Dagboek 3 -de Keepvink

Mijn dagboek over de Keepvink begint in maart,

Terug

Week 27 is voorlopig de laatste inzending.

►TOT IN HET NAJAAR...♦

 

Mijn dagboek over de Keepvink begint in maart,

Week 12
19 maart tot 25 maart
De voorbereiding
;

Het is nieuw voor mij, kweken van keepvinken, ik ga vertellen hoe ik denk dat deze vogel gaat paren, eieren leggen, en jongen grootbrengen. Voorlopig zitten de vogels samen met andere vogels, oa. een koppel groenvinken, meesgoudvinken, een dikbekmozambique en mexicanen in een grote vlucht. De voeding bestaat uit goudvinkenmengeling, en om de twee dagen krijgen ze eivoer met kiemzaden, het eivoer bestaat uit half gekocht en half zelf gemaakt eivoer, in ongeveer 1kg. meng ik een goeie lepel buffalo wormpjes en een lepel pinky's. Mijn volgende taak is de voliére, waar de vogels gaan gehuisvest worden, kuisen en gereed maken voor het koppel kepen. Het is een vluchtje van 1m.x4m. Ik ben nog aan het bedenken welke vogels ik er samen met hen in ga plaatsen, maar dat is voor volgende keer.

Week13►
26 maart tot 1 april

De volières waar de Keepvinken in gehuisvest worden zijn grondig gekuist, en ontsmet. In elk van de twee volières heb ik besloten om naast een koppel Keepvinken ook een koppel Dikbekmozambique te plaatsen. Een van mijn Keepvinken die ik aangeschaft heb heeft heel stugge veren, ze voelen gelijk schuurpapier, wat het precies is weet ik nog niet, ik heb mijn handen met zalf ingesmeerd en zo de veren behandeld,  hij zit er al veel soepeler bij. Nu moet ik zeggen het is een vogel die zich nooit of nooit wast, gene propere dus, maar we gaan zien wat er van komt en wat de reden is dat hij zich niet wast. De voeding bestaat nog altijd uit goudvinkenmengeling aangevuld met eivoer half gekocht en half zelfgemaakt, aangevuld met kiemzaden buffalo en pinky, en daar bovenop nog  wat erwten en stuifmeelpollen, die laatste maal ik in de koffiemolen en meng ongeveer een kleine soeplepel op een kilo eivoer.
Week14►
2 april tot 8 april
          
                                                           Verse stuifmeelpollen               gemalen-
Een koppel Keepvinken heb ik bij een koppel Groenvinken gezet. Veel valt er verder nog niet te vertellen, alleen dat de vogels zich goed aan elkaar hebben aangepast. Ze zijn lief voor elkaar, om het in mensentaal te zeggen. Ik kan wat vertellen over de stuifmeelpollen die ik voer. Die koop ik vers, maar bewaar ze in de diepvries. Wanneer ik ze voeder dan worden ze gemalen in een koffiemolen en onder droog eivoer uit de handel gemengd. Je kan ze ook  samen met cous-cous of een ander zetmeel met water mengen, dan hoef je de pollen niet te malen, maar dat is afhankelijk van hoe de vogels ze het liefst eten.

Week 15►
9 april tot 15 april
Bij de Keepvinken is nog alles rustig, het is nog een hele tijd te vroeg dat deze vogels aan nest maken beginnen denken. Er is ook nog niet zo veel bekend over de kweek van Keepvinken, gewoon omdat deze vogel niet zo vaak in gevangenschap gekweekt wordt, daarom is het een hele uitdaging om ermee te starten. Wat er deze week wel is veranderd, twee van de drie koppels die bij Dikbekmozambique zaten heb ik moeten scheiden, de dikbekken zijn ondertussen aan het leggen, en dat klikte niet meer met de Kepen. Deze laatste zitten nu ook bij Groenvinken in een groter volièreke, dus zit er slechts nog een koppel Kepen bij de dikbekken. De rest is er weinig te melden, het is nu vooral rustig afwachten.

Week 16

16 april tot 22 april
koppel Keepvinken en Dikbekmozambigue Al is er bij de keepvinken nog helemaal geen broeddrift te bespeuren, toch is er ambiance in de volières. Het koppel Dikbekmozabique dat in de ene vlucht bij het koppel Kepen woont, daarvan zit de pop te broeden op vier bevruchte eieren. maar elke dag liggen er pluimpjes, ik heb nog niet kunnen vast stellen wie wie aan het pluimen is. In de vlucht waar er een koppel Groenvinken bijwoont, daar is alles veel duidelijker daar is het de Keepvinkman, die de Groenvinkman duchtig tussen pakt, de pluimen liggen overal verspreidt, waarschijnlijk ( er hangen twee grote zitstokken) is dit te weinig. De volgende keer ga ik er zeker een paar dennetakken bijhangen zodat de vogels niet altijd naast elkaar op de stokken moeten blijven zitten. Maar  intussen is de rust weergekeerd, de Groenvinkpop begint te nestelen, benieuwd hoe het verder moet, als er straks jongen zijn.
Maar dat is voor een andere keer
.

Week 17►
23 april tot 29 april
Stilaan begint er bedrijvigheid te komen in de volière de pop van de Kepen begint aarzelend met nestmateriaal te dragen. En wat begon met spaarzaam een draadje sisal of een plukje fiber, kan je merken dat de bosjes steeds groter worden waar ze mee sleept. Daarom heb ik een paar nestkorven in de kooi gehangen, de hoge vorm met pitriet rond. Er is ook ontzettend veel kabaal in de volière, vandaar dat deze ook wel Noordvinken genoemde vogel in de volksmond kwèèkvink genoemd wordt. De Groenvinken die bij dit koppel gehuisvest  zijn, zitten te broeden. Het andere koppel dat bij de Dikbekken zit is met dezelfde rituelen bezig, alleen zij zijn iets ijveriger in het pesten van de buren, want de pop van de Dikbekken, die op vier bevruchte eieren zit te broeden, die is helemaal kaal geplukt. Kwestie van alles in de gaten te houden. Er stelt zich momenteel wel een ander probleem wat ik helemaal niet in de hand heb, naast mijn deur over de hele breedte van de weg zitten tijdens de werkuren buldozers, graafmachienes, kamions en andere zwaren materialen rond te razen. Ze zijn er nieuwe riolering aan het steken, maar de grond schudt en dendert alsof de ene aardbeving na de andere plaatsheeft. Daarom mag het voor mij nog een beetje duren, want de Keepvink doet gewoonlijk maar een rondje, dat liefst in de beste omstandigheden kan gebeuren. Maar vanaf nu zal er wellicht wekelijks wat meer te vertellen zijn.
Tot de volgende!

Week 18►
30 april tot 6 mei
De euforie is voorbij, ik sta weer helemaal met twee voetjes op de grond, de Kepen zijn gestopt met rond dragen van nestmaterialen, er zit helemaal geen beweging meer in. Ligt het aan de lage temperaturen, of is het gewoon nog wat te vroeg, ik weet het zelf niet goed. Wat ik wel opmerk is dat het gebulder van de zware machines naast mijn deur een zware impact op de kweek begint te krijgen. Verschillende van mijn andere vogels hebben het nest verlaten  en van mijn kruisbekken zijn de jongen zelfs dood gegaan . Daarom ben ik al bij al toch content dat de Kepen weer even gestopt zijn, ondertussen is de riolering misschien klaar, en kunnen ze in alle rust aan de nestbouw beginnen. Tenminste dat hoop ik, dat mijn verhaal in die richting gaat evolueren.
Week 19►
7 mei tot 13 mei
Twee lagen asfalt zijn gelegd, het leed is bijna geleden wat de werken naast mijn deur ( volière) betreft. ik ben er niet rouwig om, want het heeft mij toch wat kweekschade opgeleverd. Maar geen nood we zitten pas half mei, er kan nog veel schade herstelt worden. Wat de Keepvinken betreft, die richten al maar meer schade aan , aan de Groenvinken die samen met hen gehuisvest zijn. Elke dag ligt de grond bezaaid met pluimpjes van de Groenvinken. Ik verdenk de Kepen van pesterijen. De Groenvinken hadden vier jongen, hier is er voorlopig al een van afgevallen, de Kepen gedragen zich vals, alsmaar tegen de Groenvinken en hun jongen. Zelf maken ze in het geheel geen aanstalte om te beginnen  uitgezonderd wat gespring in de bakjes die ik als nestbak voorzien heb.
Week 20►
14 mei tot 20 mei
Het kan bijzonder snel veranderen, maandag zit de Keep maar wat te  spelen met nestmateriaal, tot ze plots aan hoog tempo het nestbakje begint te vullen  met wat sisal wat bruine cocos en witte watten, tot  het  een nest is. En wat ik nog zeker niet verwacht had , dat was vandaag waarachtig een ei in het nest. Op de foto zie je de Groenvink die gepluimd is, nog eens samen met de Keep. Dan de Keep die aan de nestbouw begint, en vandaag het afgewerkte nest met ei. Nu hou ik alleen mijn hart nog vast, want de wegenwerken zijn nog in de laatste fase. Het gebulder van de machienes kan nog wel wat roet in het eten strooien. Maar we blijven positief , en gaan voor het beste senario..Je leest het hier wel...
Vervolg►
Het vervolg is niet zo goed, het ei was nog maar juist gelegd of de pop begon al nest te maken in het andere bakje, het nest is zelfs iets beter als het  nest  waar ze al een ei in heeft gelegd. De pop bouwt alleen, de man kijkt toe. Nu heb ik maar in beide nesten een kunstei gelegd. De volgende morgen ligt een ei op de grond. De derde dag is er geen ei gelegd. De vogels gedragen zich ook heel wispelturig, en kwèken (roepen) Afwachten....Bij nader inzien heb ik dan de tweede nest toch maar weg genomen, nu wordt er verder gebouwd in de eerste, torenhoog. Af en toe moet ik er zelfs een stukje afnemen, en verder zijn ze toch wel driftig heb ik de indruk, en ganser dagen kwèken (roepen). Het eitje heb ik ondertussen onder een kanarie koppeltje gelegd, je weet maar nooit.
De andere twee kopels zijn ook aan hun nest begonnen, ze hebben hoe ze in de volksmond zeggen een mannennest gemaakt, een mooi nest van cocos vezel vanboven heel mooi afgewerkt mooi rond, maar zonder bodem.
Dat noemen ze een mannennest?????
Het moet gezegd,  zijn wel alle drie jonge popjes

Week 21►cool
21 mei tot 17 mei

Zelf had ik het niet direct verwacht, na het eerste mislukte legsel, maar op 22 mei is de Keep weer beginnen leggen. Vandaag 28 mei heb ik het zevende ei geraapt. De Keep is nog niet echt vast aan het broeden, eigenlijk zit ze nog helemaal niet, en daarom weet ik nog niet of ik de eitjes zo ga terug leggen, of dat ik ze eerst door een ander koppel vogels laat bebroeden. De jonge pop is zeer wispelturig, ze vliegt heen en weer door de vlucht, daarom dat ik nog wat afwacht, misschien is ze nog niet gestopt met leggen? De Kepen leggen in het algemeen veel eieren in één legsel, het is daarom dat ze meestal ook maar een ronde per seizoen eieren leggen broeden, en jongen grootbrengen. Indien de eieren geraapt worden, en niet teruggelegd, dan is het mogelijk dat je een twintigtal eieren per seizoen kan rapen. Maar dat kan de bedoeling niet zijn, best de vogels zelf laten grootbrengen en slecht een broedsel. We zullen zien, je leest het hier wel..

Week 22►
18 mei tot 3 juni
Het leggen is niet gestopt bij het zevende ei er volgde nog een achtste en zelfs een negende. Vanaf dan is de pop stilaan  beginnen broeden. Eerst zo wat twijfelachtig nest op, nest af. Nu kan ik zeggen dat ze vast zit. Bij de eerste controle bleken er zeven eieren bevrucht te zijn. Het koppel zit  nu samen met een Dikbekmozambigue pop. Alleen de pop nog. De vogels worden eerder schraal gevoerd, dit vooral omdat de mannen anders te driftig worden, wat we in dit stadium kunnen missen. Ze krijgen gewoon magere kanariemengeling als zaad, en om de twee à drie dagen een klein beetje eivoer, waaraan wat gesnipperde meelwormen zijn toegevoegd, een klein beetje. Nu ben ik benieuwd  het zal nog iets meer dan een week duren eer de eitjes uitkomen en dan vervolg..... 
Week 23►enlightened
4 juni tot 10 juni
Week 24
11 juni tot 17 juni

Nadat de eieren alle negen gelegd waren, heb ik het nest opgesplitst, ik heb ze deels laten uitbroeden onder een kanarie, het nest was te groot voor de Keep . Er waren acht eieren bevrucht. Eens uit het ei heb ik ze terug bij de Kepen gelegd. Het is een beetje verwarrend, in totaal gaat het over drie koppeltjes Kepen, maar de negen eieren komen uit een nest, en de jongen heb ik dan weer verdeeld over twee nesten. Tot nu toe gaat dat goed, ze worden gevoerd met eivoer nu een keer of drie per dag, aangevuld met gesnipperde meelwormen, diepvries pinky's en levende buffalo wormpjes. Dit koppel heeft nog altijd de ene Dikbek bij zitten, en dat is goed, de man kan zich hier mee amuseren zo laat hij de pop met jongen ongemoeid. Het derde koppel is een ander verhaal, daar is het popje het slachtoffer van echtelijk geweld, helemaal kaal geplukt. Toch zijn ook deze vogels aan het nestelen. In totaal heb ik reeds elf jonge Keepjes, weliswaar nog in het nest, maar het ziet er hoopvol uit.
Tot de volgende!!!

Week 25
18 juni tot 24 juni

Het verloopt niet altijd zoals je het wenst. Je ziet op de foto nog een mooi naar voedsel gapend nest vogels, het is van korte duur geweest. De Keep heeft de bekken niet gevuld, ze liet de jonge een na een doodgaan. Ze voederde alleen de grootste vogels, en de kleine kregen niets, en stierven. Ik heb de grootste twee onder een Mexicaanse roodmus gelegd, deze voedert wonderwel alsof het haar eigen jongen zijn.  De kleinste heb ik bij een kanarie gelegd, daar neem ik dan wel de zaadmengeling weg en geef enkel eivoer met gesnipperde insecten. Toen de vogels nog in het nest van de Kepen lagen  begon de pop reeds op de jongen aan een nieuw nest. Of ze daarom telkens de kleinste vogel liet sterven, het is een raadsel. Zo heb ik van de acht jongen er toch vijf kunnen recupereren, deze doen het goed. We wachten af of de pop haar nest gaat afmaken en opnieuw gaat leggen.
Week 26
25 juni tot 1 juli

Week 27► voorlopig laatste inzending!!!
2 juli tot 8 juli
Vandaag stuur ik foto's van veschillende nesten, het is gewoon onmogelijk om over één koppel te blijven schrijven daar de Kepen zeer zeer wispelturige vogels zijn. Zo heb ik ondanks verwoede pogingen geen enkel nest onder de Keep zelf kunnen grootbrengen, ze laten ze keer op keer verhongeren. Als je dan niet tijdig kan ingrijpen ben je de jongen kwijt. Dan heb ik enkele verloren die al uitvlogen, en  dan met de poot ergens achter bleven steken of de ring ergens aan bleef haken. Dan is er nog een nestje dat een na een afsterft, ze zien er helemaal niet ziek uit, het lijkt alleen of ze kou hebben, maar ze gaan dood. Ondanks dit alles heb ik toch een mooi aantal op stok, en omdat het niet zo gemakkelijk is verlopen dat kweken van Keepvinken, en op aandringen van mijn vrienden, staat mijn besluit vast, als ik de vogels ongeschonden door de rui krijg ga ik ermee naar de W.K. Ik ben helemaal geen tentoonsteller, maar omdat de Keep toch nog niet zo heel veel op tt's te zien is, wil ik mijn kansen wagen. Natuurlijk ook een klein beetje om mijn vrienden te plezieren, ze zeuren me namelijk al jaren de oren van mijn hoofd om net als zij deel te nemen aan de W.K.. Bij deze ik beloof indecision !!!????!!!
Daarom ga je van mij enkele maanden niets meer horen, ik denk dat voorlopig alles gezegd is, en  ik  ga de draad terug opnemen zodra ik zeker weet dat de vogels ok zijn om mee naar buiten te komen in het tt seizoen. Dan wil ik mijn verhaal afmaken, maar jullie zullen van mij niets bij kunnen leren omdat ik een leek ben in het tentoonstellen, hoewel misschien is dat nog zo slecht niet, vanaf nul beginnen.
Tot in het tt seizoen...

 

Dagboek van...

 

 

 

===================================================================

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Week 27►voorlopig laatste inzending....
2 juli tot 8 juli
Vandaag stuur ik foto's van veschillende nesten, het is gewoon onmogelijk om over één koppel te blijven schrijven daar de Kepen zeer zeer wispelturige vogels zijn. Zo heb ik ondanks verwoede pogingen geen enkel nest onder de Keep zelf kunnen grootbrengen, ze laten ze keer op keer verhongeren. Als je dan niet tijdig kan ingrijpen ben je de jongen kwijt. Dan heb ik enkele verloren die al uitvlogen, en  dan met de poot ergens achter bleven steken of de ring ergens aan bleef haken. Dan is er nog een nestje dat een na een afsterft, ze zien er helemaal niet ziek uit, het lijkt alleen of ze kou hebben, maar ze gaan dood. Ondanks dit alles heb ik toch een mooi aantal op stok, en omdat het niet zo gemakkelijk is verlopen dat kweken van Keepvinken, en op aandringen van mijn vrienden, staat mijn besluit vast, als ik de vogels ongeschonden door de rui krijg ga ik ermee naar de W.K. Ik ben helemaal geen tentoonsteller, maar omdat de Keep toch nog niet zo heel veel op tt's te zien is, wil ik mijn kansen wagen. Natuurlijk ook een klein beetje om mijn vrienden te plezieren, ze zeuren me namelijk al jaren de oren van mijn hoofd om net als zij deel te nemen aan de W.K.. Bij deze ik beloof indecision !!!????!!!
Daarom ga je van mij enkele maanden niets meer horen, ik denk dat voorlopig alles gezegd is, en  ik  ga de draad terug opnemen zodra ik zeker weet dat de vogels ok zijn om mee naar buiten te komen in het tt seizoen. Dan wil ik mijn verhaal afmaken, maar jullie zullen van mij niets bij kunnen leren omdat ik een leek ben in het tentoonstellen, hoewel misschien is dat nog zo slecht niet, vanaf nul beginnen.
Tot in het tt seizoen...


Week 26►
25 juni tot 1 juli

Week 25►
18 juni tot 24 juni


Het verloopt niet altijd zoals je het wenst. Je ziet op de foto nog een mooi naar voedsel gapend nest vogels, het is van korte duur geweest. De Keep heeft de bekken niet gevuld, ze liet de jonge een na een doodgaan. Ze voederde alleen de grootste vogels, en de kleine kregen niets, en stierven. Ik heb de grootste twee onder een Mexicaanse roodmus gelegd, deze voedert wonderwel alsof het haar eigen jongen zijn.  De kleinste heb ik bij een kanarie gelegd, daar neem ik dan wel de zaadmengeling weg en geef enkel eivoer met gesnipperde insecten. Toen de vogels nog in het nest van de Kepen lagen  begon de pop reeds op de jongen aan een nieuw nest. Of ze daarom telkens de kleinste vogel liet sterven, het is een raadsel. Zo heb ik van de acht jongen er toch vijf kunnen recupereren, deze doen het goed. We wachten af of de pop haar nest gaat afmaken en opnieuw gaat leggen.

 

Week 24►
11 juni tot 17 juni

Nadat de eieren alle negen gelegd waren, heb ik het nest opgesplitst, ik heb ze deels laten uitbroeden onder een kanarie, het nest was te groot voor de Keep . Er waren acht eieren bevrucht. Eens uit het ei heb ik ze terug bij de Kepen gelegd. Het is een beetje verwarrend, in totaal gaat het over drie koppeltjes Kepen, maar de negen eieren komen uit een nest, en de jongen heb ik dan weer verdeeld over twee nesten. Tot nu toe gaat dat goed, ze worden gevoerd met eivoer nu een keer of drie per dag, aangevuld met gesnipperde meelwormen, diepvries pinky's en levende buffalo wormpjes. Dit koppel heeft nog altijd de ene Dikbek bij zitten, en dat is goed, de man kan zich hier mee amuseren zo laat hij de pop met jongen ongemoeid. Het derde koppel is een ander verhaal, daar is het popje het slachtoffer van echtelijk geweld, helemaal kaal geplukt. Toch zijn ook deze vogels aan het nestelen. In totaal heb ik reeds elf jonge Keepjes, weliswaar nog in het nest, maar het ziet er hoopvol uit.
Tot de volgende!!!


Week 23►enlightened
4 juni tot 10 juni

Week 22►
18 mei tot 3 juni
Het leggen is niet gestopt bij het zevende ei er volgde nog een achtste en zelfs een negende. Vanaf dan is de pop stilaan  beginnen broeden. Eerst zo wat twijfelachtig nest op, nest af. Nu kan ik zeggen dat ze vast zit. Bij de eerste controle bleken er zeven eieren bevrucht te zijn. Het koppel zit  nu samen met een Dikbekmozambigue pop. Alleen de pop nog. De vogels worden eerder schraal gevoerd, dit vooral omdat de mannen anders te driftig worden, wat we in dit stadium kunnen missen. Ze krijgen gewoon magere kanariemengeling als zaad, en om de twee à drie dagen een klein beetje eivoer, waaraan wat gesnipperde meelwormen zijn toegevoegd, een klein beetje. Nu ben ik benieuwd  het zal nog iets meer dan een week duren eer de eitjes uitkomen en dan vervolg..... 

 

Week 21►cool
21 mei tot 27 mei
 

Zelf had ik het niet direct verwacht, na het eerste mislukte legsel, maar op 22 mei is de Keep weer beginnen leggen. Vandaag 28 mei heb ik het zevende ei geraapt. De Keep is nog niet echt vast aan het broeden, eigenlijk zit ze nog helemaal niet, en daarom weet ik nog niet of ik de eitjes zo ga terug leggen, of dat ik ze eerst door een ander koppel vogels laat bebroeden. De jonge pop is zeer wispelturig, ze vliegt heen en weer door de vlucht, daarom dat ik nog wat afwacht, misschien is ze nog niet gestopt met leggen? De Kepen leggen in het algemeen veel eieren in één legsel, het is daarom dat ze meestal ook maar een ronde per seizoen eieren leggen broeden, en jongen grootbrengen. Indien de eieren geraapt worden, en niet teruggelegd, dan is het mogelijk dat je een twintigtal eieren per seizoen kan rapen. Maar dat kan de bedoeling niet zijn, best de vogels zelf laten grootbrengen en slecht een broedsel. We zullen zien, je leest het hier wel..


Vervolg►week 20
Het vervolg is niet zo goed, het ei was nog maar juist gelegd of de pop begon al nest te maken in het andere bakje, het nest is zelfs iets beter als het  nest  waar ze al een ei in heeft gelegd. De pop bouwt alleen, de man kijkt toe. Nu heb ik maar in beide nesten een kunstei gelegd. De volgende morgen ligt een ei op de grond. De derde dag is er geen ei gelegd. De vogels gedragen zich ook heel wispelturig, en kwèken (roepen) Afwachten....Bij nader inzien heb ik dan de tweede nest toch maar weg genomen, nu wordt er verder gebouwd in de eerste, torenhoog. Af en toe moet ik er zelfs een stukje afnemen, en verder zijn ze toch wel driftig heb ik de indruk, en ganser dagen kwèken (roepen). Het eitje heb ik ondertussen onder een kanarie koppeltje gelegd, je weet maar nooit.
De andere twee kopels zijn ook aan hun nest begonnen, ze hebben hoe ze in de volksmond zeggen een mannennest gemaakt, een mooi nest van cocos vezel vanboven heel mooi afgewerkt mooi rond, maar zonder bodem.
Dat noemen ze een mannennest?????
Het moet gezegd,  zijn wel alle drie jonge popjesWeek 20►
14 mei tot 20 mei


Het kan bijzonder snel veranderen, maandag zit de Keep maar wat te  spelen met nestmateriaal, tot ze plots aan hoog tempo het nestbakje begint te vullen  met wat sisal wat bruine cocos en witte watten, tot  het  een nest is. En wat ik nog zeker niet verwacht had , dat was vandaag waarachtig een ei in het nest. Op de foto zie je de Groenvink die gepluimd is, nog eens samen met de Keep. Dan de Keep die aan de nestbouw begint, en vandaag het afgewerkte nest met ei. Nu hou ik alleen mijn hart nog vast, want de wegenwerken zijn nog in de laatste fase. Het gebulder van de machienes kan nog wel wat roet in het eten strooien. Maar we blijven positief , en gaan voor het beste senario..Je leest het hier wel...

Wordt vervolgd!!!

 

Week 19►
7 mei tot 13 mei

Twee lagen asfalt zijn gelegd, het leed is bijna geleden wat de werken naast mijn deur ( volière) betreft. ik ben er niet rouwig om, want het heeft mij toch wat kweekschade opgeleverd. Maar geen nood we zitten pas half mei, er kan nog veel schade herstelt worden. Wat de Keepvinken betreft, die richten al maar meer schade aan , aan de Groenvinken die samen met hen gehuisvest zijn. Elke dag ligt de grond bezaaid met pluimpjes van de Groenvinken. Ik verdenk de Kepen van pesterijen. De Groenvinken hadden vier jongen, hier is er voorlopig al een van afgevallen, de Kepen gedragen zich vals, alsmaar tegen de Groenvinken en hun jongen. Zelf maken ze in het geheel geen aanstalten om te beginnen  uitgezonderd wat gespring in de bakjes die ik als nestbak voorzien heb.
Geduld!


Week 18►
30 april tot 6 mei
De euforie is voorbij, ik sta weer helemaal met twee voetjes op de grond, de Kepen zijn gestopt met rond dragen van nestmaterialen, er zit helemaal geen beweging meer in. Ligt het aan de lage temperaturen, of is het gewoon nog wat te vroeg, ik weet het zelf niet goed. Wat ik wel opmerk is dat het gebulder van de zware machines naast mijn deur een zware impact op de kweek begint te krijgen. Verschillende van mijn andere vogels hebben het nest verlaten  en van mijn kruisbekken zijn de jongen zelfs dood gegaan . Daarom ben ik al bij al toch content dat de Kepen weer even gestopt zijn, ondertussen is de riolering misschien klaar, en kunnen ze in alle rust aan de nestbouw beginnen. Tenminste dat hoop ik, dat mijn verhaal in die richting gaat evolueren.


Week 17►
23 april tot 29 april
Stilaan begint er bedrijvigheid te komen in de volière de pop van de Kepen begint aarzelend met nestmateriaal te dragen. En wat begon met spaarzaam een draadje sisal of een plukje fiber, kan je merken dat de bosjes steeds groter worden waar ze mee sleept. Daarom heb ik een paar nestkorven in de kooi gehangen, de hoge vorm met pitriet rond. Er is ook ontzettend veel kabaal in de volière, vandaar dat deze ook wel Noordvinken genoemde vogel in de volksmond kwèèkvink genoemd wordt. De Groenvinken die bij dit koppel gehuisvest  zijn, zitten te broeden. Het andere koppel dat bij de Dikbekken zit is met dezelfde rituelen bezig, alleen zij zijn iets ijveriger in het pesten van de buren, want de pop van de Dikbekken, die op vier bevruchte eieren zit te broeden, die is helemaal kaal geplukt. Kwestie van alles in de gaten te houden.
Er stelt zich momenteel wel een ander probleem wat ik helemaal niet in de hand heb, naast mijn deur over de hele breedte van de weg zitten tijdens de werkuren buldozers, graafmachienes, kamions en andere zwaren materialen rond te razen.
Ze zijn er nieuwe riolering aan het steken, maar de grond schudt en dendert alsof de ene aardbeving na de andere plaatsheeft. Daarom mag het voor mij nog een beetje duren, want de Keepvink doet gewoonlijk maar een rondje, dat liefst in de beste omstandigheden kan gebeuren. Maar vanaf nu zal er wellicht wekelijks wat meer te vertellen zijn.
Tot de volgende!

Week 16►
16 april tot 22 april

Al is er bij de keepvinken nog helemaal geen broeddrift te bespeuren, toch is er ambiance in de volières. Het koppel Dikbekmozabique dat in de ene vlucht bij het koppel Kepen woont, daarvan zit de pop te broeden op vier bevruchte eieren. maar elke dag liggen er pluimpjes, ik heb nog niet kunnen vast stellen wie wie aan het pluimen is.
In de vlucht waar er een koppel Groenvinken bijwoont, daar is alles veel duidelijker daar is het de Keepvinkman, die de Groenvinkman duchtig tussen pakt, de pluimen liggen overal verspreidt, waarschijnlijk ( er hangen twee grote zitstokken) is dit te weinig. De volgende keer ga ik er zeker een paar dennetakken bijhangen zodat de vogels niet altijd naast elkaar op de stokken moeten blijven zitten.
Maar  intussen is de rust weergekeerd, de Groenvinkpop begint te nestelen, benieuwd hoe het verder moet, als er straks jongen zijn.
Maar dat is voor een andere keer.

Wordt vervolgd!!!


koppel Keepvinken en Dikbekmozambigue

Wordt vervolgd!!!
Week 15►
9 april tot 15 april

Bij de Keepvinken is nog alles rustig, het is nog een hele tijd te vroeg dat deze vogels aan nest maken beginnen denken. Er is ook nog niet zo veel bekend over de kweek van Keepvinken, gewoon omdat deze vogel niet zo vaak in gevangenschap gekweekt wordt, daarom is het een hele uitdaging om ermee te starten. Wat er deze week wel is veranderd, twee van de drie koppels die bij Dikbekmozambique zaten heb ik moeten scheiden, de dikbekken zijn ondertussen aan het leggen, en dat klikte niet meer met de Kepen. Deze laatste zitten nu ook bij Groenvinken in een groter volièreke, dus zit er slechts nog een koppel Kepen bij de dikbekken. De rest is er weinig te melden, het is nu vooral rustig afwachten.

Week 14►
2 april tot 8 april
          
                                                                             Verse stuifmeelpollen               gemalen-
Een koppel Keepvinken heb ik bij een koppel Groenvinken gezet. Veel valt er verder nog niet te vertellen, alleen dat de vogels zich goed aan elkaar hebben aangepast. Ze zijn lief voor elkaar, om het in mensentaal te zeggen. Ik kan wat vertellen over de stuifmeelpollen die ik voer. Die koop ik vers, maar bewaar ze in de diepvries. Wanneer ik ze voeder dan worden ze gemalen in een koffiemolen en onder droog eivoer uit de handel gemengd. Je kan ze ook  samen met cous-cous of een ander zetmeel met water mengen, dan hoef je de pollen niet te malen, maar dat is afhankelijk van hoe de vogels ze het liefst eten.

Week 13►
26 maart tot 1 april

De volières waar de Keepvinken in gehuisvest worden zijn grondig gekuist, en ontsmet. In elk van de twee volières heb ik besloten om naast een koppel Keepvinken ook een koppel Dikbekmozambique te plaatsen. Een van mijn Keepvinken die ik aangeschaft heb heeft heel stugge veren, ze voelen gelijk schuurpapier, wat het precies is weet ik nog niet, ik heb mijn handen met zalf ingesmeerd en zo de veren behandeld,  hij zit er al veel soepeler bij. Nu moet ik zeggen het is een vogel die zich nooit of nooit wast, gene propere dus, maar we gaan zien wat er van komt en wat de reden is dat hij zich niet wast. De voeding bestaat nog altijd uit goudvinkenmengeling aangevuld met eivoer half gekocht en half zelfgemaakt, aangevuld met kiemzaden buffalo en pinky, en daar bovenop nog  wat erwten en stuifmeelpollen, die laatste maal ik in de koffiemolen en meng ongeveer een kleine soeplepel op een kilo eivoer.

HIER BEGINT MIJN VERHAAL:

Week 12
19 maart tot 25 maart
De voorbereiding

Het is nieuw voor mij, kweken van keepvinken, ik ga vertellen hoe ik denk dat deze vogel gaat paren, eieren leggen, en jongen grootbrengen. Voorlopig zitten de vogels samen met andere vogels, oa. een koppel groenvinken, meesgoudvinken, een dikbekmozambique en mexicanen in een grote vlucht. De voeding bestaat uit goudvinkenmengeling, en om de twee dagen krijgen ze eivoer met kiemzaden, het eivoer bestaat uit half gekocht en half zelf gemaakt eivoer, in ongeveer 1kg. meng ik een goeie lepel buffalo wormpjes en een lepel pinky's. Mijn volgende taak is de voliére, waar de vogels gaan gehuisvest worden, kuisen en gereed maken voor het koppel kepen. Het is een vluchtje van 1m.x4m. Ik ben nog aan het bedenken welke vogels ik er samen met hen in ga plaatsen, maar dat is voor volgende keer.

 

naar boven⇔

Dagboek van...