Dagboek 4 -de Kruisbek

Terug►

 

2013

Wat zijn de gevolgen van deelname aan de Mondial op onze keekvogels?
Onder andere de Kruisbek.

Kruisbekkenkweek 2013.

Januari 2013: de Mondial in Hasselt moet nog gaan beginnen. Hier heeft menig vogelliefhebber naar uitgekeken, mijzelf inclusief.

Alleen had ik wat twijfels/angst over de gevolgen van dit late tijdstip op de kweek van 2013.

Ik kweek namelijk met kruisbekken en het is alom bekend dat dit vroege jongens zijn wat het begintijdstip van de kweek betreft. Er zouden maar liefst 3 van mijn kweekmannen deelnemen in Hasselt en dus ook bijna anderhalve week op verplaatsing zijn.

 Vorig jaar had ik mijn eerste kruisbekeitjes begin februari, dus ik vreesde het ergste. Temeer omdat deze mannen hun toekomstige poppen nog niet gezien hadden eind december 2012. Ik besloot om in de eerste week van januari de mannen in een TT kooi te plaatsen en deze op te hangen in de kweekvlucht waar hun pop in zat. Spoedig zag ik dat de poppen contact zochten met de mannen en in een overmoedige bui, liet ik de mannen los om uitgebreid kennis te maken met hun ega. Alles verliep vlot en na 2 dagen verslapte mijn aandacht. Ik dacht dat alles reeds koek en ei was, maar toen ik van het werk thuiskwam, vond ik de pop in de hoek van de kooi en de man in de andere hoek. Deze man had duidelijk een robbertje gevochten-de vloer van de kooi lag vol met pluimen- en daardoor had zijn verenpak schade opgelopen. Ik had beter moeten weten: 1 week voor het WK zo’n risico nemen is niet echt verstandig doch de roep van de komende kweek en de drang om de vogels reeds te koppelen was te sterk.

 

Diezelfde dag heb ik wel de 3 mannen terug opgekooid in hun TT kooi en bij hun pop gelaten. De man die gevochten had, heb ik enkele keren gewassen en toen bleek het al bij al nog mee te vallen, zodat ik toch nog met al mijn ingeschreven vogels naar Hasselt kon afzakken.

Mijn vogels hebben de Mondial goed doorstaan, met dank aan de organisatie en de talrijke vrijwilliger die onze vogels met de beste zorgen omringd hebben tijdens dit prachtig evenement.

 

Terug thuisgekomen heb ik de vogels direct –zonder eerst terug aan de koude te doen wennen- buiten in de kweekvluchten geplaatst. Hier was ik wel niet echt gerust in, wat dit was tcoh wel een serieuze temperatuursshock: anderhalve week in een verwarmde zaal en dan direct naar een buitenvolière die aan een kant volledig open is voor de wind. Dit scheen de mannen niet te deren. Ze zongen dat het een lust was en voederden hun poppen alle 3 binnen de week. Gelukkig was het in de Ethias arena nooit echt heet geweest tijdens de Mondial, waarschijnlijk dankzij het wel erg hoge plafond van de zaal.

 

Ondertussen heb ik van 2 van de 3 mannen die deelnamen aan het WK jonge vogels. Blijkbaar heeft dit dan toch geen negatieve invloed gehad op de vruchtbaarheid of de koppelvorming! Van de 3de man heb ik nog geen nakomelingen. De pop heeft al verscheidene nesten gemaakt, maar breek deze telkens terug af. Misschien is dit te wijten aan het feit dat deze pop reeds enkele jaren jongen heeft grootgebracht met een andere man ( die eind vorige zomer gestorven is).  Deze 3de man is nochtans ook goed gepaard met deze pop, dus wie weet komt het er nog wel van wat later dit jaar.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

einde 2012

Week 27 is voorlopig de laatste inzending.

TOT IN HET NAJAAR!!!!

Mijn dagboek over de Kruisbek begint half maart.

Week 10►
5 maar tot 11 maart 2012

De Vogels hebben net hun eerste broedronde met succes afgerond,
woensdag heb ik vier jongen mogen ringen. 
Het is vrij probleemloos verlopen van nestbouw,
het leggen van de eieren tot het voederen van de jongen.

Vòòr de vogels met nestelen beginnen geef ik als voeder zaden ( kruisbekkenmengeling)
en een maal per dag eivoer (zelfgemaakt).
Nu ze met jonge vogels zitten krijgen ze  hun zaadmengeling, en drie maal per dag eivoer( half eivoer half kiemzaden),
en een extra schaal met aleppo (dennezaden)

Week11
12 maart tot 18 maart
Week12►
19 maart tot 25 maart 2012
De jonge vogels van de eerst ronde zijn uitgevlogen, en ze blaken van gezondheid, de eerste lentezon doet hen zienderogen deugd.
In de vlucht heb ik ondertussen een ander nestbakje gehangen waar de tweede ronde eventueel in gelegd kan worden, maar voorlopig wordt er naar dit bakje nog niet omgekeken.
De voeding is nog altijd hetzelfde, zaden, eivoer en vooral heel veel kiemzaad.
Wat ik toch ook wil vermelden, het is zo standaard dat je het zou vergeten, de hokken en de voerbakjes, ja ze moeten regelmatig gekuist worden, maar dat geldt voor alle vogels, niet alleen voor kruisbekken.Week 13►
26 maart tot 1 april
Het koppel heeft het nieuwe nest klaar, in een nieuw bakje.
Ik heb het nestbakje wel op de plaats moeten hangen waar het de eerste ronde hing,
de andere plaats stelden ze niet zo op prijs.
In totaal kweek ik met 9 koppels, grote- en Himalaya kruisbekken, en tot op heden heb ik 10 jongen, 7 uitvliegen en nog 3 in het nest. Het is nu wachten op nieuwe eitjes.
Verder kweek ik ook witband kruisbekken, maar die eieren waren onbevrucht, en enkele paartjes zijn net aan het broeden, te vroeg om al te contoleren, afwachten.

Week 14►
2 april tot 8 april


Woensdag 4 april, buiten is de lente ver te zoeken, maar de pop van de kruisbek trekt er zich weinig van aan.
Ze heeft vandaag terug gelegd, het eerste eitje van de tweede ronde.


Week 15►
9 april tot 15 april
De kruisbek pop heeft mooi elke dag een eitje gelegd, bij het vierde eitje is ze gestopt met leggen en beginnen broeden. Het ziet er goed uit, de jongen uit de eerste ronde zitten nog in dezelfde vlucht, als er zich geen problemen voordoen blijven ze samen zitten tot de nieuwe jongen uit het ei komen. Dan zijn ze normaal groot genoeg om apart te zetten. Verder is er niks te melden, de voeding is dezelfde, het kuisen gebeurt wekelijks, rustig afwachten tot de jongen uit het ei komen.
Week 16►
16 april tot 22 april
Het broeden van de eieren verloopt rustig, de uitkomst van de eieren wordt verwacht donderdag of vrijdag, het is vrij koud buiten, dan mag je erop rekenen dat het een dag langer gaat duren eer de eerste jongen uitkomen.
Vermits de eieren niet geraapt worden is het een onregelmatige uitkomst. Dat wil zeggen dat de eieren dag na dag uit gaan komen.
 
Week 17►
23 april tot 29 april
De jongen van de Kruisbek zijn donderdag uitgekomen na 15 dagen broeden., bij dit koude weer is het normaal dat de jongen een dag later uitkomen. De eieren zijn allemaal uitgekomen, ze hebben nu vier nieuwe jongen. De vier jongen van de vorige ronde heb ik apart gezet, zodat alle aandacht naar het nieuwe broed kan gaan. Verder krijgen de vogels nog steeds drie maal per dag vers eivoer dat bestaat uit, half eivoer half kiemzaden, aangevuld met een schaal aleppo zaden. Nu is het maar te hopen dat de weergoden ons een beetje gunstig gezind zijn, niet TE koud, en niet TE warm, dan ben ik TEVREDEN.
 


Week 18►
30 april tot 6 mei

De jonge Kruisbekken groeien flink, ik heb ze dan ook verleden dinsdag kunnen ringen, alle vier. Zoals bij de meeste andere vogels die ik kweek heb ik de ringen in zwarte tape gewikkeld. Zo vallen ze minder op in het nest en zijn ze mals als de vogels er aan pikken, en merken ze niet dat er een vreemd voorwerp in het nest ligt. Verder is er weinig te melden, de jonge vogels die appart gezet zijn doen het ook uitstekend, deze krijgen echter geen eivoer meer, enkel harde zaden. voor de rest is het voederprogramma gebleven, een kruisbek heeft weinig variatie in zijn voeding nodig, het is een echte zaadeter. De voeding wordt langs de buitenzijde van de volière gevoederd, zodat de vogels in de volière zo weinig mogelijk gestoord worden.

Week 19►
7mei tot 13 mei


foto 1. jonge witbandkruisbekken in het nest
                       foto 2.  jonge witbanden uitgevlogen

      
De jonge Kruisbekken hebben alweer het nest verlaten, het oude nest wordt opgefrist en terug gehangen op dezelfde plaats. De volières waar de jonge Kruisbekken inzitten zijn goed gevuld met dennentakken, een Kruisbek heeft meer takken nodig dan andere vogels. Maar dat heeft natuurlijk ook wel wat nadelen, zo is er van de eerste ronde een vogel met zijn ring aan zijn pootje achter een tak blijven hangen. Het pootje is niet af of over, maar toch erg beschadigd .Het is afwachten maar de kans zit er dik in dat de poot van de vogel toch gaat afsterven, zo een vogelpootje is een uiterst fragiel ding, en je kan er zo weinig aan doen om het te verzorgen. Maar dit zijn natuurlijk jammerlijke ongevallen die je niet kan voorzien. Het is een spijtig gebeuren., maar de andere jonge Kruisbekken doen het dan weer heel goed, ze zitten gezond in de pluimen, en we kunnen nog een ronde doen. Wie klaagt?

Week 20►
15 mei tot 20 mei

De vogels zitten rustig in de volliére, en maken geen aanstalten om nog opnieuw aan een nest te beginnen. De jongen hebben het nest verlaten en zitten er gezond bij. Het jong van vorige ronde dat aan zijn poot gekwetst was, die poot is aan het afsterven. Dus heb ik van dit koppel totaal 8 jongen, waarvan eentje met een poot.
Vermits er voorlopig niet veel meer te vertellen valt zal ik niet meer wekelijks wat kunnen schrijven, maar zal het om de paar weken worden, mocht er iets veranderen dan lees je het hier!

Week 21►cool
16 mei tot 27 mei

Week 22►
28 mei tot 3 juni
Na de zonnige dagen van verleden week, is de regen meer dan welgekomen. Al had het best wat warmer mogen blijven. Nu zijn de temperaturn lijk op een herfstige dag. Het is vooral goed te merken aan de vogels zo een diepteduik van de temperatuur. Nu is het bijna zeker dat de Kruisbekken het bij twee geslaagde broedronden gaan laten, wat overigens volkomen normaal is. Maar uit voorzorg had ik toch alles voorzien, de kweekbakjes, en nestmateriaal voor het geval dat. Maar dat gaat niet gebeuren. Nu gaan we de jongen goed verzorgen zodat ze gemakkelijk door de ruiperiode geraken, en dan afwachten wat het geslacht gaat zijn. En dan kunnen we zien of er toppers bij gaan zitten, waar we mee kunnen uitpakken op de tentoonstelling. Vanaf nu enkel nog goed verzorgen en afwachten
...??

Week 23►enlightened
4 juni tot 10 juni
De natuur gaat gewoon haar gang, en leidt een eigen leven. Na weken van inactiviteit, zou ik vrijdag  het hok van de Kruisbekken eens grondig onder handen nemen, en alles wat er niet meer thuis hoort weg nemen. Er hingen nog verschillende nestbakjes en er lag nog wat nestmateriaal. Maar bij het opruimen vond ik een nestbak met toch wel een nog erg intacte nest, ik dacht die ga ik toch nog even laten staan, en tot mijn grote verbazing lag er zaterdagmorgen een ei, en jawel zondagmorgen een tweede ei. Zo zie je maar bij vogels zijn er gewoon geen regels, en vaste waarden. Als die vinden dat het kan, dan doen die het gewoon. Nu is het natuurijk afwachten hoe de bevruchting gaat zijn. Maar mislukken kan het al niet meer, want ik heb 8 prachtige jongen uit dat koppel, eentje heeft jammer genoeg een pootje verloren, maar toch.
Je leest hier wel hoe het verder gaat!

 

Week 24►
11 juni tot 17 juni

Hier is alles rustig in de vlucht van de Kruisbekken, de pop broedt al een aantal dagen, maar deze keer laat ik ze met rust, ik heb nog niet gekeken hoeveel eitjes ze hebben, en zo blijft het ook een verrassing wat er van bevrucht is. Het was trouwens al en hele verrassing dat het koppel na zo een lange periode nog aan een derde broedsel is begonnen. We wachten af, einde volgende week weten we wellicht iets meer. Tot dan!
Week 25
18 juni tot 24 juni
Week 26►
25 juni tot 1 juli
Zoals gezegd, ik heb niet in het nest gekeken tot de dag dat ik extra beweging zag, en naar mijn berekening de eitjes ongeveer uit zouden komen. En het was een verrassing, het NA-kommertjesnest bleek gevuld te zijn met drie net uit het ei gekomen  jongen, ondertussen vier dagen oud. Het was tevens het volledige legsel drie eieren drie jongen, en ze stellen het wel. Morgen of overmorgen kunnen ze al worden geringd. Deze jongen had ik niet meer verwacht na de tweede ronde, ik vind het nog altijd zeer raar dat de vogels na zoveel tijd besloten om nog een derde ronde te doen. De natuur laat zich niet bevelen, ze gaat gewoon haar eigen gang.

Week 27► voorlopig laatste inzending
2 juli tot 8 juli
Intussen zijn de jongen geringd, en ze doen het goed, allee ik zie de kopjes toch boven het nest uitkomen want eerlijk ik heb mij er niet echt om bekommerd. Is het omdat ik het nest niet meer verwacht had, of ben ik na twee geslaagde broedronden gewoon gerust in de goede afloop, ik weet het niet. De jongen zijn de vijfde dag geringd, toen heb ik ze even gecheckt, en daarna heb ik ze gewoon laten doen, en ik zie dat het goed is. Wel moet ik nog vermelden dat de  jongen, alleen de mannen, van de vorige rondes reeds opgekleurd worden, je doet het allemaal zonder nadenken, en dan vergeet je het ook te vermelden,  even voor de wissel van de veren begin ik kleurstof te geven, bij mij gebeurt dat in het drinkwater, 24 uur rood water, 24 uur gewoon water. Dit moet wel stipt gebeuren om een mooie kleur te verkrijgen. De voeding bestaat nog enkel uit zaden. Vanaf hier denk ik dat er niets meer te vertellen valt en daarom  ga ik het dagboek voorlopig op non actief zetten, en de draad terug opnemen als het tentoonstellingseizoen begint, dan wil ik wel verder vertellen hoe ik de vogels voorbereid op de tt., en  hoe ze het er vanaf brengen.  Ik ben geen veelvuldig tentoonsteller, maar draai toch al verschillende jaren behoorlijk mee op de W.K., de schow waar we toch met zijn allen naar uitkijken.
Tot in het najaar!!!

 


 

 

wordt vervolgd!

naar boven⇔

Dagboek van...

=====================================================================

 

 

 

 

 

 

 

 

Week 27►voorlopig laatste inzending....
2 juli tot 8 juli
Intussen zijn de jongen geringd, en ze doen het goed, allee ik zie de kopjes toch boven het nest uitkomen want eerlijk ik heb mij er niet echt om bekommerd. Is het omdat ik het nest niet meer verwacht had, of ben ik na twee geslaagde broedronden gewoon gerust in de goede afloop, ik weet het niet. De jongen zijn de vijfde dag geringd, toen heb ik ze even gecheckt, en daarna heb ik ze gewoon laten doen, en ik zie dat het goed is. Wel moet ik nog vermelden dat de  jongen van de vorige rondes, alleen de mannen, reeds opgekleurd worden, je doet het allemaal zonder nadenken, en dan vergeet je het ook te vermelden,  even voor de wissel van de veren begin ik kleurstof te geven, bij mij gebeurt dat in het drinkwater, 24 uur rood water, 24 uur gewoon water. Dit moet wel stipt gebeuren om een mooie kleur te verkrijgen. De voeding bestaat nog enkel uit zaden. Vanaf hier denk ik dat er niets meer te vertellen valt en daarom  ga ik het dagboek voorlopig op non actief zetten, en de draad terug opnemen als het tentoonstellingseizoen begint, dan wil ik wel verder vertellen hoe ik de vogels voorbereid op de tt., en  hoe ze het er vanaf brengen.  Ik ben geen veelvuldig tentoonsteller, maar draai toch al verschillende jaren behoorlijk mee op de W.K., de schow waar we toch met zijn allen naar uitkijken.
Tot in het najaar!!!


Week 26►
25 juni tot 1 juli
Zoals gezegd, ik heb niet in het nest gekeken tot de dag dat ik extra beweging zag, en naar mijn berekening de eitjes ongeveer uit zouden komen. En het was een verrassing, het NA-kommertjesnest bleek gevuld te zijn met drie net uit het ei gekomen  jongen, ondertussen vier dagen oud. Het was tevens het volledige legsel drie eieren drie jongen, en ze stellen het wel. Morgen of overmorgen kunnen ze al worden geringd. Deze jongen had ik niet meer verwacht na de tweede ronde, ik vind het nog altijd zeer raar dat de vogels na zoveel tijd besloten om nog een derde ronde te doen. De natuur laat zich niet bevelen, ze gaat gewoon haar eigen gang.


Week 25►
18 juni tot 24 juni

Week 24►
11 juni tot 17 juni

Hier is alles rustig in de vlucht van de Kruisbekken, de pop broedt al een aantal dagen, maar deze keer laat ik ze met rust, ik heb nog niet gekeken hoeveel eitjes ze hebben, en zo blijft het ook een verrassing wat er van bevrucht is. Het was trouwens al en hele verrassing dat het koppel na zo een lange periode nog aan een derde broedsel is begonnen. We wachten af, einde volgende week weten we wellicht iets meer. Tot dan!

Week 23►enlightened
4 juni tot 10 juni
De natuur gaat gewoon haar gang, en leidt een eigen leven. Na weken van inactiviteit, zou ik vrijdag  het hok van de Kruisbekken eens grondig onder handen nemen, en alles wat er niet meer thuis hoort weg nemen. Er hingen nog verschillende nestbakjes en er lag nog wat nestmateriaal. Maar bij het opruimen vond ik een nestbak met toch wel een nog erg intacte nest, ik dacht die ga ik toch nog even laten staan, en tot mijn grote verbazing lag er zaterdagmorgen een ei, en jawel zondagmorgen een tweede ei. Zo zie je maar bij vogels zijn er gewoon geen regels, en vaste waarden. Als die vinden dat het kan, dan doen die het gewoon. Nu is het natuurijk afwachten hoe de bevruchting gaat zijn. Maar mislukken kan het al niet meer, want ik heb 8 prachtige jongen uit dat koppel, eentje heeft jammer genoeg een pootje verloren, maar toch.
Je leest hier wel hoe het verder gaat!


Week 22►
28 mei tot 3 juni
Na de zonnige dagen van verleden week, is de regen meer dan welgekomen. Al had het best wat warmer mogen blijven. Nu zijn de temperaturn lijk op een herfstige dag. Het is vooral goed te merken aan de vogels zo een diepteduik van de temperatuur. Nu is het bijna zeker dat de Kruisbekken het bij twee geslaagde broedronden gaan laten, wat overigens volkomen normaal is. Maar uit voorzorg had ik toch alles voorzien, de kweekbakjes, en nestmateriaal voor het geval dat. Maar dat gaat niet gebeuren. Nu gaan we de jongen goed verzorgen zodat ze gemakkelijk door de ruiperiode geraken, en dan afwachten wat het geslacht gaat zijn. En dan kunnen we zien of er toppers bij gaan zitten, waar we mee kunnen uitpakken op de tentoonstelling. Vanaf nu enkel nog goed verzorgen en afwachten
...??
 

Week 21►cool
21 mei tot 27 mei
Week 20►
14 mei tot 20 mei

De vogels zitten rustig in de volliére, en maken geen aanstalten om nog opnieuw aan een nest te beginnen. De jongen hebben het nest verlaten en zitten er gezond bij. Het jong van vorige ronde dat aan zijn poot gekwetst was, die poot is aan het afsterven. Dus heb ik van dit koppel totaal 8 jongen, waarvan eentje met een poot.
Vermits er voorlopig niet veel meer te vertellen valt zal ik niet meer wekelijks wat kunnen schrijven, maar zal het om de paar weken worden, mocht er iets veranderen dan lees je het hier

 

Week 19►
7 mei tot 13 mei
 
De jonge Kruisbekken hebben alweer het nest verlaten, het oude nest wordt opgefrist en terug gehangen op dezelfde plaats. De volières waar de jonge Kruisbekken inzitten zijn goed gevuld met dennentakken, een Kruisbek heeft meer takken nodig dan andere vogels. Maar dat heeft natuurlijk ook wel wat nadelen, zo is er van de eerste ronde een vogel met zijn ring aan zijn pootje achter een tak blijven hangen. Het pootje is niet af of over, maar toch erg beschadigd .Het is afwachten maar de kans zit er dik in dat de poot van de vogel toch gaat afsterven, zo een vogelpootje is een uiterst fragiel ding, en je kan er zo weinig aan doen om het te verzorgen. Maar dit zijn natuurlijk jammerlijke ongevallen die je niet kan voorzien. Het is een spijtig gebeuren., maar de andere jonge Kruisbekken doen het dan weer heel goed, ze zitten gezond in de pluimen, en we kunnen nog een ronde doen. Wie klaagt?


foto 1. jonge witbandkruisbekken in het nest
                       foto 2.  jonge witbanden uitgevlogen

       


Week 18►
30 april tot 6 mei

De jonge Kruisbekken groeien flink, ik heb ze dan ook verleden dinsdag kunnen ringen, alle vier. Zoals bij de meeste andere vogels die ik kweek heb ik de ringen in zwarte tape gewikkeld. Zo vallen ze minder op in het nest en zijn ze mals als de vogels er aan pikken, en merken ze niet dat er een vreemd voorwerp in het nest ligt. Verder is er weinig te melden, de jonge vogels die appart gezet zijn doen het ook uitstekend, deze krijgen echter geen eivoer meer, enkel harde zaden. voor de rest is het voederprogramma gebleven, een kruisbek heeft weinig variatie in zijn voeding nodig, het is een echte zaadeter. De voeding wordt langs de buitenzijde van de volière gevoederd, zodat de vogels in de volière zo weinig mogelijk gestoord worden.

Week 17►
23 april tot 29 april

De jongen van de Kruisbek zijn donderdag uitgekomen na 15 dagen broeden., bij dit koude weer is het normaal dat de jongen een dag later uitkomen. De eieren zijn allemaal uitgekomen, ze hebben nu vier nieuwe jongen. De vier jongen van de vorige ronde heb ik apart gezet, zodat alle aandacht naar het nieuwe broed kan gaan. Verder krijgen de vogels nog steeds drie maal per dag vers eivoer dat bestaat uit, half eivoer half kiemzaden, aangevuld met een schaal aleppo zaden. Nu is het maar te hopen dat de weergoden ons een beetje gunstig gezind zijn, niet TE koud, en niet TE warm, dan ben ik TEVREDEN.
 
Week 16►
16 april tot 22 april
Het broeden van de eieren verloopt rustig, de uitkomst van de eieren wordt verwacht donderdag of vrijdag, het is vrij koud buiten, dan mag je erop rekenen dat het een dag langer gaat duren eer de eerste jongen uitkomen. Vermits de eieren niet geraapt worden is het een onregelmatige uitkomst. Dat wil zeggen dat de eieren dag na dag uit gaan komen.
 
wordt vervolgd!

Week 15►
9 april tot 15 april
De kruisbek pop heeft mooi elke dag een eitje gelegd, bij het vierde eitje is ze gestopt met leggen en beginnen broeden. Het ziet er goed uit, de jongen uit de eerste ronde zitten nog in dezelfde vlucht, als er zich geen problemen voordoen blijven ze samen zitten tot de nieuwe jongen uit het ei komen. Dan zijn ze normaal groot genoeg om apart te zetten. Verder is er niks te melden, de voeding is dezelfde, het kuisen gebeurt wekelijks, rustig afwachten tot de jongen uit het ei komen.

Week 14►
2 april tot 8 april

Woensdag 4 april, buiten is de lente ver te zoeken, maar de pop van de kruisbek trekt er zich weinig van aan. Ze heeft vandaag terug gelegd, het eerste eitje van de tweede ronde.

Week 1326 maart tot 1 april
Het koppel heeft het nieuwe nest klaar, in een nieuw bakje. Ik heb het nestbakje wel op de plaats moeten hangen waar het de eerste ronde hing, de andere plaats stelden ze niet zo op prijs. In totaal kweek ik met 9 koppels, grote- en Himalaya kruisbekken, en tot op heden heb ik 10 jongen, 7 uitvliegen en nog 3 in het nest. Het is nu wachten op nieuwe eitjes. Verder kweek ik ook witband kruisbekken, maar die eieren waren onbevrucht, en enkele paartjes zijn net aan het broeden, te vroeg om al te contoleren, afwachten.


Week12►
19 maart tot 25 maart
De jonge vogels van de eerst ronde zijn uitgevlogen, en ze blaken van gezondheid, de eerste lentezon doet hen zienderogen deugd. In de vlucht heb ik ondertussen een ander nestbakje gehangen waar de tweede ronde eventueel in gelegd kan worden, maar voorlopig wordt er naar dit bakje nog niet omgekeken. De voeding is nog altijd hetzelfde, zaden, eivoer en vooral heel veel kiemzaad. Wat ik toch ook wil vermelden, het is zo standaard dat je het zou vergeten, de hokken en de voerbakjes, ja ze moeten regelmatig gekuist worden, maar dat geldt voor alle vogels, niet alleen voor kruisbekken.


Week11
12 maart tot 18 maart

Week 10►
5 maart tot 11 maart

De Vogels hebben net hun eerste broedronde met succes afgerond, woensdag heb ik vier jongen mogen ringen. Het is vrij probleemloos verlopen van nestbouw, het leggen van de eieren tot het voederen van de jongen. Vòòr de vogels met nestelen beginnen geef ik als voeder zaden ( kruisbekkenmengeling) en een maal per dag eivoer (zelfgemaakt). Nu ze met jonge vogels zitten krijgen ze  hun zaadmengeling, en drie maal per dag eivoer( half eivoer half kiemzaden), en een extra schaal met aleppo (dennezaden)
 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

2013

Wat zijn de gevolgen van deelname aan de Mondial op onze keekvogels?
Onder andere de Kruisbek.

Kruisbekkenkweek 2013.

Januari 2013: de Mondial in Hasselt moet nog gaan beginnen. Hier heeft menig vogelliefhebber naar uitgekeken, mijzelf inclusief.

Alleen had ik wat twijfels/angst over de gevolgen van dit late tijdstip op de kweek van 2013.

Ik kweek namelijk met kruisbekken en het is alom bekend dat dit vroege jongens zijn wat het begintijdstip van de kweek betreft. Er zouden maar liefst 3 van mijn kweekmannen deelnemen in Hasselt en dus ook bijna anderhalve week op verplaatsing zijn.

 Vorig jaar had ik mijn eerste kruisbekeitjes begin februari, dus ik vreesde het ergste. Temeer omdat deze mannen hun toekomstige poppen nog niet gezien hadden eind december 2012. Ik besloot om in de eerste week van januari de mannen in een TT kooi te plaatsen en deze op te hangen in de kweekvlucht waar hun pop in zat. Spoedig zag ik dat de poppen contact zochten met de mannen en in een overmoedige bui, liet ik de mannen los om uitgebreid kennis te maken met hun ega. Alles verliep vlot en na 2 dagen verslapte mijn aandacht. Ik dacht dat alles reeds koek en ei was, maar toen ik van het werk thuiskwam, vond ik de pop in de hoek van de kooi en de man in de andere hoek. Deze man had duidelijk een robbertje gevochten-de vloer van de kooi lag vol met pluimen- en daardoor had zijn verenpak schade opgelopen. Ik had beter moeten weten: 1 week voor het WK zo’n risico nemen is niet echt verstandig doch de roep van de komende kweek en de drang om de vogels reeds te koppelen was te sterk.

 

Diezelfde dag heb ik wel de 3 mannen terug opgekooid in hun TT kooi en bij hun pop gelaten. De man die gevochten had, heb ik enkele keren gewassen en toen bleek het al bij al nog mee te vallen, zodat ik toch nog met al mijn ingeschreven vogels naar Hasselt kon afzakken.

Mijn vogels hebben de Mondial goed doorstaan, met dank aan de organisatie en de talrijke vrijwilliger die onze vogels met de beste zorgen omringd hebben tijdens dit prachtig evenement.

 

Terug thuisgekomen heb ik de vogels direct –zonder eerst terug aan de koude te doen wennen- buiten in de kweekvluchten geplaatst. Hier was ik wel niet echt gerust in, wat dit was tcoh wel een serieuze temperatuursshock: anderhalve week in een verwarmde zaal en dan direct naar een buitenvolière die aan een kant volledig open is voor de wind. Dit scheen de mannen niet te deren. Ze zongen dat het een lust was en voederden hun poppen alle 3 binnen de week. Gelukkig was het in de Ethias arena nooit echt heet geweest tijdens de Mondial, waarschijnlijk dankzij het wel erg hoge plafond van de zaal.

 

Ondertussen heb ik van 2 van de 3 mannen die deelnamen aan het WK jonge vogels. Blijkbaar heeft dit dan toch geen negatieve invloed gehad op de vruchtbaarheid of de koppelvorming! Van de 3de man heb ik nog geen nakomelingen. De pop heeft al verscheidene nesten gemaakt, maar breek deze telkens terug af. Misschien is dit te wijten aan het feit dat deze pop reeds enkele jaren jongen heeft grootgebracht met een andere man ( die eind vorige zomer gestorven is).  Deze 3de man is nochtans ook goed gepaard met deze pop, dus wie weet komt het er nog wel van wat later dit jaar.

 

naar boven⇔

Dagboek van...