal terug in het nest.
Ik heb magnetische houders waar ik een kaartje in steek met de datum van broedbegin en uitkomst,alles wordt genoteerd in een kweekboek, en iedere avond stuur ik de gegevens van de dag in mijn programma van zooeasy.
Dan is dat maar een twintigtal minuten werk per dag, en geen gezeur dat het teveel werk is, met zo een programma.
Nu ben ik in blijde verwachting voor de eerste jongen in week 12.
Maar eerst zondag de lezing van onze goede vriend en wereldkampioen Jack, het zal zeer interessant worden, vooral het laatste gedeelte van de agenda maakt mij nieuwsgierig, ik kijk er al vast naar uit.

 

Week 12
19 maart tot 25 maart
Een redelijk drukke week .Een 60 tal koppels zijn aan het leggen en die eieren moeten dan elke dag geraapt worden. Andere koppels moeten aan het broeden gezet worden, maar toch is dit een zeer mooie periode.
  De Scotch fancy ’s zijn vorige week al beginnen leggen en een gedeelte is al aan het broeden, de eieren die ik nu al heb kunnen nakijken zijn zo goed     als allemaal bevrucht. Zondag gaan de eerste jongen uitkomen, weer een moment om naar uit te kijken.
De Belgische Bulten zoals eerder vermeld zijn wat trager opgang gekomen, maar nu zijn ze toch bijna allemaal aan het leggen, de eerste zijn al aan het broeden, nog een paar dagen geduld en dan kan ik ook die eieren controleren of de bevruchting meevalt. Het hoeven voor mij ook niet allemaal nesten van 4 of 5 bevruchte eieren te zijn, als de kwaliteit er maar uitkomt, voor datgeen ik in gedachte heb, is voor mij veel   belangrijker. Want het is zo bij de postuurkanaries zoveel te groter en zwaarder het soort is zoveel te moeilijker is de kweek.
De Norwich is een ander verhaal ik kweek dit jaar met 4 koppels.
Koppel 1 heeft 4 eieren gelegd en de pop broeit goed voor de bevruchting is het nog een paar dagen te vroeg.
Koppel 2 heeft 2 eieren gelegd en de pop broeit gelijk ze goesting heeft dus die eieren heb ik verlegd ,ik heb er een teken opgezet en ze bij een koppel scotch fancy gelegd.
 Koppel 3 heeft ook 2 eieren gelegd en toen ik vandaag wou controleren of ze wel broedde waren er geen eieren meer te vinden ik heb een paar kunst eieren in het nest gelegd en laat ze nu maar even doen.
Koppel 4 heeft 4 eieren gelegd en het nest niet meer bekeken dus heb ik ook die eieren verlegd en nu nog afwachten of ze bevrucht zijn, dit is allemaal eigen aan deze vogels want het zijn een van de moeilijkste onder de postuurkanaries.
Volgende week het vervolg...

 

Week 13►
26 maart tot 1 april
De kweek met de Scotch fancy verloopt naar wens, er zijn maar twee nesten onbevrucht. De eerste jongen zijn geboren en al de bevruchte eieren komen goed uit. Daar ik twee koppels Yorkshire heb (die vogels kweek ik ook) met elk zes bevruchte eieren heb ik de twee koppels Schotten waarvan de eieren onbevrucht zijn, elk drie bevruchte eieren, van de Yorks gegeven en laat ze die grootbrengen, gewoonlijk lukt het dan wel de tweede ronde. De Belgische bulten liggen allemaal te broeden, ik heb de eieren al kunnen controleren, en heb vier koppels met onbevruchte eieren. Maar ook wel twaalf koppels met bevruchte eieren, hier krijgen de koppels waarvan de eieren onbevrucht zijn, enkele bevruchte eieren van andere koppels bulten, Ik laat ze die grootbrengen zodat later de bulten ongeveer allemaal gelijk aan de tweede ronde kunnen beginnen. Dat is altijd gemakkelijk als er iets mis gaat kan ik eieren of jongen verleggen, ik moet wel vaststellen dat zowel bij de Schotten als bij de bulten de nesten met onbevruchte eieren komen van mannen die ik voor dit kweek seizoen aangekocht heb. 
De kweek met de Norwich’ s kon niet slechter beginnen.
-Koppel 1 was goed begonnen, en broedde goed, maar na enkele dagen gestopt met broeden. Ik had het pas  s’ morgens ontdekt en de eieren waren       koud, ik heb ze nog verlegd maar het was te laat de jongen waren al afgestorven in het ei. Het positieve is dat ze bevrucht waren .
 -Koppel 2 en 3 waren onbevrucht.
 -Koppel 4 het zelfde probleem als koppel 1,  jongen afgestorven in het ei ook te laat kunnen verleggen. Maar ook hier, ze waren bevrucht ,    en dat positieve neem ik mee naar de tweede ronde.
 Het wil wel zeggen dat de Norwich’ s van de eerste ronde geen enkel jong hebben.
Het kan dus alleen maar beter gaan in de tweede ronde.
Wordt vervolgd!

Week14
2 april tot 8 april
Het is niks dan slecht nieuws deze week, de kweek is wat de eerste ronde betreft een echte ramp, dit heb ik nog nooit meegemaakt. De Scotch Fancy, zoals vorige week vermeld goede legsels en een goede bevruchting. Maar er zijn twee koppels met 5 goede eieren uitgekomen en al de rest zaten de jongen volgroeid en dood in het ei. Ik heb daar zeker een 50 tal van kunnen weggooien. En dan ook nog enkele koppels eieren onbevrucht. Het eindresultaat bij de Schotten met ongeveer dezelfde kweekvogels als vorig jaar, dit jaar de eerste ronde 12 jongen. Vorig jaar 94 jongen dat is even slikken, maar het kan nog erger. De Belgische Bult 4 koppels onbevrucht en al de andere jongen dood in het ei. Deze week heb ik nog een tip gekregen om de eieren een dag voor het uitkomen een paar minuten in een kommetje warm water te leggen en ze dan terug te leggen maar tot nu zonder resultaat. Ik ga dat zeker in de tweede ronde terug toepassen alhoewel de vocht en temperatuur goed zijn, hier ook een 40 tal goede eieren met dode jongen kunnen weggooien, eindresultaat geen Bulten in de eerste ronde. En de Norwich zoals vorige week vermeld ook geen jongen in de eerste ronde. Dit heb ik dus nog niet meegemaakt 12 jongen in de eerste ronde met 60 koppels, ik moet zeggen dat het wel een beetje pijn doet als ik dat hier neerpen maar als dat de enige pijn was die ik moest dragen dan was ik nog een gelukkig mens, nu er maar alles aan doen voor een goede tweede ronde want anders hoeven dit jaar de TT kooien niet geverfd te worden.
Wordt vervolgd!


Week 15►
9 april tot 15 april
Na de slechte start, zoals vorige week vermeld van de eerste ronde is het deze week een vrij rustige week. Daar bijna alle koppels terug in voorbereiding zijn voor de tweede ronde. Die ik toch aanvat met een bang hart. Het heeft mij ook de tijd gegeven om eens na te denken wat er kan fout gegaan zijn in de eerste ronde, want als je ieder jaar een gemiddelde van 350 jongen kweekt zonder veel problemen moet er hier toch echt iets mis gaan, MAAR WAT.
Ik heb deze week veel kontakten gehad met andere postuurkwekers, en toch ook enkele gevonden met hetzelfde probleem. Een persoon zei mij dat bij hem drie jaar geleden hetzelfde is begonnen en dat het een soort virus is, dat hij in zijn hok had gekregen met een aangekochte vogel. Die vogel droeg dat virus met zich mee, en het verspreidde zich langzaam over zijn hele bestand. De vogels worden niet ziek maar de jongen gaan dood in het ei. Voor alle duidelijkheid dit is die persoon zijn bevinding en niet de mijne. Maar het toeval wil dat ik bij die zelfde persoon vogels had gekocht als de persoon met de zelfde problemen als ik. Toch vreemd, hij raadt mij aan snel met enkele vogels naar een dierenarts te gaan, wat hij ook gedaan heeft en waar het probleem met het virus bevestigd werd. Na dit allemaal te horen deze week heb ik toch besloten voor de eerste maal in heel mijn jaren als postuurkweker een dierenarts te raadplegen. En vandaag heb ik dan ook contact opgenomen met de heer Coutteel, en heb een afspraak met hem gemaakt. Volgende week ga ik met enkele koppels bij hem langs , en dan zal ik wel zien als er iets uit de bus komt. Ik vind dat ik iets moet ondernemen want lijdzaam toezien is ook geen oplossing.  Maar nu morgenvroeg (zaterdag) de eerste theorie lessen als toekomstig keurmeester KBOF Postuurkanaries. En geloof het maar, keurmeester wordt je niet zoals vele denken zomaar, er wordt rap gezegd die of die kent er niks van, maar nu ga ik stoppen want dat is een gevoelig punt en heeft niets te maken met mijn dagboek, nu is het afwachten wat het resultaat bij de veearts volgende week zal zijn, ik zal het
volgende week allemaal vermelden

.
Wordt vervolgd!
Week 16►
16 april tot 22 april
Begin deze week ben ik dus met een paar koppels naar Coutteel geweest om de vogels te laten onderzoeken, het was nog beter geweest als ik enkele eieren met dode jongen in had kunnen meenemen, maar die waren al in de vuilbak beland vóór ik beslist had dat ik de vogels ging laten onderzoeken. Het resultaat was zoals ik gevreesd had, een virus dat ik in mijn hok heb gekregen door een vogel te kopen die drager is van dat virus. Ik ben altijd voorzichtig geweest met aankopen van vogels ,en ga al jaren bij dezelfde liefhebber vogels kopen die ik nodig heb voor mijn bestand te verbeteren. Maar deze keer niet, ik wou met een bepaalde kleur kweken die mijn vriend niet bezit, zodoende bij een vreemde liefhebber gekocht, met het ondertussen gekende resultaat.
De medicijnen die ik gekregen heb , moet ik onder het eivoer mengen , zolang de kweek nog duurt .
De dierenarts heeft mij zelfs aangeraden dit nog zeker volgend kweekseizoen ook nog te gebruiken zodat het virus zeker weg is. Wat de tweede ronde betreft vrees ik dat het zelfde gaat verlopen als de eerste ronde, want bijna alle vogels zijn al eieren aan het leggen er zijn er zelfs al aan het broeden. Dat is ook het bewijs dat de kweekkoppels niet ziek zijn maar het virus doorgegeven wordt in het ei. Het medicijn heb ik nog maar een paar dagen kunnen geven en juist daarom vrees ik voor de tweede ronde. Het beste is dat de vogels toch een maand het medicijn krijgen voor ze weer gaan kweken. Er is mij verzekerd dat het medicijn geen invloed heeft op de verdere kweek. Nu is het afwachten of de jongen uitkomen van de tweede ronde. Indien dit niet zo is, zal ik de tweede ronde snel afbreken. Dan ga ik de vogels een paar weken laten rusten met de nodige zorgen en de medicijnen. Misschien is zo nog een goede derde ronde te kweken. Zo zie je maar, ik sta er ook niet op te springen om naar de dierenarts te gaan, maar nu ben ik toch blij dat ik geweest ben, want dit virus breidt zich langzaam uit over alle vogels en zo kan je naam wel eens snel verdwijnen uit alle catalogen, en een levenswerk van vele jaren verwoest worden. Wat Ik wil zeggen soms moet je wel eens een dierenarts raadplegen want dit had ik zelf niet kunnen oplossen. Nu is het bang afwachten want de bevruchting is weer goed van de tweede ronde, de eerste jongen zullen normaal gezien eind volgende week uitkomen. Nu zie je hoe snel het kan gaan met het kopen van vreemde vogels. Voorzichtigheid bij aankoop blijft de boodschap.
Volgende week het vervolg met hopelijk al wat positief nieuws.
Het dagboek blijft zo wel spannend.....


Week 17►
23 april tot 29 april
Nog niet veel goeds te melden deze week. De eerste jongen van de tweede ronde moeten dit weekend uitkomen maar het grootste gedeelte komt normaal in de loop van volgende week uit. Maar aan de eerste nestjes te zien wordt het zoals gevreesd niet veel beter als de eerste ronde. Het verschil is dat er nu toch bij die eerste nesten 1 soms 2 jongen uitkomen per nest, en de rest zit dood in het ei. Nu heb ik nog een beetje hoop dat de nesten die volgende week moeten uitkomen iets meer medicijn hebben meegekregen in het ei, en dat de uitkomst wat beter wordt. Het zal toch afwachten worden want die theorie die ik hier neerpen is er ook maar een voor mij zelf een beetje hoop te geven denk ik. Het strafste van deze week dat ik nog wil melden is dat het koppel met de aangekochte vogel die drager is van dat virus (dus de dader van alles) heeft het toch klaargespeeld van de drie bevruchte eieren dat ze alle drie uitgekomen zijn en het goed doen ,weer iets voor over na te denken, of gewoon toeval ? Hopelijk volgende week beter nieuws !

        
       broedende Norwich                          Eerste jongen Bulten                       Jonge Scoth fancy   


     
          mooie Border                                       Scoth fancy
Week 18►
30 april tot 6 mei
De voorbije week moesten de meeste koppels uitkomen van de tweede ronde. Ik had mij al voorbereid, had geen al te hoge verwachtingen, en dat was een goed idee van mijzelf. Er is een zeer lichte verbetering te merken, er zijn wat jongen uitgekomen, meestal maar 1 , soms 2 jongen per nest. Ook zijn er nesten bij waar de jongen weer dood in het ei zitten. Er is zelfs een nest van 4 jongen uitgekomen, maar als ik alles bekijk is het niet goed. Zelfs de jongen die uit zijn gekomen worden slecht gevoerd .Als er dan maar 1jong uitkomt van de 4 die kan je bij wijze van spreken na 7 dagen nog over de kop ringen, ja dan zit het goed fout. Als ik alles op een rijtje zet, heb ik toch al een 170 eieren met dode jongen weggegooid . Je zou verwachten dat 1 jong in de nest super goed gevoerd wordt, maar ook dat lukt niet. Je moet goed weten er zitten daar poppen tussen die vorig jaar 16 jongen groot hebben gebracht zonder problemen. Degene die nog jongen hebben laat ik rustig verder sukkelen, en de rest laat ik zoals afgesproken met de veearts een tweetal weken rusten en dan proberen met een derde ronde.
De balans na de tweede ronde van de drie soorten die ik hier beschrijf, De Norwich geen jongen. De Scotch Fancy 14 jongen . En de Belgische Bult 7 jongen. Ik zou zeggen het begin is gemaakt, wel wat laat maar als het allemaal wereldkampioenen worden dan zou ik nog tevreden kunnen zijn. Vervolg volgende week

Week 19►
7 mei tot 13 mei
Week 20►
14 mei tot 21 mei
Al de jongen van de tweede ronde zijn nu uit of moesten uitkomen, en de balans is ongeveer het zelfde als de eerste ronde, veel jongen dood in het ei . Hier en daar een enkeling die toch de moed had om uit het ei te komen. De tweede ronde zijn er ook een 20 tal jongen geboren en de rest dood in het ei, dat levert toch al een trieste balans van 260 jongen dood in het ei. De meeste nesten heb ik dan ook afgebroken en de vogels laat ik nu nog een week rusten. Met vorige week erbij hebben ze dan een tweetal weken rust gehad en de medicijnen gekregen die ik moest toedienen. Dat geeft mij de tijd om nog even na te denken, of ik nog wel een derde ronde ga doen of niet daar ben ik nog niet helemaal uit. Misschien dat ik nog een tweede dierenarts ga raadplegen voor een tweede opinie, of de kweek volledig ga stoppen, dat zijn allemaal vragen waar ik deze week  een antwoord op moet vinden. De Norwich's zijn precies in staking ze liggen al een drietal weken op het nest ,  zonder ook maar een ei te leggen. Dat is de eerste maal dat ik dat meemaak dat er een soort is met geen enkel jong op stok. De jonge Scotch fancy van de eerste ronde zitten apart, en al heb ik er niet veel , het is toch genieten, als je ziet hoe ze al proberen van dat korte staartje onder die zitstok door te krijgen. Ook de enkele Belgische bulten zitten al mooi in de 7 houding ,dus de kwaliteit is zeker aanwezig en dat is toch ook al hoopgevend. Volgende week weet ik te vertellen of de derde ronde er komt of niet

Week 21►cool
van 22 mei tot 27 mei

Zoals vorige week vermeld werd het een week van veel nadenken, en met een goede vriend vogelliefhebber, met ook al een halve eeuw ervaring, enkele zaken besproken zodat ik ook eens andere mogelijkheden kan nakijken die het probleem kunnen oplossen. Het zijn zaken waar ik later op terug kom, het is voor dit kweekseizoen toch niet meer haalbaar . Daarom heb ik beslist voor toch de derde ronde op te starten, zo kan ik ook zien of het medicijn dat de veearts mij meegegeven heeft, wat zou werken vanaf de derde ronde op voorwaarde dat ik de vogels een paar weken zou laten rusten, en het medicijn te geven dat alles nu achter de rug is . Nu moet ik ook weten of het de juiste diagnose was of niet .Als ik nu nog een andere optie zou proberen, dan was al het vorige wat ik al gedaan had voor niets geweest , en als dan de eventuele nieuwe behandeling zou tegenvallen , dan sta ik terug bij het begin . Daarom ga ik deze behandeling voort zetten met een derde ronde , dan kan ik zien of er verbetering is. De meesten koppels hebben terug nestbakjes en nestmateriaal gekregen, en ze begonnen onmiddellijk te bouwen .Ik heb al de eerste eieren al kunnen rapen, nogmaals een bewijs dat de kweekkoppels niet ziek zijn. Het is afwachten wat de resultaten zijn met de uitkomst van de eerste jongen over een 10 tal dagen. Maar hopen dat er verbetering is, want dit is mijn laatste kans om nog wat jongen op stok te krijgen zodat ik toch nog in het najaar kan meespelen op enkele TT . Uiteindelijk komt daar toch het resultaat samen van het werk dat de liefhebber het ganse jaar heeft gepresteerd aan zijn vogels . Ik wil wel nog meegeven dat ik niet alleen sta met dit probleem want ik krijg ongelooflijk veel reacties van liefhebbers die hun probleem terugvinden in mijn wekelijks dagboek . Het is dit jaar op vele plaatsen een echte ramp, ik vraag mij af wat er aan de hand is.
Tot volgende week
 
Week 22►
28 mei tot 3 juni     
Week 23►enlightened  
4 juni tot 10 juni       
Vorige keer had ik vermeld dat ik waarschijnlijk toch aan een derde ronde ging beginnen. Maar dat is toch niet helemaal verlopen hoe dat ik het verwacht had .De meeste koppels waren goed begonnen ,maar er zitten verschillende koppels tussen die maar een of twee eieren hebben gelegd. En er waren er anderen die begonnen met de rui. Ik had al lang spijt dat ik die derde ronde toch begonnen was. Want zoals een oud gezegde; één tegenslag komt nooit alleen, en jawel daar waren ze dan DE BLOEDLUIZEN . Aan een kant van mijn vogelverblijf vond ik na nestcontrole enkele nesten met bloedluis. Terug alle moed maar weer bij elkaar rapen en nesten vervangen en inspuiten, kooien poetsen en inspuiten . Voor mij een ontzettend zware klus als je weet dat mijn gezondheid het niet toelaat dat ik ganse dagen kan bezig zijn, ik moet flink doseren voor de pijn een beetje onder controle te houden. Maar goed ik heb gedaan wat ik kon, en ik hoop dit probleem ook nog onder controle te krijgen. Helaas het is voor mij al jaren een probleem met de bloedluis , ik denk dat er geen product meer bestaat dat ik nog niet gebruikt heb. Met drie verschillende producten heb ik gespoten, de vogels gedruppeld, onder de lades gedruppeld, noem maar op en nog bloedluis. Nu ga ik toch geleidelijk aan de kweek stoppen, en alles voorbereiden voor de rui periode. En wat dit jaar wel een voordeel is dat ik veel plaats heb om de vogels genoeg ruimte te geven om door de rui te geraken. Zo zie je maar, een gans seizoen ellende, en toch nog een pluspunt. Tot later  

Week 26►
11 juni tot 17 juni
Week 25►
18 juni tot 24 juni

Deze week nog veel werk gehad met de strijd tegen de bloedluis , veel poetswerk, de vogels verplaatsen, en noem maar op . Nu vind ik wel dat ik dit kweekseizoen genoeg problemen gehad heb, en daarom ben ik dan ook begonnen met de kweek te stoppen. De nesten die er nog waren zijn vernietigd, en de mannen en poppen worden apart gezet in grote kooien , dan kunnen ze rustig beginnen aan de rui. Ik ben blij dat deze kweek voorbij is, want het is toch zwaar als je alle dagen dode jongen en eieren met dode jongen in moet weggooien. Het eindresultaat is triestig, 315 jongen dood, bijna allemaal dood in het ei , 90 jongen op stok .En dan te bedenken dat ik begon met 64 kweekkoppels in 6 soorten. Daarom zal ik er alles aan doen om volgend seizoen dit niet meer hoeven mee te maken. Maar goed dit is een levenswerk maar niet levensbedreigend, er zijn nog veel belangrijkere dingen in het leven, met op de eerste plaats een goede gezondheid . Genoeg gezeurd, ik ga mij nu bezig houden met het africhten en trainen van de 90 jongen die ik wel op stok heb, want met figuurkanaries is het niet zo dat je die een paar maanden in een TT kooi zet en er dan mee klaar bent. Dus heb ik nog stof genoeg om deze zomer neer te pennen in mijn dagboek.
Tot de volgende keer
!
Week 26►
25 juni tot 1 juli
Week 27►
2 juli tot 8 juli
Week 28►

9 juli tot 15 juli

De rust in mijn vogelverblijf is terug gekeerd, na de druk van enkele maanden slechte kweek. En daar ben ik zeer gelukkig mee want nogmaals ik hou en kweek nu al 45 jaar vogels en dit is mijn slechtste kweek die ik ooit heb meegemaakt. Verder is er nu niet veel te vertellen, de vogels zitten allemaal in de rui en dat gaat goed. Je ziet dat ruiproces zeer goed bij de vogels die opgekleurd worden, bij mij zijn dat de Norwich (geen jongen gekweekt) en de Yorkchire (22 jongen gekweekt), deze vogels moeten uiteraard goed gescheiden worden van de vogels die geen kleurstof krijgen. Het is mij al gebeurd dat ik Belgische Bulten had met enkele rode veertjes. Voor de rest hou ik mij nu vooral bezig met het begeleiden van enkele jonge en beginnende liefhebbers die ik met raad en daad bijsta, en waar ik de vogels al eens ga bekijken en hier en daar wat bijstuur, als voorbereiding op het volgende TT seizoen. Het is belangrijk dat ook die beginnende liefhebbers op een TT een kampioen kunnen behalen, op die manier zijn ze meer gemotiveerd om verder te spelen, zeg nu zelf als je iedere week met een paar EP, of zelfs helemaal niets terug naar huis moet dan zal de goesting snel op zijn. Er zijn zelfs al enkele van die beginnende liefhebbers die mij gezegd hebben dat ze het gevoel hebben dat ze maar alleen gaan Tentoonstellen voor inschrijf geld te betalen, en zo de grote winnaars hun prijzen te betalen, en daar moeten we dringend iets aan doen zo niet gaan we in de toekomst nog minder vogels en liefhebbers op onze TT krijgen. Want met iedere week zelf 5 tot 10 kampioenen te behalen gaan we die beginners zeker niet motiveren dat is mijn mening daarover. En ik zal er mij voor inzetten dat zij ook een kans krijgen, en dat begint deze winter als ik zelf ga keuren, wanner ik dan vogels zie met bepaalde fouten die met een beetje bijsturing te verhelpen zijn , dan zal ik die problemen iedere week in mijn dagboek vermelden om zo meerdere liefhebbers te bereiken, en dat dit een stimulans mag zijn om beginnende spelers op weg te helpen.
Tot de volgende keer!!!

Enkele weken pauze

Week 41► 
Van 8 oktober tot 14 oktober  
Ik ga de draad terug oppikken met mijn dagboek, nu ga ik eens neerpennen hoe dat mijn postuurkanaries afgericht en klaar gemaakt worden voor de TT,. Tijdens de rui begin ik ,en zelfs nog voor de rui , de vogels die mij al opvallen van model en houding plaats ik in kweekkooien van 100 cm x 40cm x 40cm, maximum 6 vogels per kooi. Vanaf dan hang ik ook al TT kooien, in mijn geval koepelkooien(zie foto) aan het voorfront van de kweekkooien zo kunnen de vogels al gewennen aan de TT kooien wat zeer belangrijk is, want de figuurkanaries (scotch fancy, Belgische bult, Japan hoso, Muncher ) moeten niet alleen kalm zijn maar zij moeten ook nog een houding aannemen. En ze zullen nooit geen goede houding aannemen als ze niet rustig zijn en eigen aan de koepelkooi. Het is geen houten TT kooi maar volledig open (zie foto) . Dat wil zeggen dat ze op een TT alles rondom zich kunnen zien en waarnemen, en op die manier onrustig worden. Daarom is het belangrijk dat ze eigen zijn aan de TT kooi, lawaai en drukte. Vanaf half september plaats ik regelmatig vogels in een TT kooi en hang die op aan een kabel of ketting , het is de bedoeling als ik in mijn verblijf kom tegen de eerst kooi duw en zo bewegen de andere kooien ook allemaal . In het begin zullen ze fladderen, maar na een tweetal weken zal je zien dat ze zich vastklampen aan de zitstok en niet meer rondfladderen. De reden hiervoor is dat op een keuring de keurmeester regelmatig de kooien omhoog plaatst of verplaatst. Als dan de vogel dit niet gewoon is zal hij geen houding meer laten zien want het duurt te lang op dat moment dat hij weer rustig is en terug zijn houding aanneemt en dan staat op je keurbriefje, “neemt geen houding tijdens keuring” .
Volgende keer ga ik daar nog verder op in, en ook op het africhten en stimuleren van de figuurkanarie.

Week 44
29 oktober tot 4 november
Zoals ik een tijd geleden vermeld heb dat ik een ziekte onder mijn vogels tijdens de kweek heb gehad, met als gevolg vele doden in het ei. Nu kan ik melden dat die ziekte zware gevolgen heeft gehad op mijn vogelbestand. De veearts kon mij niet verzekeren dat de ziekte weg was en het kon nog 3 jaar duren mét medicijnen voor ik de zekerheid zou hebben dat het volledig opgelost zou zijn, Het advies was dan ook duidelijk Al mijn vogels weg doen en volledig opnieuw beginnen. Ik kan je verzekeren dat het even slikken is geweest, en enkele nachten wakker liggen om dat nieuws een plaats te geven. Maar langs de andere kant, als ze morgen mij zouden vertellen dat ik ongeneeslijk was , dat zou nog veel erger zijn. Dus na veel overleggen met vrienden vogelliefhebbers, en topkwekers heb ik dan toch beslist mijn ganse vogelbestand , een levenswerk , volledig op te ruimen , alle kooien te ontsmetten, en daarna volledig opnieuw te beginnen.

Vele hebben mij ook al zot verklaard dat ik opnieuw begin , want zij zouden als ze zo iets meegemaakt hadden nooit meer herbeginnen. Maar vogels houden en kweken is een stuk van mijn leven , het is een microbe die in je zit. Vroeger en ik nog eens een paar jaar gestopt, en daar ben ik ziek van geweest , dus dat nooit meer. De eerste nieuwe koppels zijn al besteld, ik moet zeggen dat ik verwonderd ben van enkele vrienden postuurkwekers dat ze mij goede kwaliteit vogels opzij houden waar ik terug mee kan opstarten waarvoor mijn dank.

Nu nog even verder gaan met het africhten van postuurkanaries voor de TT, Als de Belgische bult eigen is aan de TT kooi en al rustig is ga ik ze stimuleren voor het aannemen van de houding 7,dat doe je het beste met regelmatig onder aan de bodem van de kooi te krabben of tegen de voorkant van het houten gedeelte van de koepelkooi lichtjes te tikken met een vinger of een pen , en je zal zien dat ze dan in beweging komen. Als je dat een paar keer achter elkaar herhaalt zal je zien dat ze de houding 7 gaan aannemen. Op een keuring zal de keurmeester dat ook doen en zo weten ze dat ze dan een houding moeten aannemen. Uiteraard moeten de vogels wel van goede kwaliteit zijn, een slechte bult zal nooit een goede houding nemen. Het is ook belangrijk dat de Bulten op een TT zo hoog mogelijk worden geplaatst, dat is alleen maar in het voordeel van de vogel. Zoals ik regelmatig zie dat er Bulten gewoon op een tafel staan, of tussen twee kanarie kooien in, zal deze nooit de perfecte houding aannemen. Daarom doe ik een oproep aan de inrichters dat ze proberen de koepelkooien altijd zo hoog mogelijk te plaatsen. Maar het is ook niet alleen een topbult in een TT kooi zetten en ze naar een wedstrijd brengen en klaar, Je moet er veel mee bezig zijn , en ze africhten ,een goede Belgische Bult en de juiste africhting is de enige weg naar succes .-

 

WEEK 52►
Ik wil toch nog even terug komen op het africhten van postuurkanaries want ik ben dit seizoen op vele plaatsen gaan keuren en het valt mij op dat er vele vogels slecht afgericht zijn. Dat dit gebeurd in het begin van het seizoen is nog te begrijpen maar zelfs in Wieze op het Nationaal kampioenschap viel het mij op hoeveel vogels er zaten die liever door de fronten heen vlogen dan rustig te poseren op hun zitstok. Dit is een grote fout bij postuurkanaries ik weet ook dat alle vogels op een TT goed afgericht moeten zijn, maar voor onze postuurkanaries is het zeker van belang want je mag niet vergeten dat deze vogels op enkele soorten na , vooral worden gekeurd op de vorm en de houding. Je kan thuis in hun vertrouwde omgeving de mooiste fife fancy of border hebben opgekooid, als hij niet goed afgericht is zal hij op een andere locatie zeer onrustig zijn. Dan zal hij nooit zijn beste houding laten zien, het zelfde geld voor een figuurkanarie bv de Belgische bult ,hij mag nog van goede kwaliteit zijn als hij onrustig is zal hij nooit optimaal zijn bekende houding 7 laten zien. , Dit TT seizoen heb ik regelmatig gehoord van liefhebbers dat hun vogels slechte punten behaalde omdat ze geen houding nemen of de vorm niet goed is, met de bekende uitspraak, die keurmeester kent er geen ( klt) van. Zelf ben ik zelfs bij liefhebbers thuis naar bepaalde vogels gaan kijken, waar ze inderdaad prachtig zitten ,en op een TT toch weinig punten behalen , dikwijls heeft dat te maken met slechte africhting, niet eigen aan de TT kooi, niet eigen aan het verzetten van plaats van de kooien, allemaal kleine dingen die de laatste punten naar een volwaardige kampioen kunnen leiden. Daarom nog enkele tips hoe ik te werk ga. Ik observeer mijn vogels zeer veel , Als de vogels nog in de rui zitten kan je al zien dat er hier en daar al een vogel opvalt in verband zijn vorm of figuur . Die vogel haal ik dan al uit de grotere kooien, en plaats die in een kweekbak. Aan die kweekbak hang ik dan al een koepelkooi, in die koepelkooi plaats ik dan een snoepbakje met wat eivoer of snoepzaad , en na enkele dagen zal je zien dat ze al in de koepelkooi gaan zitten . Dat is niet veel werk maar ze worden zo wel al vroeg eigen aan de TT kooi. In zo een kweekbak van 80/40/40 plaats ik maximum 6 vogels , dat ligt ook een beetje van welk soort en de grootte van de vogel Na het einde van de rui toe neem ik al vogels uit de kweekbak en plaats ze in de koepelkooi , ik hang die kooien aan een ketting die boven oog zicht is aangebracht. Als ik in mijn hok kom duw ik eens tegen die ketting en alle kooien die er aan hangen zijn in beweging, de eerste dagen zullen ze fladderen door de kooi maar dan gaan ze zich vasthouden aan de zitstok en blijven zitten. Dat heeft te maken met africhten, zo leer je ze dat ze rustig blijven zitten als ze op een keuring uit de rekken worden gehaald voor BV een tafelkeuring. De keurmeester weet ook als hij vogels op tafel krijgt dat hij even moet wachten zodat de vogels even tot rust kunnen komen, maar dat kan ook geen uren duren. Daarom verplaats ik ook de koepel kooien iedere dag van hoogte of plaats en na een 5 tal dagen neem ik weer enkele andere vogels en begin opnieuw . Zo ken ik liefhebbers die zelfs hun vogels in de draagtassen zetten en ze in de auto plaatsen en ze meenemen als ze even weg moeten. Ik spuit ook mijn vogels regelmatig een beetje nat, daar worden ze ook rustig van. Wat ik nog doe, regelmatig vogels in de keuken plaatsen, daar is meer lawaai en andere bewegingen en andere gezichten, en als je lief vraagt aan je vrouw mag het misschien, mij is het toch gelukt. En zo leren de vogels dat ook weer, want zeg nu zelf als je ze donderdag wast en vrijdag de auto in en zaterdag weer door vreemden vastgenomen, een andere zaal een ander licht, temperatuur ,allemaal vreemde handelingen. Als ze dat niet een beetje gewoon zijn je zou voor minder onrustig worden en ik zie er nu al denken die dit lezen, allemaal mooi maar ik moet ook nog gaan werken en dat klopt ook. Bij mij lukt dat ook niet altijd, omdat ik veel moet rusten van de pijn, maar wat ik wel geleerd heb is dat ik dan liever minder vogels houd en beter africht ,en je zal zien dat de vogels al een puntje meer zullen halen op de TT wat kan leiden naar de titel van kampioen.
Tot de volgende keer

 

 

 

 

 

******************************************************************************

 

 

 

 

 

 


Week 52
Ik wil toch nog even terug komen op het africhten van postuurkanaries want ik ben dit seizoen op vele plaatsen gaan keuren en het valt mij op dat er vele vogels slecht afgericht zijn. Dat dit gebeurd in het begin van het seizoen is nog te begrijpen maar zelfs in Wieze op het Nationaal kampioenschap viel het mij op hoeveel vogels er zaten die liever door de fronten heen vlogen dan rustig te poseren op hun zitstok. Dit is een grote fout bij postuurkanaries ik weet ook dat alle vogels op een TT goed afgericht moeten zijn, maar voor onze postuurkanaries is het zeker van belang want je mag niet vergeten dat deze vogels op enkele soorten na , vooral worden gekeurd op de vorm en de houding. Je kan thuis in hun vertrouwde omgeving de mooiste fife fancy of border hebben opgekooid, als hij niet goed afgericht is zal hij op een andere locatie zeer onrustig zijn. Dan zal hij nooit zijn beste houding laten zien, het zelfde geld voor een figuurkanarie bv de Belgische bult ,hij mag nog van goede kwaliteit zijn als hij onrustig is zal hij nooit optimaal zijn bekende houding 7 laten zien. , Dit TT seizoen heb ik regelmatig gehoord van liefhebbers dat hun vogels slechte punten behaalde omdat ze geen houding nemen of de vorm niet goed is, met de bekende uitspraak, die keurmeester kent er geen ( klt) van. Zelf ben ik zelfs bij liefhebbers thuis naar bepaalde vogels gaan kijken, waar ze inderdaad prachtig zitten ,en op een TT toch weinig punten behalen , dikwijls heeft dat te maken met slechte africhting, niet eigen aan de TT kooi, niet eigen aan het verzetten van plaats van de kooien, allemaal kleine dingen die de laatste punten naar een volwaardige kampioen kunnen leiden. Daarom nog enkele tips hoe ik te werk ga. Ik observeer mijn vogels zeer veel , Als de vogels nog in de rui zitten kan je al zien dat er hier en daar al een vogel opvalt in verband zijn vorm of figuur . Die vogel haal ik dan al uit de grotere kooien, en plaats die in een kweekbak. Aan die kweekbak hang ik dan al een koepelkooi, in die koepelkooi plaats ik dan een snoepbakje met wat eivoer of snoepzaad , en na enkele dagen zal je zien dat ze al in de koepelkooi gaan zitten . Dat is niet veel werk maar ze worden zo wel al vroeg eigen aan de TT kooi. In zo een kweekbak van 80/40/40 plaats ik maximum 6 vogels , dat ligt ook een beetje van welk soort en de grootte van de vogel Na het einde van de rui toe neem ik al vogels uit de kweekbak en plaats ze in de koepelkooi , ik hang die kooien aan een ketting die boven oog zicht is aangebracht. Als ik in mijn hok kom duw ik eens tegen die ketting en alle kooien die er aan hangen zijn in beweging, de eerste dagen zullen ze fladderen door de kooi maar dan gaan ze zich vasthouden aan de zitstok en blijven zitten. Dat heeft te maken met africhten, zo leer je ze dat ze rustig blijven zitten als ze op een keuring uit de rekken worden gehaald voor BV een tafelkeuring. De keurmeester weet ook als hij vogels op tafel krijgt dat hij even moet wachten zodat de vogels even tot rust kunnen komen, maar dat kan ook geen uren duren. Daarom verplaats ik ook de koepel kooien iedere dag van hoogte of plaats en na een 5 tal dagen neem ik weer enkele andere vogels en begin opnieuw . Zo ken ik liefhebbers die zelfs hun vogels in de draagtassen zetten en ze in de auto plaatsen en ze meenemen als ze even weg moeten. Ik spuit ook mijn vogels regelmatig een beetje nat, daar worden ze ook rustig van. Wat ik nog doe, regelmatig vogels in de keuken plaatsen, daar is meer lawaai en andere bewegingen en andere gezichten, en als je lief vraagt aan je vrouw mag het misschien, mij is het toch gelukt. En zo leren de vogels dat ook weer, want zeg nu zelf als je ze donderdag wast en vrijdag de auto in en zaterdag weer door vreemden vastgenomen, een andere zaal een ander licht, temperatuur ,allemaal vreemde handelingen. Als ze dat niet een beetje gewoon zijn je zou voor minder onrustig worden en ik zie er nu al denken die dit lezen, allemaal mooi maar ik moet ook nog gaan werken en dat klopt ook. Bij mij lukt dat ook niet altijd, omdat ik veel moet rusten van de pijn, maar wat ik wel geleerd heb is dat ik dan liever minder vogels houd, en beter africht ,en je zal zien dat de vogels al een puntje meer zullen halen op de TT wat kan leiden naar de titel van kampioen.
Tot de volgende keer

 

Week 44►
29 oktober tot 4 november
Zoals ik een tijd geleden vermeld heb dat ik een ziekte onder mijn vogels tijdens de kweek heb gehad, met als gevolg vele doden in het ei. Nu kan ik melden dat die ziekte zware gevolgen heeft gehad op mijn vogelbestand. De veearts kon mij niet verzekeren dat de ziekte weg was en het kon nog 3 jaar duren mét medicijnen voor ik de zekerheid zou hebben dat het volledig opgelost zou zijn, Het advies was dan ook duidelijk Al mijn vogels weg doen en volledig opnieuw beginnen. Ik kan je verzekeren dat het even slikken is geweest, en enkele nachten wakker liggen om dat nieuws een plaats te geven. Maar langs de andere kant, als ze morgen mij zouden vertellen dat ik ongeneeslijk was , dat zou nog veel erger zijn. Dus na veel overleggen met vrienden vogelliefhebbers, en topkwekers heb ik dan toch beslist mijn ganse vogelbestand , een levenswerk , volledig op te ruimen , alle kooien te ontsmetten, en daarna volledig opnieuw te beginnen.

Vele hebben mij ook al zot verklaard dat ik opnieuw begin , want zij zouden als ze zo iets meegemaakt hadden nooit meer herbeginnen. Maar vogels houden en kweken is een stuk van mijn leven , het is een microbe die in je zit. Vroeger en ik nog eens een paar jaar gestopt, en daar ben ik ziek van geweest , dus dat nooit meer. De eerste nieuwe koppels zijn al besteld, ik moet zeggen dat ik verwonderd ben van enkele vrienden postuurkwekers dat ze mij goede kwaliteit vogels opzij houden waar ik terug mee kan opstarten waarvoor mijn dank.

Nu nog even verder gaan met het africhten van postuurkanaries voor de TT, Als de Belgische bult eigen is aan de TT kooi en al rustig is ga ik ze stimuleren voor het aannemen van de houding 7,dat doe je het beste met regelmatig onder aan de bodem van de kooi te krabben of tegen de voorkant van het houten gedeelte van de koepelkooi lichtjes te tikken met een vinger of een pen , en je zal zien dat ze dan in beweging komen. Als je dat een paar keer achter elkaar herhaalt zal je zien dat ze de houding 7 gaan aannemen. Op een keuring zal de keurmeester dat ook doen en zo weten ze dat ze dan een houding moeten aannemen. Uiteraard moeten de vogels wel van goede kwaliteit zijn, een slechte bult zal nooit een goede houding nemen. Het is ook belangrijk dat de Bulten op een TT zo hoog mogelijk worden geplaatst, dat is alleen maar in het voordeel van de vogel. Zoals ik regelmatig zie dat er Bulten gewoon op een tafel staan, of tussen twee kanarie kooien in, zal deze nooit de perfecte houding aannemen. Daarom doe ik een oproep aan de inrichters dat ze proberen de koepelkooien altijd zo hoog mogelijk te plaatsen. Maar het is ook niet alleen een topbult in een TT kooi zetten en ze naar een wedstrijd brengen en klaar, Je moet er veel mee bezig zijn , en ze africhten ,een goede Belgische Bult en de juiste africhting is de enige weg naar succes .

Week 41► 
Van 8 oktober tot 14 oktober  
Ik ga de draad terug oppikken met mijn dagboek, nu ga ik eens neerpennen hoe dat mijn postuurkanaries afgericht en klaar gemaakt worden voor de TT,. Tijdens de rui begin ik ,en zelfs nog voor de rui , de vogels die mij al opvallen van model en houding plaats ik in kweekkooien van 100 cm x 40cm x 40cm, maximum 6 vogels per kooi. Vanaf dan hang ik ook al TT kooien, in mijn geval koepelkooien(zie foto) aan het voorfront van de kweekkooien zo kunnen de vogels al gewennen aan de TT kooien wat zeer belangrijk is, want de figuurkanaries (scotch fancy, Belgische bult, Japan hoso, Muncher ) moeten niet alleen kalm zijn maar zij moeten ook nog een houding aannemen. En ze zullen nooit geen goede houding aannemen als ze niet rustig zijn en eigen aan de koepelkooi. Het is geen houten TT kooi maar volledig open (zie foto) . Dat wil zeggen dat ze op een TT alles rondom zich kunnen zien en waarnemen, en op die manier onrustig worden. Daarom is het belangrijk dat ze eigen zijn aan de TT kooi, lawaai en drukte. Vanaf half september plaats ik regelmatig vogels in een TT kooi en hang die op aan een kabel of ketting , het is de bedoeling als ik in mijn verblijf kom tegen de eerst kooi duw en zo bewegen de andere kooien ook allemaal . In het begin zullen ze fladderen, maar na een tweetal weken zal je zien dat ze zich vastklampen aan de zitstok en niet meer rondfladderen. De reden hiervoor is dat op een keuring de keurmeester regelmatig de kooien omhoog plaatst of verplaatst. Als dan de vogel dit niet gewoon is zal hij geen houding meer laten zien want het duurt te lang op dat moment dat hij weer rustig is en terug zijn houding aanneemt en dan staat op je keurbriefje, “neemt geen houding tijdens keuring” .
Volgende keer ga ik daar nog verder op in, en ook op het africhten en stimuleren van de figuurkanarie.

 

Even pauzeren

Week 28
9 juli tot 15 juli

De rust in mijn vogelverblijf is terug gekeerd, na de druk van enkele maanden slechte kweek. En daar ben ik zeer gelukkig mee want nogmaals ik hou en kweek nu al 45 jaar vogels en dit is mijn slechtste kweek die ik ooit heb meegemaakt. Verder is er nu niet veel te vertellen, de vogels zitten allemaal in de rui en dat gaat goed. Je ziet dat ruiproces zeer goed bij de vogels die opgekleurd worden, bij mij zijn dat de Norwich (geen jongen gekweekt) en de Yorkchire (22 jongen gekweekt), deze vogels moeten uiteraard goed gescheiden worden van de vogels die geen kleurstof krijgen. Het is mij al gebeurd dat ik Belgische Bulten had met enkele rode veertjes. Voor de rest hou ik mij nu vooral bezig met het begeleiden van enkele jonge en beginnende liefhebbers die ik met raad en daad bijsta, en waar ik de vogels al eens ga bekijken en hier en daar wat bijstuur, als voorbereiding op het volgende TT seizoen. Het is belangrijk dat ook die beginnende liefhebbers op een TT een kampioen kunnen behalen, op die manier zijn ze meer gemotiveerd om verder te spelen, zeg nu zelf als je iedere week met een paar EP, of zelfs helemaal niets terug naar huis moet dan zal de goesting snel op zijn. Er zijn zelfs al enkele van die beginnende liefhebbers die mij gezegd hebben dat ze het gevoel hebben dat ze maar alleen gaan Tentoonstellen voor inschrijf geld te betalen, en zo de grote winnaars hun prijzen te betalen, en daar moeten we dringend iets aan doen zo niet gaan we in de toekomst nog minder vogels en liefhebbers op onze TT krijgen. Want met iedere week zelf 5 tot 10 kampioenen te behalen gaan we die beginners zeker niet motiveren dat is mijn mening daarover. En ik zal er mij voor inzetten dat zij ook een kans krijgen, en dat begint deze winter als ik zelf ga keuren, wanneer ik dan vogels zie met bepaalde fouten die met een beetje bijsturing te verhelpen zijn, dan zal ik die problemen iedere week in mijn dagboek vermelden om zo meerdere liefhebbers te bereiken, en dat dit een stimulans mag zijn om beginnende spelers op weg te helpen.
Tot de volgende keer!!!Week 27►
2 juli tot 8 juli
Week 26►
25 juni tot 1 juli

Week 25►
18 juni tot 24 juni

Deze week nog veel werk gehad met de strijd tegen de bloedluis , veel poetswerk, de vogels verplaatsen, en noem maar op . Nu vind ik wel dat ik dit kweekseizoen genoeg problemen gehad heb, en daarom ben ik dan ook begonnen met de kweek te stoppen. De nesten die er nog waren zijn vernietigd, en de mannen en poppen worden apart gezet in grote kooien , dan kunnen ze rustig beginnen aan de rui. Ik ben blij dat deze kweek voorbij is, want het is toch zwaar als je alle dagen dode jongen en eieren met dode jongen in moet weggooien. Het eindresultaat is triestig, 315 jongen dood, bijna allemaal dood in het ei , 90 jongen op stok .En dan te bedenken dat ik begon met 64 kweekkoppels in 6 soorten. Daarom zal ik er alles aan doen om volgend seizoen dit niet meer hoeven mee te maken. Maar goed dit is een levenswerk maar niet levensbedreigend, er zijn nog veel belangrijkere dingen in het leven, met op de eerste plaats een goede gezondheid . Genoeg gezeurd, ik ga mij nu bezig houden met het africhten en trainen van de 90 jongen die ik wel op stok heb, want met figuurkanaries is het niet zo dat je die een paar maanden in een TT kooi zet en er dan mee klaar bent. Dus heb ik nog stof genoeg om deze zomer neer te pennen in mijn dagboek.
Tot de volgende keer
!


 

Week 24►
11 juni tot 17 juni

Week 23►enlightened
4 juni tot 10 juni
 
Vorige keer had ik vermeld dat ik waarschijnlijk toch aan een derde ronde ging beginnen. Maar dat is toch niet helemaal verlopen hoe dat ik het verwacht had .De meeste koppels waren goed begonnen ,maar er zitten verschillende koppels tussen die maar een of twee eieren hebben gelegd. En er waren er anderen die begonnen met de rui. Ik had al lang spijt dat ik die derde ronde toch begonnen was. Want zoals een oud gezegde; één tegenslag komt nooit alleen, en jawel daar waren ze dan DE BLOEDLUIZEN . Aan een kant van mijn vogelverblijf vond ik na nestcontrole enkele nesten met bloedluis. Terug alle moed maar weer bij elkaar rapen en nesten vervangen en inspuiten, kooien poetsen en inspuiten . Voor mij een ontzettend zware klus als je weet dat mijn gezondheid het niet toelaat dat ik ganse dagen kan bezig zijn, ik moet flink doseren voor de pijn een beetje onder controle te houden. Maar goed ik heb gedaan wat ik kon, en ik hoop dit probleem ook nog onder controle te krijgen. Helaas het is voor mij al jaren een probleem met de bloedluis , ik denk dat er geen product meer bestaat dat ik nog niet gebruikt heb. Met drie verschillende producten heb ik gespoten, de vogels gedruppeld, onder de lades gedruppeld, noem maar op en nog bloedluis. Nu ga ik toch geleidelijk aan de kweek stoppen, en alles voorbereiden voor de rui periode. En wat dit jaar wel een voordeel is dat ik veel plaats heb om de vogels genoeg ruimte te geven om door de rui te geraken. Zo zie je maar, een gans seizoen ellende, en toch nog een pluspunt. Tot later  


Week 22►
28 mei tot 3 juni

Week 21►cool
21 mei tot 27 mei

Zoals vorige week vermeld werd het een week van veel nadenken, en met een goede vriend vogelliefhebber, met ook al een halve eeuw ervaring, enkele zaken besproken zodat ik ook eens andere mogelijkheden kan nakijken die het probleem kunnen oplossen. Het zijn zaken waar ik later op terug kom, het is voor dit kweekseizoen toch niet meer haalbaar . Daarom heb ik beslist voor toch de derde ronde op te starten, zo kan ik ook zien of het medicijn dat de veearts mij meegegeven heeft, wat zou werken vanaf de derde ronde op voorwaarde dat ik de vogels een paar weken zou laten rusten, en het medicijn te geven dat alles nu achter de rug is . Nu moet ik ook weten of het de juiste diagnose was of niet .Als ik nu nog een andere optie zou proberen, dan was al het vorige wat ik al gedaan had voor niets geweest , en als dan de eventuele nieuwe behandeling zou tegenvallen , dan sta ik terug bij het begin . Daarom ga ik deze behandeling voort zetten met een derde ronde , dan kan ik zien of er verbetering is. De meesten koppels hebben terug nestbakjes en nestmateriaal gekregen, en ze begonnen onmiddellijk te bouwen .Ik heb al de eerste eieren al kunnen rapen, nogmaals een bewijs dat de kweekkoppels niet ziek zijn. Het is afwachten wat de resultaten zijn met de uitkomst van de eerste jongen over een 10 tal dagen. Maar hopen dat er verbetering is, want dit is mijn laatste kans om nog wat jongen op stok te krijgen zodat ik toch nog in het najaar kan meespelen op enkele TT . Uiteindelijk komt daar toch het resultaat samen van het werk dat de liefhebber het ganse jaar heeft gepresteerd aan zijn vogels . Ik wil wel nog meegeven dat ik niet alleen sta met dit probleem want ik krijg ongelooflijk veel reacties van liefhebbers die hun probleem terugvinden in mijn wekelijks dagboek . Het is dit jaar op vele plaatsen een echte ramp, ik vraag mij af wat er aan de hand is.
Tot volgende week
   


Week 20►
14 mei tot 20 mei

Al de jongen van de tweede ronde zijn nu uit of moesten uitkomen, en de balans is ongeveer het zelfde als de eerste ronde, veel jongen dood in het ei . Hier en daar een enkeling die toch de moed had om uit het ei te komen. De tweede ronde zijn er ook een 20 tal jongen geboren en de rest dood in het ei, dat levert toch al een trieste balans van 260 jongen dood in het ei. De meeste nesten heb ik dan ook afgebroken en de vogels laat ik nu nog een week rusten. Met vorige week erbij hebben ze dan een tweetal weken rust gehad en de medicijnen gekregen die ik moest toedienen. Dat geeft mij de tijd om nog even na te denken, of ik nog wel een derde ronde ga doen of niet daar ben ik nog niet helemaal uit. Misschien dat ik nog een tweede dierenarts ga raadplegen voor een tweede opinie, of de kweek volledig ga stoppen, dat zijn allemaal vragen waar ik deze week een antwoord op moet vinden. De Norwich's  zijn precies in staking ze liggen al een drietal weken op het nest,  zonder ook maar een ei te leggen. Dat is de eerste maal dat ik dat meemaak dat er een soort is met geen enkel jong op stok. De jonge Scotch fancy van de eerste ronde zitten apart, en al heb ik er niet veel , het is toch genieten, als je ziet hoe ze al proberen van dat korte staartje onder die zitstok door te krijgen. Ook de enkele Belgische bulten zitten al mooi in de 7 houding ,dus de kwaliteit is zeker aanwezig en dat is toch ook al hoopgevend.
Volgende week weet ik te vertellen of de derde ronde er komt of niet
!!!
Week 19►
7 mei tot 13 mei
Week 18►
30 april tot 6 mei
De voorbije week moesten de meeste koppels uitkomen van de tweede ronde. Ik had mij al voorbereid, had geen al te hoge verwachtingen, en dat was een goed idee van mijzelf. Er is een zeer lichte verbetering te merken, er zijn wat jongen uitgekomen, meestal maar 1 , soms 2 jongen per nest. Ook zijn er nesten bij waar de jongen weer dood in het ei zitten. Er is zelfs een nest van 4 jongen uitgekomen, maar als ik alles bekijk is het niet goed. Zelfs de jongen die uit zijn gekomen worden slecht gevoerd .Als er dan maar 1jong uitkomt van de 4 die kan je bij wijze van spreken na 7 dagen nog over de kop ringen, ja dan zit het goed fout. Als ik alles op een rijtje zet, heb ik toch al een 170 eieren met dode jongen weggegooid . Je zou verwachten dat 1 jong in de nest super goed gevoerd wordt, maar ook dat lukt niet. Je moet goed weten er zitten daar poppen tussen die vorig jaar 16 jongen groot hebben gebracht zonder problemen. Degene die nog jongen hebben laat ik rustig verder sukkelen, en de rest laat ik zoals afgesproken met de veearts een tweetal weken rusten en dan proberen met een derde ronde.
De balans na de tweede ronde van de drie soorten die ik hier beschrijf, De Norwich geen jongen. De Scotch Fancy 14 jongen . En de Belgische Bult 7 jongen. Ik zou zeggen het begin is gemaakt, wel wat laat maar als het allemaal wereldkampioenen worden dan zou ik nog tevreden kunnen zijn. Vervolg volgende week

  -

Week 18►
30 april tot 6 mei
     
          mooie Border                                       Scoth fancy

        
       broedende Norwich                          Eerste jongen Bulten                                 Jonge Scoth fancy   

Week 17►
23 april tot 29 april
Nog niet veel goeds te melden deze week. De eerste jongen van de tweede ronde moeten dit weekend uitkomen maar het grootste gedeelte komt normaal in de loop van volgende week uit. Maar aan de eerste nestjes te zien wordt het zoals gevreesd niet veel beter als de eerste ronde. Het verschil is dat er nu toch bij die eerste nesten 1 soms 2 jongen uitkomen per nest, en de rest zit dood in het ei. Nu heb ik nog een beetje hoop dat de nesten die volgende week moeten uitkomen iets meer medicijn hebben meegekregen in het ei, en dat de uitkomst wat beter wordt. Het zal toch afwachten worden want die theorie die ik hier neerpen is er ook maar een voor mij zelf een beetje hoop te geven denk ik. Het strafste van deze week dat ik nog wil melden is dat het koppel met de aangekochte vogel die drager is van dat virus (dus de dader van alles) heeft het toch klaargespeeld van de drie bevruchte eieren dat ze alle drie uitgekomen zijn en het goed doen ,weer iets voor over na te denken, of gewoon toeval ? Hopelijk volgende week beter nieuws

Week 16►
16 april tot 22 april
Begin deze week ben ik dus met een paar koppels naar Coutteel geweest om de vogels te laten onderzoeken, het was nog beter geweest als ik enkele eieren met dode jongen in had kunnen meenemen, maar die waren al in de vuilbak beland vóór ik beslist had dat ik de vogels ging laten onderzoeken. Het resultaat was zoals ik gevreesd had, een virus dat ik in mijn hok heb gekregen door een vogel te kopen die drager is van dat virus. Ik ben altijd voorzichtig geweest met aankopen van vogels ,en ga al jaren bij dezelfde liefhebber vogels kopen die ik nodig heb voor mijn bestand te verbeteren. Maar deze keer niet, ik wou met een bepaalde kleur kweken die mijn vriend niet bezit, zodoende bij een vreemde liefhebber gekocht, met het ondertussen gekende resultaat.
De medicijnen die ik gekregen heb , moet ik onder het eivoer mengen , zolang de kweek nog duurt . De dierenarts heeft mij zelfs aangeraden dit zeker volgend kweekseizoen ook nog te gebruiken zodat het virus zeker weg is. Wat de tweede ronde betreft vrees ik dat het zelfde gaat verlopen als de eerste ronde, want bijna alle vogels zijn al eieren aan het leggen er zijn er zelfs al aan het broeden. Dat is ook het bewijs dat de kweekkoppels niet ziek zijn maar het virus doorgegeven wordt in het ei. Het medicijn heb ik nog maar een paar dagen kunnen geven en juist daarom vrees ik voor de tweede ronde. Het beste is dat de vogels toch een maand het medicijn krijgen voor ze weer gaan kweken. Er is mij verzekerd dat het medicijn geen invloed heeft op de verdere kweek. Nu is het afwachten of de jongen uitkomen van de tweede ronde. Indien dit niet zo is, zal ik de tweede ronde snel afbreken. Dan ga ik de vogels een paar weken laten rusten met de nodige zorgen en de medicijnen. Misschien is zo nog een goede derde ronde te kweken. Zo zie je maar, ik sta er ook niet op te springen om naar de dierenarts te gaan, maar nu ben ik toch blij dat ik geweest ben, want dit virus breidt zich langzaam uit over alle vogels en zo kan je naam wel eens snel verdwijnen uit alle catalogen, en een levenswerk van vele jaren verwoest worden. Wat Ik wil  zeggen soms moet je wel eens een dierenarts raadplegen want dit had ik zelf niet kunnen oplossen. Nu is het bang afwachten want de bevruchting is weer goed van de tweede ronde, de eerste jongen zullen normaal gezien eind volgende week uitkomen. Nu zie je hoe snel het kan gaan met het kopen van vreemde vogels. Voorzichtigheid bij aankoop blijft de boodschap.
Volgende week het vervolg met hopelijk al wat positief nieuws.
Het dagboek blijft zo wel spannend.....

Week 15►
9 april tot 15 april
Na de slechte start, zoals vorige week vermeld van de eerste ronde is het deze week een vrij rustige week. Daar bijna alle koppels terug in voorbereiding zijn voor de tweede ronde, d
ie ik toch aanvat met een bang hart. Het heeft mij ook de tijd gegeven om eens na te denken wat er kan fout gegaan zijn in de eerste ronde, want als je ieder jaar een gemiddelde van 350 jongen kweekt zonder veel problemen moet er hier toch echt iets mis gaan, MAAR WAT. Ik heb deze week veel kontakten gehad met andere postuurkwekers, en toch ook enkele gevonden met hetzelfde probleem. Een persoon zei mij dat bij hem drie jaar geleden hetzelfde is begonnen en dat het een soort virus is, dat hij in zijn hok had gekregen met een aangekochte vogel. Die vogel droeg dat virus met zich mee, en het verspreidde zich langzaam over zijn hele bestand. De vogels worden niet ziek maar de jongen gaan dood in het ei. Voor alle duidelijkheid dit is die persoon zijn bevinding en niet de mijne. Maar het toeval wil dat ik bij die zelfde persoon vogels had gekocht als de persoon met de zelfde problemen als ik. Toch vreemd, hij raadt mij aan snel met enkele vogels naar een dierenarts te gaan, wat hij ook gedaan heeft en waar het probleem met het virus bevestigd werd. Na dit allemaal te horen deze week heb ik toch besloten voor de eerste maal in heel mijn jaren als postuurkweker een dierenarts te raadplegen. En vandaag heb ik dan ook contact opgenomen met de heer Coutteel, en heb een afspraak met hem gemaakt. Volgende week ga ik met enkele koppels bij hem langs , en dan zal ik wel zien als er iets uit de bus komt. Ik vind dat ik iets moet ondernemen want lijdzaam toezien is ook geen oplossing. Maar nu morgenvroeg (zaterdag) de eerste theorie lessen als toekomstig keurmeester KBOF Postuurkanaries. En geloof het maar, keurmeester wordt je niet zoals vele denken zomaar, er wordt rap gezegd die of die kent er niks van, maar nu ga ik stoppen want dat is een gevoelig punt en heeft niets te maken met mijn dagboek, nu is het afwachten wat het resultaat bij de veearts volgende week zal zijn, ik zal het volgende week allemaal vermelden
. Wordt vervolgd!

Week14
2 april tot 8 april
Het is niks dan slecht nieuws deze week, de kweek is wat de eerste ronde betreft een echte ramp, dit heb ik nog nooit meegemaakt. De Scotch Fancy, zoals vorige week vermeld goede legsels en een goede bevruchting. Maar er zijn twee koppels met 5 goede eieren uitgekomen en al de rest zaten de jongen volgroeid en dood in het ei. Ik heb daar zeker een 50 tal van kunnen weggooien. En dan ook nog enkele koppels eieren onbevrucht. Het eindresultaat bij de Schotten met ongeveer dezelfde kweekvogels als vorig jaar, dit jaar de eerste ronde 12 jongen. Vorig jaar 94 jongen dat is even slikken, maar het kan nog erger. De Belgische Bult 4 koppels onbevrucht en al de andere jongen dood in het ei. Deze week heb ik nog een tip gekregen om de eieren een dag voor het uitkomen een paar minuten in een kommetje warm water te leggen en ze dan terug te leggen maar tot nu zonder resultaat. Ik ga dat zeker in de tweede ronde terug toepassen alhoewel de vocht en temperatuur goed zijn, hier ook een 40 tal goede eieren met dode jongen kunnen weggooien, eindresultaat geen Bulten in de eerste ronde. En de Norwich zoals vorige week vermeld ook geen jongen in de eerste ronde. Dit heb ik dus nog niet meegemaakt 12 jongen in de eerste ronde met 60 koppels, ik moet zeggen dat het wel een beetje pijn doet als ik dat hier neerpen maar als dat de enige pijn was die ik moest dragen dan was ik nog een gelukkig mens, nu er maar alles aan doen voor een goede tweede ronde want anders hoeven dit jaar de TT kooien niet geverfd te worden.

Week 13►
26 maart tot 1 april
De kweek met de Scotch fancy verloopt naar wens, er zijn maar twee nesten onbevrucht. De eerste jongen zijn geboren en al de bevruchte eieren komen goed uit. Daar ik twee koppels Yorkshire heb (die vogels kweek ik ook) met elk zes bevruchte eieren heb ik de twee koppels Schotten waarvan de eieren onbevrucht zijn, elk drie bevruchte eieren, van de Yorks gegeven en laat ze die grootbrengen, gewoonlijk lukt het dan wel de tweede ronde. De Belgische bulten liggen allemaal te broeden, ik heb de eieren al kunnen controleren, en heb vier koppels met onbevruchte eieren. Maar ook wel twaalf koppels met bevruchte eieren, hier krijgen de koppels waarvan de eieren onbevrucht zijn, enkele bevruchte eieren van andere koppels bulten, Ik laat ze die grootbrengen zodat later de bulten ongeveer allemaal gelijk aan de tweede ronde kunnen beginnen. Dat is altijd gemakkelijk als er iets mis gaat kan ik eieren of jongen verleggen, ik moet wel vaststellen dat zowel bij de Schotten als bij de bulten de nesten met onbevruchte eieren komen van mannen die ik voor dit kweek seizoen aangekocht heb.  De kweek met de Norwich’ s kon niet slechter beginnen. -Koppel 1 was goed begonnen, en broedde goed, maar na enkele dagen gestopt met broeden. Ik had het pas  s’ morgens ontdekt en de eieren waren koud, ik heb ze nog verlegd maar het was te laat de jongen waren al afgestorven in het ei. Het positieve is dat ze bevrucht waren .
 -Koppel 2 en 3 waren onbevrucht.
 -Koppel 4 het zelfde probleem als koppel 1,  jongen afgestorven in het ei ook te laat kunnen verleggen. Maar ook hier, ze waren bevrucht ,  en dat positieve neem ik mee naar de tweede ronde.  Het wil wel zeggen dat de Norwich’ s van de eerste ronde geen enkel jong hebben. Het kan dus alleen maar beter gaan in de tweede ronde.
Wordt vervolgd!

Week 12
19 maart tot 25 maart
Een redelijk drukke week .Een 60 tal koppels zijn aan het leggen en die eieren moeten dan elke dag geraapt worden. Andere koppels moeten aan het broeden gezet worden, maar toch is dit een zeer mooie periode.  De Scotch fancy ’s zijn vorige week al beginnen leggen en een gedeelte is al aan het broeden, de eieren die ik nu al heb kunnen nakijken zijn zo goed als allemaal bevrucht. Zondag gaan de eerste jongen uitkomen, weer een moment om naar uit te kijken. De Belgische Bulten zoals eerder vermeld zijn wat trager opgang gekomen, maar nu zijn ze toch bijna allemaal aan het leggen, de eerste zijn al aan het broeden, nog een paar dagen geduld en dan kan ik ook die eieren controleren of de bevruchting meevalt. Het hoeven voor mij ook niet allemaal nesten van 4 of 5 bevruchte eieren te zijn, als de kwaliteit er maar uitkomt, voor datgeen ik in gedachte heb, is voor mij veel   belangrijker. Want het is zo bij de postuurkanaries zoveel te groter en zwaarder het soort is zoveel te moeilijker is de kweek. De Norwich is een ander verhaal ik kweek dit jaar met 4 koppels. Koppel 1 heeft 4 eieren gelegd en de pop broeit goed voor de bevruchting is het nog een paar dagen te vroeg. Koppel 2 heeft 2 eieren gelegd en de pop broeit gelijk ze goesting heeft dus die eieren heb ik verlegd ,ik heb er een teken opgezet en ze bij een koppel scotch fancy gelegd.  Koppel 3 heeft ook 2 eieren gelegd en toen ik vandaag wou controleren of ze wel broedde waren er geen eieren meer te vinden ik heb een paar kunst eieren in het nest gelegd en laat ze nu maar even doen. Koppel 4 heeft 4 eieren gelegd en het nest niet meer bekeken dus heb ik ook die eieren verlegd en nu nog afwachten of ze bevrucht zijn, dit is allemaal eigen aan deze vogels want het zijn een van de moeilijkste onder de postuurkanaries.
Volgende week het vervolg...

Week 11►
12 maart tot 18 maart


Het koppel Norwich op de film, is intussen ook een nest aan het bouwen. Al de koppels van de Scotch fancy hebben op een paar dagen het nest al klaar, en zijn allemaal eieren aan het leggen. Enkele koppels heb ik reeds aan het broeden gezet, nu is het een paar dagen wachten, dan kan ik zien hoe de bevruchting is. Maar die is goed, daar twijfel ik eigenlijk niet aan, dat zie je al hoe de mannen met de poppen omgaan, als ze het nest aan het bouwen zijn. De Belgische bulten komen verrassend een beetje later op gang, die zijn nog bezig met de bouw van hun nest, ze doen het wat rustiger aan. Twee koppels van de bulten hebben nog niets gedaan, ik heb de vogels dan eens opnieuw gecontoleerd, blijken het allemaal mannen te zijn, dat wordt dus niets. De Norwichs zijn verrassend dit jaar allemaal direct begonnen met de nestbouw, en enkele koppels zijn reeds aan het leggen, zodra die beginnen te broeden zal ik ze goed in de gaten moeten houden, want ze durven na een paar dagen broeden er wel eens de brui aan geven, om nog maar te zwijgen over het voeren,( daar later meer over.) 


Elke dag raap ik de eieren, en leg ze in een genummerd bakje, dezelfde nummer als de kooi dit om zeker geen eieren verkeerd terug te leggen. De eieren leg ik met de punt naar beneden, ze worden niet gedraaid, ze blijven zo liggen, en de dag van het vierde ei leg ik ze allemaal terug in het nest.
Ik heb magnetische houders waar ik een kaartje in steek met de datum van broedbegin en uitkomst,alles wordt genoteerd in een kweekboek, en iedere avond stuur ik de gegevens van de dag in mijn programma van zooeasy. Dan is dat maar een twintigtal minuten werk per dag, en geen gezeur dat het teveel werk is, met zo een programma. Nu ben ik in blijde verwachting voor de eerste jongen in week 12. Maar eerst zondag de lezing van onze goede vriend en wereldkampioen Jack, het zal zeer interessant worden, vooral het laatste gedeelte van de agenda maakt mij nieuwsgierig, ik kijk er al vast naar uit.

week 10► 
5 maart tot 11 maart

De nestbakjes en het nestmateriaal zijn in de kweekbakken aangebracht. Op 10 maart stelde ik tevreden vast dat de meeste koppels al aan de nestbouw begonnen zijn, behalve de Norwich die beginnen gewoonlijk een tweetal weken later. Maar de voorbereiding is voorbij, de kweek is begonnen en nu spannend wachten op de eerste eieren.

Week 9►
27 februari tot 4 maart
 Al de koppels zijn terug samen geplaatst , hier enkele beelden
                 van mijn kweekinstalatie en vogels

 

HIER BEGINT MIJN VERHAAL:

► Mijn dagboek begint even terug in de tijd:

Nu de kweek al begonnen is zal ik even samenvatten hoe ik te werk ga met de voorbereiding. Ik begin eind december, begin januari met het koppelen van de Scotch Fancy en de Belgische bult, dat is vroeg maar het zijn figuurkanaries, en het koppelen gebeurt dan in de juist voorgeschreven koepelkooi, zodat  de houding dan maximaal tot zijn recht komt, en zo kan ik zien welke vogels het best bij elkaar passen. Als ze gekoppeld zijn,  zoals ik vind dat ze bij elkaar horen worden de ringnummers van de koppels genoteerd. Daar ik werk met het progamma van zooeasy, ik geef de ringnummers van de koppels in, en zo kan ik zien hoe het zit met de verwantschap van dat samengesteld koppel. Want het gebeurt dat ik koppels terug moet veranderen daar de verwantschap te hoog is . Ik probeer  altijd onder de 40 procent te blijven anders gaat de kwaliteit van de jongen er op achteruit, verwantschap is zeer belangrijk om een goede stam op te bouwen en nog belangrijker om ze te behouden. De vogels  worden terug los gelaten, de  mannen en poppen apart in kleine vluchtjes. Dan koppel ik de Norwich kanaries, dit zijn vormkanaries en deze kunnen gewoon in de kweekbak gekoppeld worden. Vanaf begin februari zitten ze gekoppeld samen, daar ik vind dat die vogels wat meer tijd nodig hebben om aan elkaar te gewoon te worden. De voeding wordt  aangepast naar de kweek toe,  en dat gebeurt met de natuur producten van Comed.
De lichturen zijn opgevoerd naar 15 uren. De kweekbakken worden gekuist en behandeld tegen de bloedluis. Dit jaar heb ik de bakken ingespoten met ByeMite.

 

Dagboek van...

Naar boven⇒

Dagboek van...