Dagboek 2 -de Goudvink


Terug►
 

-Mijn dagboek  over de goudvink begint in maart 2012.

 

 

Week 10►
5 maart tot 11 maart

 De grote schoonmaak.

- Het valt dit jaar niet mee, het weer bedoel ik, het is al maart en er is nog geen enkel hok gekuist, daarom vandaag, 8 maart alle moed bij elkaar geraapt en de werkkleren uit de kast. Dit jaar wil ik op een andere manier kuisen als de vorige jaren,  back to basic,  dat wil zeggen, Javel  een kruik van 2.5 liter lichtjes verdund, sproeier, hoge druk reiniger, waterzuiger en schrobben maar.
- Ik kweek in loges 1m x 2m x 2m. De voliére is volledig open met rondom losse glasvensters die naar believen open en dicht kunnen en makkelijk te verwijderen zijn.  Elke loge wordt volledig leeggemaakt, besproeidt met javel, effe laten inweken, wanden schuren en vloer schrobben en daarna volle bak met de hogedrukreiniger bewerken en met de waterzuiger alle water wegzuigen. Dan enkele dagen drogen en nog later alles inspuiten met Ossepou tegen eventuele beestjes.
- Nu zitten de mannen en de poppen nog appart. Ze hadden al samen mogen zitten, maar plaatsgebrek, en het weer...koud, nat vooral nat en daardoor  vertraging in de schoonmaak. Voor de toekomst moet dit anders en beter, ik heb al een idee hoe het beter kan maar dan zal er geinvesteerd moeten worden in kleinere kooien.
 - De voeding bestaat nu uit de gewone goudvinkenmengeling, en een paar keer per week een beetje eivoer.
Toch voel je de lente in de lucht, de vogels zingen dat het een lieve lust is en zien er gezond uit ondanks dat de mannen al vele vechtpartijen achter de rug hebben en een aantal erbij zitten als geplukte kiekens. Bij de poppen is dat vechten minder.

Week 11 ►
12 maart tot 18 maart
Het hele weekend nog maar schrobben en vegen, het is een zwaar karwei, ik hoop dat morgen de laatste hokken proper geraken, want dit weekend wordt er gekoppeld, het is meer dan hoog tijd.
Tussendoor toch nog even de tijd genomen om mijn mannen eens vast te pakken, dat zit goed ze zijn net op maat om bij hun madam gezet te worden!
wordt vervolgd... 

Week 12 ►
19 maart tot 25 maart
Eindelijk, de hokken zijn schoon, en nadat ze goed uitgedroogd zijn,( de zon heeft een aardig handje toegestoken), heb ik in elk hok een pop geplaatst, dan volgt het meest nauwkeurige werk van het jaar, het koppelen.
Hoewel ik het kweekboek van zooeasy al verschillende jaren gebruik, koppelen doe ik met wat het blote oog en intuïtie me zegt!
Bij de Goudvink is de vorm het aller belangrijkste en dan de kleur. Daarom wordt er eerst en vooral bij elke pop een passende man gezocht op het oog. Dat is iets dat kan ik niet precies uitleggen, maar in gedachte breng ik de vorm van de pop samen met de vorm van de man, en stel me zo hun nakomeling voor.
Mooie volle ronde borst, met een brede kop naar verhouding, perfect afgelijnd, intensieve en schimmelfactor voor de kleur, op die criteria koppel ik.
Daarna wordt wel op zooeasy gecontroleerd in hoeverre de vogels verwant zijn, nooit paren we broer en zus of ouder tegen zoon of dochter. Toch zijn onze bloedlijnen erg familiaal opgebouwd en vermijden we (proberen) de korste vorm inteelt.
De voeding bestaat uit goudvinkenmengeling die we straks gaan aanvullen met extra kempzaad. Eénmaal tot tweemaal per week eivoer met gekookt ei.

Vervolg
 Even over het eivoer met gekookt ei. Omwille van de juiste kooktijd en al de afwas die gepaard gaat met het koken van de eieren heb ik me vorig jaar een eierenkoker aangeschaft.
(zie foto) Sinds ik deze gebruik zijn de eieren steeds hetzelfde van hardheid. Mijn basis eivoer bestaat uit 1 hard gekookt ei met 3 soeplepels eivoer uit de handel en 1 soeplepel met 4 zaden. Deze zaden zijn : - teunis, - blauw maanzaad - nigerzaad , - chichorei of witloofzaad, toevoegingen van producten gebeurt pas vanaf er jongen zijn.
Vrijdag nogmaals alle mannen in de hand genomen en gecontroleerd als ook de veren (dons) rond de cloaca geplukt. Waarom deze veren plukken? De goudvinken hebben zeer veel donsveren wat de bevruchting zeker niet ten goede komt daarom pluk ik deze donsveren. LET OP : pluk zeker niet de veertjes op de cloaca Deze week ben ik gestart met het geven van vitamine E en dit zal ik 1 Maand aanhouden. Omwille van het goede weer heb ik ook bijna dagelijks badwater aangeboden . Badwater: gewoon kraantjes water met badzout . Ikzelf gebruik badzout van orlux. Alle koppels kunnen het goed met elkaar vinden behalve 1 koppel . De man moest steeds op de grond gaan zitten en kon dus nauwelijks eten en drinken. Ik heb dit koppel geen bad gegeven maar wel dinsdag, woensdag,donderdag,vrijdag en zaterdag de pop zeer nat gemaakt, zodat ze bijna niet kan vliegen en de man met rust laat. De man kan nu veel rustiger eten en drinken en kan de pop al beter benaderen.
Zondag heb ik dit koppel zeer veel geobserveerd en het lijkt nu beter te klikken tussen deze 2.
Wordt vervolgd!

Week13►
26 maart tot 1 april
De dagen lengen de vogels veranderen . Nog even en we kunnen de nesten hangen.  De vorige dagen alle vogels nog eens in de hand genomen en controle uitgevoerd. Ondertussen ook alle pootjes van de vogels gewassen. Hiervoor gebruik ik zeep van het merk detol (zie foto). Ook hebben we voor de eerste keer het eivoer aangevuld met kiemzaad (zie foto) dit om te kijken hoe de vogels het opnemen. De eerste pluimpjes liggen op de bodem van de kweekvluchten  NEEN de vogels vallen niet in de rui maar verliezen de eerste borstpluimpjes dit is een goed teken de vogels komen in broedstemming. Om de vogels een beetje te jennen (pesten) heb ik een heel klein beetje (2 á 3 stengels) nestmateriaal op de boden gelegd. Onmiddellijk gingen de vogels deze oppikken en vlogen er mee rond. De mannen benaderde in de typische houding (staart opzij en de veren op de kop omhoog) de pop.Vandaag zondag met de ganse familie een wandeling gemaakt naar het veld waar ik elk jaar paardenbloemen ga plukken de eerste  bloemen staan er al. Nog een paar dagen en we kunnen gaan plukken. 

Week14►
2 april tot 9 april
Na het mooie weer van de voorbije dagen begint het te kriebelen; hang ik de nesten of niet? Nog even het weer van de volgende dagen gevolgd OEI!!! Het wordt terug kouder, dan zullen we nog maar even wachten.
De dagen dat het weer toch wel mooi was, heb ik zoveel als kan de vogels een bad gegeven (zie foto) Zoals je kan zien op de foto is de kleur van het badwater groen – geel. Dit is door de toevoeging van badzout.(dit is zeer goed voor de bevedering). Ikzelf gebruik badzout van Orlux nu oropharma oro-bath .
Na het werk rap op de fiets en naar het veld om de eerste paardebloemen te plukken .
Welke bloemen pluk ik : Niet de gele maar de uitgebloeide .
Na ongeveer 15 dagen bloeien sluit de bloem zich.
De bloemblaadjes verdrogen en hieronder vormt zich de witte pluis en het zaaddoosje (zie foto). Dat is het ogenblik om deze uitgedroogde bloem te plukken .

                       
Na even zoeken heb ik de eerste oogst binnen (zie foto).
Per koppel probeer ik nu dagelijks tussen de 5 en 8 bloemen te geven en dit tot er jongen zijn. Het geven van deze paardebloemen komt zeker de bevruchting ten goede.
Volgende week ga ik alle nesten nogmaals afwassen en controleren.

Week 15►
van 9 tot 15 april
Een weekje vakantie om op de kinderen te passen, maar zeker ook om meer tijd bij de vogels door te brengen en deze zeer goed te observeren. Tijdens het observeren kon ik onmiddellijk vaststellen dat alle koppels elkaars gezelschap konden verdragen en beter nog dat ze elkaar voerden . Wat moet ik doen met de nesten; hangen of niet? Het weer was niet te best maar de vogels zijn actief en vliegen heel de dag met nesteling rond. Woensdag 11/4 de nesten opgehangen .
                         Tijdens het hangen van de nesten was er onmiddellijk interesse door zowel pop als man (zie foto) .Er was al een koppel dat elkaar voerde op de nest (zie foto).
De nesten worden leeg opgehangen zodat de vogels er aan kunnen wennen . De nesten worden +/- 1,3 m boven de bodem opgehangen.
Al snel waren er koppels die het beetje nestmateriaal (5-6 stengels)dat ze hadden in de nest brachten (zie foto). Donderdag morgen de binnennestjes aan het nestkommetje vastgemaakt als ook volop nestmateriaal gegeven. Vrijdag morgen waren er al 4 nesten volledig afgewerkt (zie foto) en de andere 4 koppels waren ook gestart met de bouwwerken. Zondag 15/4 bij 4 koppels het eerste ei .
Deze eieren worden geraapt en vervangen door kunsteitjes. Na het leggen van het 4e ei worden deze dan teruggelegd.

Week 16►
van 16 tot 22 april

broedenNog enkele dagen en we weten of de eitjes van de eerste 4 koppels bevrucht zijn spannend !!! 6 van de 8 koppels zijn aan het broeden (zie foto). Bij de andere 2 koppels lijkt het niet zo vlot te gaan . 1 koppel bouwt een nest en breekt hem daarna terug af dit is nu al enkele dagen aan de gang. Eerste vermoeden was de man maar, neen hoor deze kijkt alleen maar toe en doet met man voedert popregelmaat zijn plicht, voederen en bevruchten. En bij het laatste koppel zit het helemaal niet snor; de pop is ziek, heb ze al enkele dagen binnen in de warmte gezet met de nodige zorgen maar er is weinig of geen verbetering, afwachten is de boodschap. De poppen die broeden worden door de mannen gevoederd (zie foto).Om ze rustig te laten broeden doe ik de kunsttakjes aan het dakje van het nest naar beneden ( zie foto). tkjes omgeplooidDit jaar heb ik nog maar 1 man moeten opsluiten. Hij was een beetje te hevig. Dit hoorde ik al van in mijn bed .Wat bedoel ik daarmee: wel als ik een man hoor schreeuwen en niet roepen dan ga ik eens goed kijken bij welk koppel dit is, en als hij op het nest ronddanst en ondertussen aan het schreeuwen is, sluit ik hem op in een kleine kooi, en niet te vergeten in het zicht van de pop. Als de pop pas aan de leg is begonnen, sluit ik hem ‘s avonds op en laat hem ‘s morgens na het rapen van het ei terug los. Dit doe ik tot het 4e ei is gelegd en dan laat ik hem opgesloten zitten tot er jongen zijn . Elk jaar leer ik wat bij ,dit jaar heb ik mooi nest eierenparingsdans van manondervonden als ik een koppel dat al nest heeft toch nog een beetje nesteling (vooral klein materiaal) geef, de mannen dit onmiddellijk komen oppikken en dan naar de poppen vliegen en hun paringdansje (zie foto) doen en zonder enige verlegenheid tot de daad overgaan.
Hopelijk volgende week goed nieuws i.v.m. de bevruchting,
en dat mijn zieke pop aan de betere hand is.Week 17►
23 april tot 29 april
Zal maar beginnen met het slechte nieuws; mijn mooie bruine pop heeft het niet gehaald. Heb er alles aangedaan wat ik kon maar het mocht niet zijn, spijtig!!! Mijn ander koppel dat steeds nesten bouwt en dan terug afbreekt hebben de voorbije week net hetzelfde gedaan. i.v.m. de bevruchting heb ik het volgende nieuws: Van de 6 koppels zijn er *4 koppels met bevruchte eieren. *1 koppel waar geen enkel ei van bevrucht is. *1 koppel waar ik het niet goed van weet Wat bedoel ik hiermee => bij eerste controle bleken de eieren allemaal bevrucht te zijn. Maar na een aantal dagen (bijna 10 dagen broeden) verder te zijn, heb ik terug controle gedaan en zag ik iets wat ik nooit eerder gezien heb.
         
ei met vlekken                           onbevrucht ei                          ei met vlekken
De eieren waren niet doorzichtig maar troebel met zwarte vlekken in (zie foto). Dan maar even naar de hulplijn gebeld. Wat ik al een beetje vermoede bleek dan toch te kunnen kloppen. Tijdens het broeden is de pop ‘s nachts van het nest gegaan en zijn de embryo’s vermoedelijk in het ei afgestorven. Heb toch de raad gekregen de pop nog even verder te laten broeden en af te wachten. Er zijn een aantal foto’s te zien van deze eieren en er is ook een foto bij van een onbevrucht ei zo kan je makkelijk vergelijken. (zie foto’s)
De oorzaak van alle onbevruchte eieren bij het andere koppel heb ik gevonden. De man was te vet geworden en dit wel op korte tijd.Zoals ik vorige week vertelde heb ik een man moeten opsluiten (zie foto) maar blijkbaar een beetje te laat.                   
hij had zijn pop al flink toegetakeld (zie foto) een aantal pluimen van de kop getrokken en dit zelfs tot bloeden toe.

TIP:Als een vogel bloed doe ik een paar druppels ijzerchloride op de wonde en het bloeden stopt onmiddellijk. Deze week heb ik ook de vogels van een vriend verzorgd. Hij was met de familie een paar dagen op verlof. Daar net het zelfde een man die te hevig was en die ook zijn pop flink toegetakeld had. Ook hier hebben een paar druppels ijzerchloride geholpen. Het was een drukke maar zeer leerrijke week geweest. Volgende week normaal jongen en dit wil zeggen voeding aanpassen en goed observeren. Maar daar vertel ik je volgende week meer over.

Week 18►
30 april tot 6 mei
Ja ja, ze zijn er, de eerste jongen van 2012 (zie foto).Het is elk jaar weer een plezier om ‘s morgens in de volière te komen en de schelpen van de uitgekomen eieren op de bodem te zien liggen (zie foto). In totaal zijn er nu al 12 jongen. De voeding is hier dan ook op aangepast. Het basis eivoer is nu aangevuld met pinky’s en een klein beetje meelwormen en erwtjes (zie foto).De erwtjes komen van de supermarkt uit de diepvries, deze zijn gekookt en gewassen. Let op: als je erwtjes geeft moet je de mest van de vogels goed opvolgen en de hoeveelheid erwtjes aanpassen indien nodig. Meelwormen worden apart gegeven en de hoeveelheid is afhankelijk van het aantal jongen. Elke dag worden de nesten gecontroleerd en het is nodig .Ook dit jaar weer bij het uitkomen van de  jongen was er een lege schaal over een nog niet uitgekipt ei gekomen (zie foto) als je dit niet tijdig opmerkt kan het jong niet uit het ei en de rest moet ik niet vertellen. Het voer bij de koppels met jongen wordt 2 maal per dag ververst. Tijdens het voeren viel me op dat er te weinig gegeten werd. Hoe komt dit vroeg ik me af? Wel volgens ons is het de koude ,de poppen blijven langer op de nest en voeren de jongen minder goed. Wat nu gedaan. Dan maar onder elk nest met jongen een verwarming hangen.( Je ziet op de foto met de jongen het lampje schijnen nu de pop even van het nest is.) En ja hoor de poppen komen meer van het nest om voer te halen en de jongen te voeren “je ziet ze groeien”. De meeste onder ons zullen nu denken verwarming !!!! Wel dit heb ik eens gezien als ik op bezoek was bij Jack Bloemen. Hij vertelde me dat hij vroeger ook wel eens jongen moest afgeven als het kouder was en als de poppen te vroeg van het nest gingen enz. Maar voor elk probleem is er een oplossing zegt hij me dan . . .En deze verwarming is dan de perfecte oplossing. Hij heeft hier volgens mij vele nachten over liggen piekeren¸ hoe hij dit kon oplossen. Maar het piekeren heeft geloond tot een doeltreffende en werkende verwarming. Na dit gezien te hebben ben ik zelf beginnen te knutselen en heb me zo 4 verwarmingen gemaakt.
Dit jaar heb ik niet alle mannen opgesloten, of in de gevangenis gezet zoals mijn jongste zoon zegt. Wel deze mannen controleer ik met regelmaat, en indien ze te vet worden gaan ze toch nog in de gevangenis. Anders zullen de eieren van de volgende ronde niet bevrucht zijn.

Volgende week meer!!!

Week 19►
7 mei tot 13 mei

Wie mijn dagboek volgt, gaat het al gemerkt hebben, ik ben mijn licht gaan opsteken bij een ervaren goudvinken kweker, vriend van mij. Het is fijn als je op weg geholpen wordt, hij heeft voor mij nooit iets geheim gehouden. En ik vertel het hier in het dagboek, de kneepjes van de goudvinkenkweek. Alles zal ter zijnertijd door hem in een gedetailleerde versie uitgewerkt en gepubliceerd worden, zodat Goudvinken kweken voor iedereen toegankelijk wordt.
Maar nu zitten we volop in de kweek, dus over naar week 19.

Deze week de eerste jongen moeten ringen en omleggen. Dit wil zeggen extra observeren. Maar eerst even over het ringen. Ikzelf plak mijn ringen af met zwarte tape en de zijkanten kleur ik zwart met een stift (zie foto). Wat heb ik hier voor nodig: zwarte isolatietape, zwarte stift en een schaar (zie foto). Velen zullen nu denken zwarte tape !! Wel ik kan u vertellen dat er nog nooit bij mij een jong uit het nest is gegooid na het ringen. Omleggen!! Wel 1 dag na het ringen verhuizen de jonge vogels van hun oude nest van de ene kant van de vlucht naar hun nieuwe nest aan de andere kant van de vlucht (zie foto). De nest waar de vogels in geboren zijn blijft hangen . De bovenste laag (kokosvezel) van het nest wordt verwijderd indien deze bevuild is. De jongen gaan dan naar het nieuwe nest zeer dicht aan de voederplaats. In het nieuwe nest heb ik dan een wegwerpnest (matje) gelegd (zie foto). Deze nestjes (matjes) kan je in de handel kopen. Na het omleggen observeer ik de vogels tot dat ik zie dat de pop de jongen gaat voeren (zie foto). Soms wil de pop de jongen in het nieuwe nest niet voeren en dan kan je niet anders dan ze terug in het oude nest leggen. Maar ik kan je wel vertellen dat dit zelden is. Dit jaar leg ik eerst de jongen in het nieuwe nest en dan geef ik nieuw voer zo gaat de pop sneller naar het nieuwe nest. Na het omleggen en observeren geef ik het koppel terug een beetje klein nestmateriaal zodat ze de bovenste laag van het oude nest kunnen vernieuwen voor het volgend legsel. De koppels die de eerste ronde onbevruchte of afgestorven eieren hadden zijn terug aan het broeden nu hopen dat al de eitjes bevrucht zijn .De koppels die al jongen hebben moeten volgende week ook terug leggen. Dus volgende week zal er weer veel te vertellen zijn.

Week 20►
14 mei tot 20 mei
Dinsdag controle gedaan van de koppels die de vorige ronde onbevruchte eieren hadden, 1e koppel 5 eieren alle 5 bevrucht, 2e koppel 7 eieren 2 bevrucht. Het koppel dat steeds een nest bouwt en terug afbreekt heeft het eindelijk voor elkaar! Hun nest is af en ze doen voorlopig geen verbouwingswerken meer, nu afwachten of er eitjes komen. De andere koppels met jongen zijn bezig aan hun 2e legsel. Bij deze koppels met jongen helpen alle mannen mee de jongen voeren (zie foto). De voorbije week als ik in het hok kwam, was er bij sommige koppels een ander gedrag zichtbaar maar ik wist niet meteen wat er aan de hand was. Door de extra dagen verlof en dus meer tijd voor observatie had ik al snel door wat er aan de hand was. Weet je nog dat mijn mooie bruine pop is gestorven, wel de man zat nog steeds in de vlucht zonder partner en was de hele dag aan het roepen wat volgens mij voor onrust zorgde. Een collega kweker in de buurt had nog een pop op reserve, en deze heb ik dan maar bij de man geplaatst en het geroep was gedaan en de rust weergekeerd. Ook hebben de eerste jongen het nest verlaten (zie foto). Bij deze hang ik extra zitstokken ongeveer 20 cm van de bodem. De jongen zitten dan niet de hele dag op de bodem rond te huppelen maar maken gebruik van deze stokken om hun evenwicht- en vliegoefeningen te doen. Bij alle koppels zie ik met regelmaat de mannen hun dansje opvoeren (zie foto). Nu afwachten dat alle jongen zonder ongevallen het nest kunnen verlaten en dat ze hun moeder die aan het broeden is op het 2e legsel met rust kunnen laten . Tot volgende week of misschien tot een reactie op het forum.
 


Week 21►cool
21 mei tot 27 mei 

 Deze week zijn alle koppels op hun 2e legsels beginnen broeden. Bij de koppels waar jongen zitten en de poppen terug aan het broeden zijn doen we de kunsttakjes aan de nest zo laag mogelijk zodat de jongen de poppen met rust laten (zie foto).Ondertussen worden de jongen verder gevoerd door de mannen (zie foto). In tegenstelling tot wat ik van vele andere kwekers hoor voeren bij ons alle mannen mee. Door het warme weer is het aantal malen voeren per dag van 2 naar 4 maal per dag gegaan weliswaar in kleinere porties zodat het voer niet te snel bederft. Ook het drinken vervangen we meermaals per dag. De jongen hebben voor het eerst een bad genomen en ze vinden het super (zie foto’s). Nu afwachten wat de bevruchting van de 2e ronde is. Tot volgende week.


Week 22►
28 mei tot 3 juni

Week 23►enlightened
4 juni tot 10 juni
Week 24►
11 juni tot
17 juni

Even een update:
-Koppel 1 : Waarvan de pop gestorven was en de man ondertussen een nieuwe partner heeft gekregen broedt op 4 eitjes waarvan 2 bevrucht. Dus afwachten maar .
-Koppel 2 : Ons koppel dat na 4 weken bouwen aan het nest de werken heeft afgerond , heeft 4 eitjes gelegd waarvan geen enkel bevrucht. Om te kijken of dit koppel goed voert hebben we hier enkele bevruchte eitjes van een ander koppel onder gelegd.
-Koppel 3: Heeft voor de tweede maal jongen, had 7 eitjes allemaal bevrucht. Vandaag 3 jongen in het nest nog 2 eitjes die moeten kippen en spijtig genoeg 3 jongen nog half in het ei op de grond. Jongen van de eerste ronde apart gezet.
-Koppel 4: Was bezig met het opvoeren van het tweede nest met 5 jongen. Deze morgen tijdens de nestcontrole was alles nog ok maar later op dag als ik thuis kwam van het werk lagen alle 5 jongen op de grond. Vermoedelijk heeft het fel onweer met hagelbuien hier wel iets mee te maken. Zeer veel lawaai in het hok als de hagel op de verandaplaten klettert. Jongen van de eerste ronde apart gezet.
-Koppel 5: Vandaag 5de ei gelegd van legsel nummer 3 . 1ste legsel was onbevrucht, 2de legsel 5 eitjes, 3 bevrucht, 3 jongen .
-Koppel 6: Broedt op 5 eitjes van 2de legsel alle 5 bevrucht. Jongen eerste ronde apart gezet.
-Koppel 7: Vandaag het 7de ei van legsel nummer 3. 1 legsel was onbevrucht, 2 legsel 7 eitjes, 2 bevrucht, 2 jongen.
-Koppel 8: Vandaag 5 jongen van 2de legsel. Jongen van de eerste ronde apart gezet.
Tot volgende week!


Week 24►►►

De eerste jongen zijn apart gezet. Dit is altijd een avontuur: Gaan ze niet te hard rondvliegen en veertjes pikken. Dit jaar is het beter verlopen dan vorig jaar. Wat heb ik anders gedaan: alle vogels goed nat gemaakt voordat ze de grote vlucht ingingen zodat ze rustig elkaar en de omgeving leerde kennen. Elke dag neem ik even de tijd om met de jongen bezig te zijn (zie foto) probeer ze vanuit de hand te voeren en ja hoor sommige vogels zijn al vrij tam . Deze week ook alle mannen gecontroleerd en sommige zijn verdikt. Deze gaan dan apart (zie foto) om een beetje grammetjes te verliezen wat nodig is voor de bevruchting van het volgend legsel. Nog even vermelden dat koppel 2 (het koppel dat graag renoveert) 3 jongen aan het groot brengen is en ik moet zeggen; ze doen het super smiley Heb de jongen al zelfs moeten overleggen. Nu hopen dat ze terug begint te leggen zodat ik jongen van het koppel zelf kan hebben.
Tot volgende week


Week 25►
18 juni tot 24 juni
Deze week de jongen moeten overleggen van koppel 5 ,en omdat ze met 6 zijn hebben we 2 nesten gebruikt om de jongen in te leggen (zie foto). Bij dit zelfde koppel heb ik deze week gezien dat er een jonge pop van de vorige ronde de nieuwe jongen mee aan het voeren was (zie foto) deze heb ik dan maar bij de moeder laten zitten omdat de man gestorven is en ze best een beetje hulp kan gebruiken om de 6 jongen te voeren. Al de jongen van de eerste ronde zijn al flink gegroeid (zie foto) en deze krijgen steeds minder eivoer en meer zaad. Op dit zaad doe ik kuurolie van comed.
Tot volgende week
!

 

Week 26
25 juni tot 1 juli
Deze week moest ik voor het werk een paar dagen naar Duitsland. Gelukkig kon ik op de hulp van mijn vriend en mijn vrouwtje rekenen die elke dag de vogels goed verzorgde ,waarvoor nogmaals mijn dank. Maar voor het vertrek richting Duitsland alle vogels gecontroleerd ook de jongen !! Bij het in de hand nemen van een jonge vogel hoorde ik plotseling een KNAK !!!! Door het te voorzichtig willen zijn en de vogel niet goed vast te nemen heeft hij zich plotseling te hard bewogen en daardoor zijn vleugel gekneusd of gebroken. Onmiddellijk deze vogel klein gezet (zie foto). Na enkele dagen had hij zijn vleugel al terug op zijn plaats . Maar hij blijft zeker nog 2 weken in deze kleine kooi zitten. Zoals je kan zien op de foto zijn we ook al gestart met het rood opvoeren van de mannen. Bij koppel 5 waren er op zondag 5 jongen uitgekipt maar een dag later lagen er 3 op de grond en 2 dood in het nest. Wat heb ik mis gedaan is dan mijn eerste vraag . Wel tot nu toe de oorzaak nog niet echt gevonden. Wel zat de man op dat ogenblik opgesloten en zat hij de hele tijd op de pop te roepen . Nu zit de pop al terug op nest en heeft ze al terug 3 eieren gelegd (zie foto). Bij 4 andere koppels worden de jongen goed gevoerd (zie foto) en broeden ze op hun 3e legsel. Koppel 4 heeft vanaf gisteren terug 3 jongen en er moet normaal nog 2 eitjes uitkomen.
Tot volgende week !

“ Een reactie op het forum zou super leuk en motiverend zijn”

Week 27►
2 juli tot 8 juli

Jongen van koppel 4 worden super goed gevoerd (zie foto). Wat er soms kan gebeuren in de 2e en 3e ronden is dat de jongen van de vorige ronden bij op het nest kruipen (zie foto) en dat ze de eitjes bevuilen. Dit is zeker niet goed omdat dan de eitjes niet goed kunnen gedraaid worden door de pop. En zeker wanneer de jongen moeten kippen is dit een probleem. Om er voor te zorgen dat de jongen kunnen kippen wassen wij de eitjes als ze bevuild zijn. Hoe doen we dit :We leggen met zeer veel zorg de eitjes in lauw water en wrijven dan met zeer lichte druk de vervuiling van de eitjes. Daarna gaan ze terug in het nest. Vandaag terug jongen bij 2 koppels.
Meer nieuws volgende week !!

 

Week 28►
9 juli tot 15 juli

Deze week veel jongen verloren en hoe!! Wel 3 nestjes met in 1 nest 6 jongen en de andere 2 nesten elk met 5 jongen. Na het ringen alle jongen in het andere nestje gelegd. Zodat de pop terug kon beginnen . Maar de poppen gingen terug op de jongen zitten in het andere nest. Dan de jongen maar terug in het ander nest gelegd. Maar daar terug hetzelfde, de poppen gingen ook dan weer terug op de jongen zitten en werden maar amper meer gevoerd. Omdat ik heel de week moest gaan werken had ik hier geen controle over en na enkele dagen gingen alle jongen 1 voor 1 dood . Het rare is dat dit bij 3 koppels gebeurde reden weet ik nog steeds niet .Wel was het erg koud en nat deze week.

Week 29►
16 juli tot 22 juli

Nog 2 koppels zijn aan het broeden 1 koppel zorgt nog voor de laatste jongen (zie foto) de andere koppels heb ik stop gezet. Al de nesten verwijderd (zie foto) De jongen van de eerste ronde beginnen al goed te ruien (zie foto) en worden rood opgekleurd. Kleurstof wordt om de andere dag toegediend en steeds op het zelfde tijdstip. Vanaf deze week heb ik verlof en hoop nu mijn vogels beter te kunnen observeren..

 

 

 

 

Week 30
23 juli tot 30 juli

Het verlies van de jongen in week 28 lag nog steeds op mijn maag . Wat was er mis gegaan ? Toch nog eens even in mijn gegevens van vorig kweek seizoen gekeken waar het toen veel beter ging. En daar lag het antwoord. Ik heb zonder het te willen mijn eivoer aangepast. Dan maar even naar de hulplijn gebeld en alles goed uitgelegd. Het antwoord was daar wat ik vermoedde -> de verhoudingen van de eiwitten in het eivoer zijn niet juist. Al snel kreeg ik het aanbod om de volgende morgen langs te komen om te kijken hoe hij zijn eivoer maakt . Dat moest geen 2 maal gezegd worden dus de volgende morgen naar Meeuwen. Zoals jullie nu wel vermoeden mijn hulplijn is natuurlijk Jack Bloemen. Die morgen zijn we stap voor stap door de bereiding van het eivoer gegaan. Jack vertelde me dat dit ook uitgebreid in zijn Boek zal komen. Na de leerrijke voormiddag terug naar huis en daar het eivoer precies hetzelfde gemaakt (zie foto). Nu maar afwachten of er verandering komt. Jack nogmaals bedankt voor de hulp.
 

 


Week 31
31 juli tot 5 augustus

Vogelhokken nog eens extra goed gekuist en zien dat alles voorradig is want we vertrekken voor een weekje naar Zwitserland. Gelukkig kan ik weer reken op de zeer goede hulp van een vriend Zoals op de homepage staat vermeld graag foto’s insturen van vogels die je op vakantie kan fotograferen wel ik zal de aanzet geven. Naast ons huisje zaten de putters in de bomen (zie foto).
Week 32►
6 augustus tot 12 augustus
Week 33

13 augustus tot 19 augustus

Week 33 Terug thuis na een weekje vakantie alles is prima in orde met de vogels. Mario nogmaals bedankt voor de goede zorgen. Het is leuk zo op vakantie gaan als je weet dat de vogeltjes goed verzorgd worden. De laatste dagen was het zeer warm en dat zag je goed aan de vogels. Elke morgen vroeg op om de vogels een lekker fris bad te geven. Met zulk weer worden de nesten met jongen zeer laag tegen de grond gehangen zodat ze daar een beetje frisser zitten (zie foto). LET OP !! :dat de moeder de jongen nog voert De laatste jongen komen goed in de pluimen (zie foto) en de jongen van de eerste ronde zijn bijna uitgeruid. Volgende week zullen we de balans opmaken van het voorbije kweekseizoen.

 

 

 

 

Week 38
17 september tot 23 september
Hier zijn we terug na een onderbreking . Super druk op het werk kindjes terug naar school, enz. 80% van de jonge vogels zijn al door de rui. Tijdens de rui geef ik om de 2 a’ 3 dagen de vogels een bad (zie foto) en daar genieten ze van . Ondertussen krijgen de vogels enkel nog zaad . Welke zaadmengeling ik nu geef is de volgende: de zaad mengeling voor goudvinken van Jack Bloemen aangevuld met onkruidzaden en extra lijsterbes. Het voorbije kweekjaar is geen super jaar geweest maar ben uiteindelijk nog tevreden met het resultaat van 59 jongen van 7 koppels waarvan er 2 koppels niets hebben gedaan . Weet je nog ? 1 koppel waarvan de pop is gestorven en bij het ander koppel werden er alleen maar nesten gebouwd. Nu de dagen beginnen te korten komen de tentoonstellingen in aantocht hoewel ik zelf niet deelneem is het toch steeds een periode waar ik naar uitkijk . Samen met enkele vrienden naar de tentoonstelling om daar de vogels gaan te bewonderen en een babbeltje slaan met andere kwekers. Heb ook nog enkele foto’s toegevoegd van jongen die al uit de rui zijn .
Tot de volgende !!

 

 

 

 

 

**********************************************************************************************************

 

 

 

 

Week 38
17 september tot 23 september
Hier zijn we terug na een onderbreking .
Super druk op het werk kindjes terug naar school, enz. 80% van de jonge vogels zijn al door de rui. Tijdens de rui geef ik om de 2 a’ 3 dagen de vogels een bad (zie foto) en daar genieten ze van . Ondertussen krijgen de vogels enkel nog zaad . Welke zaadmengeling ik nu geef is de volgende: de zaad mengeling voor goudvinken van Jack Bloemen aangevuld met onkruidzaden en extra lijsterbes. Het voorbije kweekjaar is geen super jaar geweest maar ben uiteindelijk nog tevreden met het resultaat van 59 jongen van 7 koppels waarvan er 2 koppels niets hebben gedaan .
Weet je nog ?  Een koppel waarvan de pop is gestorven en bij het ander koppel werden er alleen maar nesten gebouwd. Nu de dagen beginnen te korten komen de tentoonstellingen in aantocht hoewel ik zelf niet deelneem is het toch steeds een periode waar ik naar uitkijk . Samen met enkele vrienden naar de tentoonstelling om daar de vogels gaan te bewonderen en een babbeltje slaan met andere kwekers. Heb ook nog enkele foto’s toegevoegd van jongen die al uit de rui zijn .
Tot de volgende !!

 

 

 


Week 33
13 augustus tot 19 augustus
Week 33 Terug thuis na een weekje vakantie alles is prima in orde met de vogels. Mario nogmaals bedankt voor de goede zorgen. Het is leuk zo op vakantie gaan als je weet dat de vogeltjes goed verzorgd worden. De laatste dagen was het zeer warm en dat zag je goed aan de vogels. Elke morgen vroeg op om de vogels een lekker fris bad te geven. Met zulk weer worden de nesten met jongen zeer laag tegen de grond gehangen zodat ze daar een beetje frisser zitten (zie foto). LET OP !! :dat de moeder de jongen nog voert De laatste jongen komen goed in de pluimen (zie foto) en de jongen van de eerste ronde zijn bijna uitgeruid. Volgende week zullen we de balans opmaken van het voorbije kweekseizoen.

 


Week 32►
Week 31
31 juli tot 5 augustus
Vogelhokken nog eens extra goed gekuist en zien dat alles voorradig is want we vertrekken voor een weekje naar Zwitserland. Gelukkig kan ik weer reken op de zeer goede hulp van een vriend Zoals op de homepage staat vermeld graag foto’s insturen van vogels die je op vakantie kan fotograferen wel ik zal de aanzet geven. Naast ons huisje zaten de putters in de bomen (zie foto).

Week 30
23 juli tot 29 juli
Het verlies van de jongen in week 28 lag nog steeds op mijn maag . Wat was er mis gegaan ? Toch nog eens even in mijn gegevens van vorig kweek seizoen gekeken waar het toen veel beter ging. En daar lag het antwoord. Ik heb zonder het te willen mijn eivoer aangepast. Dan maar even naar de hulplijn gebeld en alles goed uitgelegd. Het antwoord was daar wat ik vermoedde -> de verhoudingen van de eiwitten in het eivoer zijn niet juist. Al snel kreeg ik het aanbod om de volgende morgen langs te komen om te kijken hoe hij zijn eivoer maakt . Dat moest geen 2 maal gezegd worden dus de volgende morgen naar Meeuwen. Zoals jullie nu wel vermoeden mijn hulplijn is natuurlijk Jack Bloemen. Die morgen zijn we stap voor stap door de bereiding van het eivoer gegaan. Jack vertelde me dat dit ook uitgebreid in zijn Boek zal komen. Na de leerrijke voormiddag terug naar huis en daar het eivoer precies hetzelfde gemaakt (zie foto). Nu maar afwachten of er verandering komt. Jack nogmaals bedankt voor de hulp.

Week 29►
16 juli tot 22 juli

Nog 2 koppels zijn aan het broeden 1 koppel zorgt nog voor de laatste jongen (zie foto) de andere koppels heb ik stop gezet. Al de nesten verwijderd (zie foto) De jongen van de eerste ronde beginnen al goed te ruien (zie foto) en worden rood opgekleurd. Kleurstof wordt om de andere dag toegediend en steeds op het zelfde tijdstip. Vanaf deze week heb ik verlof en hoop nu mijn vogels beter te kunnen observeren..

 

 

Week 28mail
9 juli tot 15 juli

Deze week veel jongen verloren en hoe!! Wel 3 nestjes met in 1 nest 6 jongen en de andere 2 nesten elk met 5 jongen. Na het ringen alle jongen in het andere nestje gelegd. Zodat de pop terug kon beginnen . Maar de poppen gingen terug op de jongen zitten in het andere nest. Dan de jongen maar terug in het ander nest gelegd. Maar daar terug hetzelfde, de poppen gingen ook dan weer terug op de jongen zitten en werden maar amper meer gevoerd. Omdat ik heel de week moest gaan werken had ik hier geen controle over en na enkele dagen gingen alle jongen 1 voor 1 dood . Het rare is dat dit bij 3 koppels gebeurde reden weet ik nog steeds niet .Wel was het erg koud en nat deze week.

Week 27►
2 juli tot 8 juli

Jongen van koppel 4 worden super goed gevoerd (zie foto). Wat er soms kan gebeuren in de 2e en 3e ronden is dat de jongen van de vorige ronden bij op het nest kruipen (zie foto) en dat ze de eitjes bevuilen. Dit is zeker niet goed omdat dan de eitjes niet goed kunnen gedraaid worden door de pop. En zeker wanneer de jongen moeten kippen is dit een probleem. Om er voor te zorgen dat de jongen kunnen kippen wassen wij de eitjes als ze bevuild zijn. Hoe doen we dit :We leggen met zeer veel zorg de eitjes in lauw water en wrijven dan met zeer lichte druk de vervuiling van de eitjes. Daarna gaan ze terug in het nest. Vandaag terug jongen bij 2 koppels.
Meer nieuws volgende week !!
 

 

Week 26
25 juni tot 1 juli
Deze week moest ik voor het werk een paar dagen naar Duitsland. Gelukkig kon ik op de hulp van mijn vriend en mijn vrouwtje rekenen die elke dag de vogels goed verzorgde ,waarvoor nogmaals mijn dank. Maar voor het vertrek richting Duitsland alle vogels gecontroleerd ook de jongen !! Bij het in de hand nemen van een jonge vogel hoorde ik plotseling een KNAK !!!! Door het te voorzichtig willen zijn en de vogel niet goed vast te nemen heeft hij zich plotseling te hard bewogen en daardoor zijn vleugel gekneusd of gebroken. Onmiddellijk deze vogel klein gezet (zie foto). Na enkele dagen had hij zijn vleugel al terug op zijn plaats . Maar hij blijft zeker nog 2 weken in deze kleine kooi zitten. Zoals je kan zien op de foto zijn we ook al gestart met het rood opvoeren van de mannen. Bij koppel 5 waren er op zondag 5 jongen uitgekipt maar een dag later lagen er 3 op de grond en 2 dood in het nest. Wat heb ik mis gedaan is dan mijn eerste vraag . Wel tot nu toe de oorzaak nog niet echt gevonden. Wel zat de man op dat ogenblik opgesloten en zat hij de hele tijd op de pop te roepen . Nu zit de pop al terug op nest en heeft ze al terug 3 eieren gelegd (zie foto). Bij 4 andere koppels worden de jongen goed gevoerd (zie foto) en broeden ze op hun 3e legsel. Koppel 4 heeft vanaf gisteren terug 3 jongen en er moet normaal nog 2 eitjes uitkomen.
Tot volgende week !

“ Een reactie op het forum zou super leuk en motiverend zijn”


Week 25►
18 juni tot 24 juni

Deze week de jongen moeten overleggen van koppel 5 ,en omdat ze met 6 zijn hebben we 2 nesten gebruikt om de jongen in te leggen (zie foto). Bij dit zelfde koppel heb ik deze week gezien dat er een jonge pop van de vorige ronde de nieuwe jongen mee aan het voeren was (zie foto) deze heb ik dan maar bij de moeder laten zitten omdat de man gestorven is en ze best een beetje hulp kan gebruiken om de 6 jongen te voeren. Al de jongen van de eerste ronde zijn al flink gegroeid (zie foto) en deze krijgen steeds minder eivoer en meer zaad. Op dit zaad doe ik kuurolie van comed.
Tot volgende week
!

 


Week 24►►►

De eerste jongen zijn apart gezet. Dit is altijd een avontuur: Gaan ze niet te hard rondvliegen en veertjes pikken. Dit jaar is het beter verlopen dan vorig jaar. Wat heb ik anders gedaan: alle vogels goed nat gemaakt voordat ze de grote vlucht ingingen zodat ze rustig elkaar en de omgeving leerde kennen. Elke dag neem ik even de tijd om met de jongen bezig te zijn (zie foto) probeer ze vanuit de hand te voeren en ja hoor sommige vogels zijn al vrij tam . Deze week ook alle mannen gecontroleerd en sommige zijn verdikt. Deze gaan dan apart (zie foto) om een beetje grammetjes te verliezen wat nodig is voor de bevruchting van het volgend legsel. Nog even vermelden dat koppel 2 (het koppel dat graag renoveert) 3 jongen aan het groot brengen is en ik moet zeggen; ze doen het super smiley Heb de jongen al zelfs moeten overleggen. Nu hopen dat ze terug begint te leggen zodat ik jongen van het koppel zelf kan hebben. Tot volgende week

 

Week 24►
11 juni tot 17  juni

Update:
-Koppel 1 : Waarvan de pop gestorven was en de man ondertussen een nieuwe partner heeft gekregen broedt op 4 eitjes waarvan 2 bevrucht. Dus afwachten maar .
-Koppel 2 : Ons koppel dat na 4 weken bouwen aan het nest de werken heeft afgerond , heeft 4 eitjes gelegd waarvan geen enkel bevrucht. Om te kijken of dit koppel goed voert hebben we hier enkele bevruchte eitjes van een ander koppel onder gelegd.
-Koppel 3: Heeft voor de tweede maal jongen, had 7 eitjes allemaal bevrucht. Vandaag 3 jongen in het nest nog 2 eitjes die moeten kippen en spijtig genoeg 3 jongen nog half in het ei op de grond. Jongen van de eerste ronde apart gezet.
-Koppel 4: Was bezig met het opvoeren van het tweede nest met 5 jongen. Deze morgen tijdens de nestcontrole was alles nog ok maar later op dag als ik thuis kwam van het werk lagen alle 5 jongen op de grond. Vermoedelijk heeft het fel onweer met hagelbuien hier wel iets mee te maken. Zeer veel lawaai in het hok als de hagel op de verandaplaten klettert. Jongen van de eerste ronde apart gezet.
-Koppel 5: Vandaag 5de ei gelegd van legsel nummer 3 . 1ste legsel was onbevrucht, 2de legsel 5 eitjes, 3 bevrucht, 3 jongen .
-Koppel 6: Broedt op 5 eitjes van 2de legsel alle 5 bevrucht. Jongen eerste ronde apart gezet.
-Koppel 7: Vandaag het 7de ei van legsel nummer 3. 1 legsel was onbevrucht, 2 legsel 7 eitjes, 2 bevrucht, 2 jongen.
-Koppel 8: Vandaag 5 jongen van 2de legsel. Jongen van de eerste ronde apart gezet.
Tot volgende week!

 

Week 23►enlightened
4 juni tot 10 juni
Even een break, het is niet dat ik niets meer te vertellen heb, maar even andere belangrijke dingen aan mijn hoofd, en geen tijd om alles nu mooi door te sturen. Maar de update volgt zeker, binnen enkele dagen. Tot dan!

Week 22►
28 mei tot 3 juni

Week 21►cool
21 mei tot 27 mei

 Deze week zijn alle koppels op hun 2e legsels beginnen broeden. Bij de koppels waar jongen zitten en de poppen terug aan het broeden zijn doen we de kunsttakjes aan de nest zo laag mogelijk zodat de jongen de poppen met rust laten (zie foto).Ondertussen worden de jongen verder gevoerd door de mannen (zie foto). In tegenstelling tot wat ik van vele andere kwekers hoor voeren bij ons alle mannen mee. Door het warme weer is het aantal malen voeren per dag van 2 naar 4 maal per dag gegaan weliswaar in kleinere porties zodat het voer niet te snel bederft. Ook het drinken vervangen we meermaals per dag. De jongen hebben voor het eerst een bad genomen en ze vinden het super (zie foto’s). Nu is het afwachten hoe de bevruchting van de 2e ronde is.
Tot volgende week.

 

Week 20►
14 mei tot 20 mei

Dinsdag controle gedaan van de koppels die de vorige ronde onbevruchte eieren hadden, 1e koppel 5 eieren alle 5 bevrucht, 2e koppel 7 eieren 2 bevrucht. Het koppel dat steeds een nest bouwt en terug afbreekt heeft het eindelijk voor elkaar! Hun nest is af en ze doen voorlopig geen verbouwingswerken meer, nu afwachten of er eitjes komen. De andere koppels met jongen zijn bezig aan hun 2e legsel. Bij deze koppels met jongen helpen alle mannen mee de jongen voeren (zie foto). De voorbije week als ik in het hok kwam, was er bij sommige koppels een ander gedrag zichtbaar maar ik wist niet meteen wat er aan de hand was. Door de extra dagen verlof en dus meer tijd voor observatie had ik al snel door wat er aan de hand was. Weet je nog dat mijn mooie bruine pop is gestorven, wel de man zat nog steeds in de vlucht zonder partner en was de hele dag aan het roepen wat volgens mij voor onrust zorgde. Een collega kweker in de buurt had nog een pop op reserve, en deze heb ik dan maar bij de man geplaatst en het geroep was gedaan en de rust weergekeerd. Ook hebben de eerste jongen het nest verlaten (zie foto). Bij deze hang ik extra zitstokken ongeveer 20 cm van de bodem. De jongen zitten dan niet de hele dag op de bodem rond te huppelen maar maken gebruik van deze stokken om hun evenwicht- en vliegoefeningen te doen. Bij alle koppels zie ik met regelmaat de mannen hun dansje opvoeren (zie foto). Nu afwachten dat alle jongen zonder ongevallen het nest kunnen verlaten en dat ze hun moeder die aan het broeden is op het 2e legsel met rust kunnen laten .
Tot volgende week of misschien tot een reactie op het forum.

 

Week 19►
7 mei tot 13 mei

Wie mijn dagboek volgt, gaat het al gemerkt hebben, ik ben mijn licht gaan opsteken bij een ervaren goudvinken kweker, vriend van mij. Het is fijn als je op weg geholpen wordt, hij heeft voor mij nooit iets geheim gehouden. En ik vertel het hier in het dagboek, de kneepjes van de goudvinkenkweek. Alles zal ter zijnertijd door hem in een gedetailleerde versie uitgewerkt en gepubliceerd worden, zodat Goudvinken kweken voor iedereen toegankelijk wordt.
Maar nu zitten we volop in de kweek, dus over naar week 19.

Deze week de eerste jongen moeten ringen en omleggen. Dit wil zeggen extra observeren. Maar eerst even over het ringen. Ikzelf plak mijn ringen af met zwarte tape en de zijkanten kleur ik zwart met een stift (zie foto). Wat heb ik hier voor nodig: zwarte isolatietape, zwarte stift en een schaar (zie foto). Velen zullen nu denken zwarte tape !! Wel ik kan u vertellen dat er nog nooit bij mij een jong uit het nest is gegooid na het ringen. Omleggen!! Wel 1 dag na het ringen verhuizen de jonge vogels van hun oude nest van de ene kant van de vlucht naar hun nieuwe nest aan de andere kant van de vlucht (zie foto). De nest waar de vogels in geboren zijn blijft hangen . De bovenste laag (kokosvezel) van het nest wordt verwijderd indien deze bevuild is. De jongen gaan dan naar het nieuwe nest zeer dicht aan de voederplaats. In het nieuwe nest heb ik dan een wegwerpnest (matje) gelegd (zie foto). Deze nestjes (matjes) kan je in de handel kopen. Na het omleggen observeer ik de vogels tot dat ik zie dat de pop de jongen gaat voeren (zie foto). Soms wil de pop de jongen in het nieuwe nest niet voeren en dan kan je niet anders dan ze terug in het oude nest leggen. Maar ik kan je wel vertellen dat dit zelden is. Dit jaar leg ik eerst de jongen in het nieuwe nest en dan geef ik nieuw voer zo gaat de pop sneller naar het nieuwe nest. Na het omleggen en observeren geef ik het koppel terug een beetje klein nestmateriaal zodat ze de bovenste laag van het oude nest kunnen vernieuwen voor het volgend legsel. De koppels die de eerste ronde onbevruchte of afgestorven eieren hadden zijn terug aan het broeden nu hopen dat al de eitjes bevrucht zijn .De koppels die al jongen hebben moeten volgende week ook terug leggen. Dus volgende week zal er weer veel te vertellen zijn.Week 18►
30 april tot 6 mei
Ja ja, ze zijn er, de eerste jongen van 2012 (zie foto).Het is elk jaar weer een plezier om ‘s morgens in de volière te komen en de schelpen van de uitgekomen eieren op de bodem te zien liggen (zie foto). In totaal zijn er nu al 12 jongen. De voeding is hier dan ook op aangepast. Het basis eivoer is nu aangevuld met pinky’s en een klein beetje meelwormen en erwtjes (zie foto).De erwtjes komen van de supermarkt uit de diepvries, deze zijn gekookt en gewassen. Let op: als je erwtjes geeft moet je de mest van de vogels goed opvolgen en de hoeveelheid erwtjes aanpassen indien nodig. Meelwormen worden apart gegeven en de hoeveelheid is afhankelijk van het aantal jongen. Elke dag worden de nesten gecontroleerd en het is nodig .Ook dit jaar weer bij het uitkomen van de  jongen was er een lege schaal over een nog niet uitgekipt ei gekomen (zie foto) als je dit niet tijdig opmerkt kan het jong niet uit het ei en de rest moet ik niet vertellen. Het voer bij de koppels met jongen wordt 2 maal per dag ververst. Tijdens het voeren viel me op dat er te weinig gegeten werd. Hoe komt dit vroeg ik me af? Wel volgens ons is het de koude ,de poppen blijven langer op de nest en voeren de jongen minder goed. Wat nu gedaan. Dan maar onder elk nest met jongen een verwarming hangen.( Je ziet op de foto met de jongen het lampje schijnen nu de pop even van het nest is.) En ja hoor de poppen komen meer van het nest om voer te halen en de jongen te voeren “je ziet ze groeien”. De meeste onder ons zullen nu denken verwarming !!!! Wel dit heb ik eens gezien als ik op bezoek was bij Jack Bloemen. Hij vertelde me dat hij vroeger ook wel eens jongen moest afgeven als het kouder was en als de poppen te vroeg van het nest gingen enz. Maar voor elk probleem is er een oplossing zegt hij me dan . . .En deze verwarming is dan de perfecte oplossing. Hij heeft hier volgens mij vele nachten over liggen piekeren¸ hoe hij dit kon oplossen. Maar het piekeren heeft geloond tot een doeltreffende en werkende verwarming. Na dit gezien te hebben ben ik zelf beginnen te knutselen en heb me zo 4 verwarmingen gemaakt.
Dit jaar heb ik niet alle mannen opgesloten, of in de gevangenis gezet zoals mijn jongste zoon zegt. Wel deze mannen controleer ik met regelmaat, en indien ze te vet worden gaan ze toch nog in de gevangenis. Anders zullen de eieren van de volgende ronde niet bevrucht zijn.
Volgende week meer!!!


Week 17►
23 april tot 29 april
Zal maar beginnen met het slechte nieuws; mijn mooie bruine pop heeft het niet gehaald. Heb er alles aangedaan wat ik kon maar het mocht niet zijn, spijtig!!! Mijn ander koppel dat steeds nesten bouwt en dan terug afbreekt hebben de voorbije week net hetzelfde gedaan. i.v.m. de bevruchting heb ik het volgende nieuws: Van de 6 koppels zijn er *4 koppels met bevruchte eieren. *1 koppel waar geen enkel ei van bevrucht is. *1 koppel waar ik het niet goed van weet.  Wat bedoel ik hiermee => bij eerste controle bleken de eieren allemaal bevrucht te zijn, maar na een aantal dagen (bijna 10 dagen broeden) verder te zijn, heb ik terug controle gedaan en zag ik iets wat ik nooit eerder gezien heb.
         
ei met vlekken                           onbevrucht ei                          ei met vlekken
De eieren waren niet doorzichtig maar troebel met zwarte vlekken in (zie foto). Dan maar even naar de hulplijn gebeld. Wat ik al een beetje vermoede bleek dan toch te kunnen kloppen. Tijdens het broeden is de pop ‘s nachts van het nest gegaan en zijn de embryo’s vermoedelijk in het ei afgestorven. Heb toch de raad gekregen de pop nog even verder te laten broeden en af te wachten. Er zijn een aantal foto’s te zien van deze eieren en er is ook een foto bij van een onbevrucht ei zo kan je makkelijk vergelijken. (zie foto’s)
De oorzaak van alle onbevruchte eieren bij het andere koppel heb ik gevonden. De man was te vet geworden en dit wel op korte tijd.Zoals ik vorige week vertelde heb ik een man moeten opsluiten (zie foto) maar blijkbaar een beetje te laat.                   
hij had zijn pop al flink toegetakeld (zie foto) een aantal pluimen van de kop getrokken en dit zelfs tot bloeden toe.TIP:Als een vogel bloed doe ik een paar druppels ijzerchloride op de wonde en het bloeden stopt onmiddellijk. Deze week heb ik ook de vogels van een vriend verzorgd. Hij was met de familie een paar dagen op verlof. Daar net het zelfde een man die te hevig was en die ook zijn pop flink toegetakeld had. Ook hier hebben een paar druppels ijzerchloride geholpen. Het was een drukke maar zeer leerrijke week geweest. Volgende week normaal jongen en dit wil zeggen voeding aanpassen en goed observeren. Maar daar vertel ik je volgende week meer over.
 

 

 


Week 16►
16 april tot 22 april

broedenNog enkele dagen en we weten of de eitjes van de eerste 4 koppels bevrucht zijn spannend !!! 6 van de 8 koppels zijn aan het broeden (zie foto). Bij de andere 2 koppels lijkt het niet zo vlot te gaan . 1 koppel bouwt een nest en breekt hem daarna terug af dit is nu al enkele dagen aan de gang. Eerste vermoeden was de man maar, neen hoor deze kijkt alleen maar toe en doet met man voedert popregelmaat zijn plicht, voederen en bevruchten. En bij het laatste koppel zit het helemaal niet snor; de pop is ziek, heb ze al enkele dagen binnen in de warmte gezet met de nodige zorgen maar er is weinig of geen verbetering, afwachten is de boodschap. De poppen die broeden worden door de mannen gevoederd (zie foto).Om ze rustig te laten broeden doe ik de kunsttakjes aan het dakje van het nest naar beneden ( zie foto). tkjes omgeplooidDit jaar heb ik nog maar 1 man moeten opsluiten. Hij was een beetje te hevig. Dit hoorde ik al van in mijn bed .Wat bedoel ik daarmee: wel als ik een man hoor schreeuwen en niet roepen dan ga ik eens goed kijken bij welk koppel dit is, en als hij op het nest ronddanst en ondertussen aan het schreeuwen is, sluit ik hem op in een kleine kooi, en niet te vergeten in het zicht van de pop. Als de pop pas aan de leg is begonnen, sluit ik hem ‘s avonds op en laat hem ‘s morgens na het rapen van het ei terug los. Dit doe ik tot het 4e ei is gelegd en dan laat ik hem opgesloten zitten tot er jongen zijn . Elk jaar leer ik wat bij ,dit jaar heb ik mooi nest eierenparingsdans van manondervonden als ik een koppel dat al nest heeft toch nog een beetje nesteling (vooral klein materiaal) geef, de mannen dit onmiddellijk komen oppikken en dan naar de poppen vliegen en hun paringdansje (zie foto) doen en zonder enige verlegenheid tot de daad overgaan.
Hopelijk volgende week goed nieuws i.v.m. de bevruchting,
en dat mijn zieke pop aan de betere hand is.
Week 15►
9 april tot 15 april

Een weekje vakantie om op de kinderen te passen, maar zeker ook om meer tijd bij de vogels door te brengen en deze zeer goed te observeren. Tijdens het observeren kon ik onmiddellijk vaststellen dat alle koppels elkaars gezelschap konden verdragen en beter nog dat ze elkaar voerden . Wat moet ik doen met de nesten; hangen of niet? Het weer was niet te best maar de vogels zijn actief en vliegen heel de dag met nesteling rond. Woensdag 11/4 de nesten opgehangen .
                         Tijdens het hangen van de nesten was er onmiddellijk interesse door zowel pop als man (zie foto) .Er was al een koppel dat elkaar voerde op de nest (zie foto).
De nesten worden leeg opgehangen zodat de vogels er aan kunnen wennen . De nesten worden +/- 1,3 m boven de bodem opgehangen.
Al snel waren er koppels die het beetje nestmateriaal (5-6 stengels)dat ze hadden in de nest brachten (zie foto). Donderdag morgen de binnennestjes aan het nestkommetje vastgemaakt als ook volop nestmateriaal gegeven. Vrijdag morgen waren er al 4 nesten volledig afgewerkt (zie foto) en de andere 4 koppels waren ook gestart met de bouwwerken. Zondag 15/4 bij 4 koppels het eerste ei .
Deze eieren worden geraapt en vervangen door kunsteitjes. Na het leggen van het 4e ei worden deze dan teruggelegd.

-
Week14►
2 april tot 8 april
Na het mooie weer van de voorbije dagen begint het te kriebelen; hang ik de nesten of niet? Nog even het weer van de volgende dagen gevolgd OEI!!! Het wordt terug kouder, dan zullen we nog maar even wachten. De dagen dat het weer toch wel mooi was, heb ik zoveel als kan de vogels een bad gegeven (zie foto) Zoals je kan zien op de foto is de kleur van het badwater groen – geel. Dit is door de toevoeging van badzout.(dit is zeer goed voor de bevedering). Ikzelf gebruik badzout van Orlux nu oropharma oro-bath .Na het werk rap op de fiets en naar het veld om de eerste paardebloemen te plukken . Welke bloemen pluk ik : Niet de gele maar de uitgebloeide . Na ongeveer 15 dagen bloeien sluit de bloem zich. De bloemblaadjes verdrogen en hieronder vormt zich de witte pluis en het zaaddoosje (zie foto). Dat is het ogenblik om deze uitgedroogde bloem te plukken .

                       
Na even zoeken heb ik de eerste oogst binnen (zie foto). Per koppel probeer ik nu dagelijks tussen de 5 en 8 bloemen te geven en dit tot er jongen zijn. Het geven van deze paardebloemen komt zeker de bevruchting ten goede. Volgende week ga ik alle nesten nogmaals afwassen en controleren.

 

Week13►
26 maart tot 1april
De dagen lengen de vogels veranderen . Nog even en we kunnen de nesten hangen.  De vorige dagen alle vogels nog eens in de hand genomen en controle uitgevoerd. Ondertussen ook alle pootjes van de vogels gewassen. Hiervoor gebruik ik zeep van het merk detol (zie foto).
Ook hebben we voor de eerste keer het eivoer aangevuld met kiemzaad (zie foto) dit om te kijken hoe de vogels het opnemen.
De eerste pluimpjes liggen op de bodem van de kweekvluchten 
NEEN de vogels vallen niet in de rui maar verliezen de eerste borstpluimpjes dit is een goed teken de vogels komen in broedstemming. Om de vogels een beetje te jennen (pesten) heb ik een heel klein beetje (2 á 3 stengels) nestmateriaal op de boden gelegd.
Onmiddellijk gingen de vogels deze oppikken en vlogen er mee rond. De mannen benaderde in de typische houding (staart opzij en de veren op de kop omhoog) de pop.Vandaag zondag met de ganse familie een wandeling gemaakt naar het veld waar ik elk jaar paardenbloemen ga plukken de eerste  bloemen staan er al. Nog een paar dagen en we kunnen gaan plukken.Week 12 ►
19 maart tot 25 maart
Eindelijk, de hokken zijn schoon, en nadat ze goed uitgedroogd zijn,( de zon heeft een aardig handje toegestoken), heb ik in elk hok een pop geplaatst, dan volgt het meest nauwkeurige werk van het jaar, het koppelen. Hoewel ik het kweekboek van zooeasy al verschillende jaren gebruik, koppelen doe ik met wat het blote oog en intuïtie me zegt! Bij de Goudvink is de vorm het aller belangrijkste en dan de kleur. Daarom wordt er eerst en vooral bij elke pop een passende man gezocht op het oog. Dat is iets dat kan ik niet precies uitleggen, maar in gedachte breng ik de vorm van de pop samen met de vorm van de man, en stel me zo hun nakomeling voor. Mooie volle ronde borst, met een brede kop naar verhouding, perfect afgelijnd, intensieve en schimmelfactor voor de kleur, op die criteria koppel ik. Daarna wordt wel op zooeasy gecontroleerd in hoeverre de vogels verwant zijn, nooit paren we broer en zus of ouder tegen zoon of dochter. Toch zijn onze bloedlijnen erg familiaal opgebouwd en vermijden we (proberen) de korste vorm inteelt. De voeding bestaat uit goudvinkenmengeling die we straks gaan aanvullen met extra kempzaad. Eénmaal tot tweemaal per week eivoer met gekookt ei. 

Vervolg Even over het eivoer met gekookt ei. Omwille van de juiste kooktijd en al de afwas die gepaard gaat met het koken van de eieren heb ik me vorig jaar een eierenkoker aangeschaft. (zie foto) Sinds ik deze gebruik zijn de eieren steeds hetzelfde van hardheid. Mijn basis eivoer bestaat uit 1 hard gekookt ei met 3 soeplepels eivoer uit de handel en 1 soeplepel met 4 zaden. Deze zaden zijn : - teunis, - blauw maanzaad - nigerzaad , - chichorei of witloofzaad, toevoegingen van producten gebeurt pas vanaf er jongen zijn.
Vrijdag nogmaals alle mannen in de hand genomen en gecontroleerd als ook de veren (dons) rond de cloaca geplukt. Waarom deze veren plukken? De goudvinken hebben zeer veel donsveren wat de bevruchting zeker niet ten goede komt daarom pluk ik deze donsveren. LET OP : pluk zeker niet de veertjes op de cloaca Deze week ben ik gestart met het geven van vitamine E en dit zal ik 1 Maand aanhouden. Omwille van het goede weer heb ik ook bijna dagelijks badwater aangeboden . Badwater: gewoon kraantjes water met badzout . Ikzelf gebruik badzout van orlux. Alle koppels kunnen het goed met elkaar vinden behalve 1 koppel . De man moest steeds op de grond gaan zitten en kon dus nauwelijks eten en drinken. Ik heb dit koppel geen bad gegeven maar wel dinsdag, woensdag,donderdag,vrijdag en zaterdag de pop zeer nat gemaakt, zodat ze bijna niet kan vliegen en de man met rust laat. De man kan nu veel rustiger eten en drinken en kan de pop al beter benaderen.
Zondag heb ik dit koppel zeer veel geobserveerd en het lijkt nu beter te klikken tussen deze 2.
Wordt vervolgd!

 

Week 11 ►
12 maart tot 18 maart
Het hele weekend nog maar schrobben en vegen, het is een zwaar karwei, ik hoop dat morgen de laatste hokken proper geraken, want dit weekend wordt er gekoppeld, het is meer dan hoog tijd.
Tussendoor toch nog even de tijd genomen om mijn mannen eens vast te pakken, dat zit goed ze zijn net op maat om bij hun madam gezet te worden!
wordt vervolgd... HIER BEGINT MIJN VERHAAL:

Week 10►
5 maart tot 11 maart
 De grote schoonmaak.

- Het valt dit jaar niet mee, het weer bedoel ik, het is al maart en er is nog geen enkel hok gekuist, daarom vandaag, 8 maart alle moed bij elkaar geraapt en de werkkleren uit de kast. Dit jaar wil ik op een andere manier kuisen als de vorige jaren,  back to basic,  dat wil zeggen, Javel  een kruik van 2.5 liter lichtjes verdund, sproeier, hoge druk reiniger, waterzuiger en schrobben maar.
- Ik kweek in loges 1m x 2m x 2m. De voliére is volledig open met rondom losse glasvensters die naar believen open en dicht kunnen en makkelijk te verwijderen zijn.  Elke loge wordt volledig leeggemaakt, besproeidt met javel, effe laten inweken, wanden schuren en vloer schrobben en daarna volle bak met de hogedrukreiniger bewerken en met de waterzuiger alle water wegzuigen. Dan enkele dagen drogen en nog later alles inspuiten met Ossepou tegen eventuele beestjes.
- Nu zitten de mannen en de poppen nog appart. Ze hadden al samen mogen zitten, maar plaatsgebrek, en het weer...koud, nat vooral nat en daardoor  vertraging in de schoonmaak. Voor de toekomst moet dit anders en beter, ik heb al een idee hoe het beter kan maar dan zal er geinvesteerd moeten worden in kleinere kooien.
 - De voeding bestaat nu uit de gewone goudvinkenmengeling, en een paar keer per week een beetje eivoer.
Toch voel je de lente in de lucht, de vogels zingen dat het een lieve lust is en zien er gezond uit ondanks dat de mannen al vele vechtpartijen achter de rug hebben en een aantal erbij zitten als geplukte kiekens. Bij de poppen is dat vechten minder

 

***************************************************************************

*****************************************************************************

 

 


naar boven

Dagboek van...