Dagboek 1 -de Kanarie geel, wit en geel isabel

 Mijn dagboek over de kanarie geel,wit en geel isabel begint in februari 2012

Terug
Voorlopig afgesloten
1 september 2012

 

 Graag wil ik mijn ervaring delen in het dagboek over de kanarie geel, wit en geel isabel
Week 8►
20 februari tot 26 februari
Op zondag 26  februari ben ik begonnen met het koppelen van de isabellen.
 De ganse week heb ik de witte, en  dan de gele kanaries gekoppeld  tot 20.30h.s' avonds.
 s 'Zaterdagmiddags zaten de vogels in de juiste kweekbakken .

 Nog vóór de vogels aan het broeden gaan naai ik eerst de nesten vast met wit garen
 zodat ze de nest niet kunnen keren en de eitjes er niet onder kunnen raken.
- Dan plak ik een sticker op de voorkant   van de kweekbak,
  en behandel  het nest tegen bloedluizen
- Zoals elk  jaar zijn ook nu de isabellen het eerst  begonnen.

 Week 10►
5 maart  tot 11 maart
Film:- de kweekbakken, zie sticker,pincet, nestmateriaal, bewaarplaats eitjes, kunsteitjes, voedertafel, dagelijks menu, vluchtjes
                                  


 s' Morgens probeer ik de eitjes te rapen met een pincet,(zie film)
 en  de andere eitjes worden gekeerd.
 Bij het derde ei leg ik s' avonds de eieren terug, en noteer de datum.
 Het is zeer belangrijk dat de vogels kunnen beschikken over sepia en grit.
 Vandaag gezien de eerste bevruchte eitjes . Spannend elk jaar opnieuw!   
Week 11►
12 maart tot 18 maart
De vluchtjes( zie film ) zijn 1m.breed 1.2m.diep hier zitten de mannen en poppen op overschot.
Het is nu een week geleden dat de vogels zijn gekoppeld. Op drie koppels na hebben ze allemaal hun nest zo goed als klaar, en zijn al aan het broeden.
Dat komt zeer goed uit, want elke zaterdag worden de kweekbakken voorzien van nieuwe schaafkrullen. Zo wordt het overtollig nestmateriaal verwijderd.
Persoonlijk vind ik schaafkrullen een zeer goede bodembedekker. Het ruikt fris, en wat een groot pluspunt is, als de pop een ei naast het nest legt,  is de kans groot dat het ei niet beschadigd is. Deze week heb ik dat al twee maal voor gehad.
Tot op heden is de bevruchting zeer goed, bij zes nestcontroles, is er maar een ei onbevrucht.
Maar er is ook minder goed nieuws, zondagmorgen waren in één nest alle eitjes kapot gemaakt. Dit koppel laat ik opnieuw beginnen, en nadat het tweede ei is gelegd, vliegt de man het voliéreke in, en moet de pop de rest van het werk alleen opknappen.
En nu is het wachten, tot zaterdag, op de eerste jongen.

Week 12►
19 maart tot 25 maart
Zo als verwacht de eerste jongen zijn geboren. Het was wel een dag later dan gepland, maar ze zijn er.
De pop begon onmiddellijk te voeren. Dat komt goed uit want nu moet ik minder eitjes rapen. Zo heb ik wat meer tijd 's morgens om eivoer te geven aan de poppen die met jongen zitten.
Koppels waarvan de pop aan het broeden is, die krijgen geen eivoer, anders wordt de man veel te driftig.
De bevruchting is tot nog toe goed. Een vijftal poppen zijn nog niet aan het broeden.  En éen nest is onbevrucht, maar die laat ik gewoon verder broeden, want er zijn koppels met zes bevruchte eitjes, en dan kan ik de eitjes verdelen.
Nu kijken we weer uit naar het weekend, dan wordt de klok één uur vooruit gezet, één uur minder, slapen maar elke avond hebben we een uur meer tijd voor onze hobby. 

Week 13►
26 maart tot 1 april
 Zoals ik vorige week al schreef, zijn de jongen aan het uitkomen. Maar het gaat eigenlijk niet hoe ik het graag gewild had, ze komen een dag later uit, en verschillende bevruchte eitjes komen helemaal niet uit.
Volgens mij is er te weinig vocht in de lucht. Mijn vochtmeter werkte niet goed, en als oplossing heb ik nu een bord met water aan het venster gezet, waar de middagzon in schijnt, zodat het water kan verdampen,
nu gaat het precies iets beter.
De eerste jongen zijn geringd, en de bevruchting valt wel mee, enkele die onbevrucht waren,
die zijn intussen opnieuw nest aan het maken maken.


Week14►
2 april tot 8 april

Eindelijk wat regen, nu is het vochtgehalte een flink stuk de hoogte in.
De eerste jongen zitten al voor een groot deel onder de pluimen, en dat is dan het tijdstip om de jongen met het hele nest in een stukje pvc buis, van 10 cm hoog, te verhuizen naar de bodem van de kweekbak. Zo is er ruimte om een nieuw nestkorfje te plaatsen.
Het is van groot belang dat er genoeg nestmateriaal aanwezig is, anders gaan de vogels in hun ijver om een nieuw nest te bouwen, zeker aan de jongen plukken. En op deze manier is dat een stuk minder het geval.
De pop haar drang om een nieuw nest te maken, dat kun je toch niet tegen houden. Voor de rest mag ik zeker niet klagen.
 -----

Week 15►
9 april tot 15 april
Meer vocht in de lucht, dit is het weer dat zeer goed is voor het uitkomen
van de jonge vogels.
Vorige week heb ik de eerste jongen op de bodem van de kweekbak gezet.
Deze  zitten nu in een baby kooi, die is aan het voorfront
van de kweekbak geplaatst. Want de poppen zijn terug
aan het leggen, en zo blijven de eitjes en het nest zuiver. En de poppen kunnen nu rustig broeden.
Het gemakkelijkst is als de jongen van twee kweekbakken ongeveer even oud zijn, dan gaan de mannen
allebei voeren. Anders moet men opletten dat de jongen niet in een hoek zitten waar de man er niet bij kan.
Dit systeem is zeer goed om het veren plukken te beperken. Op het filmpje van
vorige week zie je wasknijpers aan het front hangen. Dit is om mijn vrouwtje het iets gemakkelijker te
maken, want dan weet ze welke kooi ze eivoer moet geven, s ‘middags als ik werken ben. Op de stickers
duid ik aan hoeveel bevruchte eitjes er zijn en wanneer ze zijn uit gekomen. Als ik de jongen ring trek ik
een schuine streep, en de volgende dag controleer ik alles nog eens, en als het in orde is maak ik er een
kruis van. Zo als ik de ander dagboeken lees denk ik dat we zondag toch weer het een en ander kunnen
leren over het kweken van vogels tot dan.

Week 16►
16 april tot 22 april
Week 17►
23 april tot 29 april
Het is misschien niet zo mooi weer voor ons mensen, maar het kan niet beter zijn om vogels te kweken. De kweek verloopt hier vlotjes, het gaat goed, ik heb nog 4 extra babykooien moeten bij halen. Zoals je kan zien op de foto zijn ze redelijk goed gevuld, ik mag echt niet klagen. De eerste jongen zijn in de grote vlucht gezet. De koppels die tijdens de eerste ronde problemen hadden met leggen en of bevruchten , of welke reden dan ook, die hebben nu wel een goed legsel, en ondertussen ook jongen. Het uitkomen van de eieren is nu helemaal geen probleem, genoeg vocht in de lucht. De bevruchting van de tweede ronde is zeer goed. En zo begint nu dan het verhaal weer terug bij het begin van de eerste ronde tenminste dat hoop ik toch. Elk ander voorval wordt gemeld!

Wordt vervolgd!


Week 18►
30 april tot 6 mei
Week 19►
7 mei tot 13 mei
Week 20►

14 mei tot 20 mei
Hey, hier gaat het zeer goed, de tweede ronde is volop aan het uitkomen. Dit gebeurt op de zelfde manier als de eerste ronde. Ondertussen heb ik mijn dagboek nog eens overlopen, om te zien wat ik nog niet verteld heb. En het viel mij op dat ik nog niet vermeld heb wat ik doe met nesten van koppels die onbevruchte eieren hebben. Die nesten gooi ik namelijk niet weg, die recupereer ik, en die plaats ik bij poppen die moeite hebben om zelf een nest te bouwen, of soms als een nest te vuil is, of de man die het nest afbreekt. In die gevallen is het natuurlijk handig als je enkele nesten ter beschikking hebt om deze te vervangen. Dit zijn zo van die dingen die ik als vanzelfsprekend beschouw, maar voor andere liefhebbers is het misschien een tip. Maar als er iemand een probleem heeft, je kan het me altijd vragen. Als we elkaar kunnen helpen, hoe beter hoe liever. Dat is de manier om meer vogeltjes te kweken, om dan met meer vogels naar de tentoonstelling te kunnen gaan. Want het is toch wel veel mooier om in een grote reeks te spelen, en liefst te winnen, dan dat je maar alleen in een reeks zit. Groetjes en tot het vervolg

Week 21►cool
21 mei tot 27 mei

Week 22

28 mei tot 3 juni

 

Dag, Nu had ik problemen..., allee in de positieve zin. Tenminste als je het een probleem kunt noemen, het was eigenlijk meer een luxe dan een probleem. Ik wist niet goed wat ik moest beslissen, nog een ronde laten doen of niet. Eerst was het één koppel, en dan die nog, en die paar ook maar, want die zitten dan toch op dezelfde tijd. Maar nu heb ik toch beslist, en de laatste aan het broeden gezet. Dan zijn de kweekbakken leeg, tegen dat het verlof begint. Want in volle kweek is er van verlof zeker geen sprake, daarom dus. Wat ik dit seizoen zeker niet zal doen is klagen, het gaat hier zonder overdrijven goed. Het afgelopen weekend ben ik mee naar Wisbroek Breeding geweest. En daar is het een en het ander te zien en te horen, wat me er zeker van is bijgebleven, was de opmerking van de eigenaar. Hij zei het volgende. "De meesten liefhebbers geven heel veel geld uit aan een koppel vogels, net iets minder aan de huisvesting, en het minst aan de voeding. Terwijl de voeding juist het belangrijkste is." En daar ben ik het 100 procent mee eens. Voor mij is zelfs water ook erg belangrijk, zeker op zo warme dagen gelijk de afgelopen week. Als de temperatuur de hoogte in schiet, gebruik ik elk dag ongeveer 8 liter water, de volgende dag is het meer dan waarschijnlijk dat er 5 liter kan weggegooid worden, maar als je de vogels slechts een beetje water geeft, wordt het warm, en is het een broeihaard van microben. Bij warm weer extra water, en extra goed opletten op alles en nog wat. Volgende keer ga ik het kweek seizoen eens overlopen en er tevens mijn conclusies uit trekken.
Groetjes
!
Week 23►enlightened
4 juni tot 10 juni
Week 24►
11 juni tot 17 juni
Week 25►
18 juni tot 24 juni
De kweek loopt op zijn einde. Ik heb het laatste ringetje opgebruikt vorige week. De eerste ronde is al flink in de rui. Wat mij opvalt dit jaar is dat de ivoren het niet zo goed gedaan hebben, maar daarom is de kwaliteit niet minder. Ik denk dat het komt omdat het te fel inteelt is. Ik heb nu een paar split mannen gebruikt op ivoor poppen, om volgend jaar met nieuw bloed te kunnen kweken. Vorig jaar had ik twee albino poppen en een split man voor albino die niets gedaan hebben. Dit jaar hebben zij alles bevrucht en heb ik al meer dan 20 albino's. Dus dat ze het dit jaar niet doen, wil niet zeggen dat ze het volgend jaar ook niet doen. Daarom als je zeer goede vogels, van model hebt, geef ze het tweede jaar nog een kans. Dit weekend moet ik de draad vervangen in de kleine volières. Daar heb ik nog draad met vierkante ruitjes , en die is echt niet geschikt voor vogels , want door tegen die draad te vliegen breken de staartpennen. Deze draad wordt nu vervangen door draad met zeskantige ruitjes. Het is weer een hele karwei, maar het loont de moeite.
Tot volgende keer,

Week 26►
25 juni tot 1 juli

 

naar boven⇔

Dagboek van...⇔
         

 

*******************************************************************************************************

 

 

Week 34
20 augustus tot 26 augustus
Week 33
Week 32
Week 31

30 juli tot 5 augustus
Week 30►
23 juli tot 29 juli
Week 29
16 juli tot 22 juli
Week 28

9 juli tot 15 juli
Week 27►
2 juli tot 8 juli
Week 26►
25 juni tot 1 juli

Week 25►
18 juni tot 24 juni
De kweek loopt op zijn einde. Ik heb het laatste ringetje opgebruikt vorige week. De eerste ronde is al flink in de rui. Wat mij opvalt dit jaar is dat de ivoren het niet zo goed gedaan hebben, maar daarom is de kwaliteit niet minder. Ik denk dat het komt omdat het te fel inteelt is. Ik heb nu een paar split mannen gebruikt op ivoor poppen, om volgend jaar met nieuw bloed te kunnen kweken. Vorig jaar had ik twee albino poppen en een split man voor albino die niets gedaan hebben. Dit jaar hebben zij alles bevrucht en heb ik al meer dan 20 albino's. Dus dat ze het dit jaar niet doen, wil niet zeggen dat ze het volgend jaar ook niet doen. Daarom als je zeer goede vogels, van model hebt, geef ze het tweede jaar nog een kans. Dit weekend moet ik de draad vervangen in de kleine volières. Daar heb ik nog draad met vierkante ruitjes , en die is echt niet geschikt voor vogels , want door tegen die draad te vliegen breken de staartpennen. Deze draad wordt nu vervangen door draad met zeskantige ruitjes. Het is weer een hele karwei, maar het loont de moeite. Tot volgende keer,

Week 24►
11 juni tot 17 juni
Week 23►
4 juni tot 10 juni
Week 22►
28 mei tot 3 juni

Dag, Nu had ik problemen..., allee in de positieve zin. Tenminste als je het een probleem kunt noemen, het was eigenlijk meer een luxe dan een probleem. Ik wist niet goed wat ik moest beslissen, nog een ronde laten doen of niet. Eerst was het één koppel, en dan die nog, en die paar ook maar, want die zitten dan toch op dezelfde tijd. Maar nu heb ik toch beslist, en de laatste aan het broeden gezet. Dan zijn de kweekbakken leeg, tegen dat het verlof begint. Want in volle kweek is er van verlof zeker geen sprake, daarom dus. Wat ik dit seizoen zeker niet zal doen is klagen, het gaat hier zonder overdrijven goed. Het afgelopen weekend ben ik mee naar Wisbroek Breeding geweest. En daar is het een en het ander te zien en te horen, wat me er zeker van is bijgebleven, was de opmerking van de eigenaar. Hij zei het volgende. "De meesten liefhebbers geven heel veel geld uit aan een koppel vogels, net iets minder aan de huisvesting, en het minst aan de voeding. Terwijl de voeding juist het belangrijkste is." En daar ben ik het 100 procent mee eens. Voor mij is zelfs water ook erg belangrijk, zeker op zo warme dagen gelijk de afgelopen week. Als de temperatuur de hoogte in schiet, gebruik ik elk dag ongeveer 8 liter water, de volgende dag is het meer dan waarschijnlijk dat er 5 liter kan weggegooid worden, maar als je de vogels slechts een beetje water geeft, wordt het warm, en is het een broeihaard van microben. Bij warm weer extra water, en extra goed opletten op alles en nog wat. Volgende keer ga ik het kweek seizoen eens overlopen en er tevens mijn conclusies uit trekken.
Groetjes !

Week 21►cool
21 mei tot 27 mei
Week 20►
14 mei tot 20 mei
Hey, hier gaat het zeer goed, de tweede ronde is volop aan het uitkomen. Dit gebeurt op de zelfde manier als de eerste ronde. Ondertussen heb ik mijn dagboek nog eens overlopen, om te zien wat ik nog niet verteld heb. En het viel mij op dat ik nog niet vermeld heb wat ik doe met nesten van koppels die onbevruchte eieren hebben. Die nesten gooi ik namelijk niet weg, die recupereer ik, en die plaats ik bij poppen die moeite hebben om zelf een nest te bouwen, of soms als een nest te vuil is, of de man die het nest afbreekt. In die gevallen is het natuurlijk handig als je enkele nesten ter beschikking hebt om deze te vervangen. Dit zijn zo van die dingen die ik als vanzelfsprekend beschouw, maar voor andere liefhebbers is het misschien een tip. Maar als er iemand een probleem heeft, je kan het me altijd vragen. Als we elkaar kunnen helpen, hoe beter hoe liever. Dat is de manier om meer vogeltjes te kweken, om dan met meer vogels naar de tentoonstelling te kunnen gaan. Want het is toch wel veel mooier om in een grote reeks te spelen, en liefst te winnen, dan dat je maar alleen in een reeks zit. Groetjes en tot het vervolg!
Week 19►
7 mei tot 13 mei
Week 18►
30 april tot 6 mei
Week 17►
23 april tot 29 april
Het is misschien niet zo mooi weer voor ons mensen, maar het kan niet beter zijn om vogels te kweken. De kweek verloopt hier vlotjes, het gaat goed, ik heb nog 4 extra babykooien moeten bij halen. Zoals je kan zien op de foto zijn ze redelijk goed gevuld, ik mag echt niet klagen. De eerste jongen zijn in de grote vlucht gezet. De koppels die tijdens de eerste ronde problemen hadden met leggen en of bevruchten , of welke reden dan ook, die hebben nu wel een goed legsel, en ondertussen ook jongen. Het uitkomen van de eieren is nu helemaal geen probleem, genoeg vocht in de lucht. De bevruchting van de tweede ronde is zeer goed. En zo begint nu dan het verhaal weer terug bij het begin van de eerste ronde tenminste dat hoop ik toch. Elk ander voorval wordt gemeld!

 

 

Week 16►
16 april tot 22 april
Week 15►
9 april tot 15 april
Meer vocht in de lucht, dit is het weer dat zeer goed is voor het uitkomen van de jonge vogels.. Vorige week heb ik de eerste jongen op de bodem van de kweekbak gezet. Deze zitten nu in een baby kooi, die is aan het voorfront
van de kweekbak geplaatst. Want de poppen zijn terug aan het leggen, en zo blijven de eitjes en het nest zuiver. En de poppen kunnen nu rustig broeden. Het gemakkelijkst is als de jongen van twee kweekbakken ongeveer even oud zijn, dan gaan de mannen allebei voeren. Anders moet men opletten dat de jongen niet in een hoek zitten waar de man er niet bij kan. Dit systeem is zeer goed om het veren plukken te beperken. Op het filmpje van vorige week zie je wasknijpers aan het front hangen. Dit is om mijn vrouwtje het iets gemakkelijker te maken, want dan weet ze welke kooi ze eivoer moet geven, s ‘middags als ik werken ben. Op de stickers duid ik aan hoeveel bevruchte eitjes er zijn en wanneer ze zijn uit gekomen. Als ik de jongen ring trek ik een schuine streep, en de volgende dag controleer ik alles nog eens, en als het in orde is maak ik er een kruis van. Zo als ik de ander dagboeken lees denk ik dat we zondag toch weer het een en ander kunnen
leren over het kweken van vogels tot dan.

 

Week14►
2 april tot 8 april

Eindelijk wat regen, nu is het vochtgehalte een flink stuk de hoogte in.
De eerste jongen zitten al voor een groot deel onder de pluimen, en dat is dan het tijdstip om de jongen met het hele nest in een stukje pvc buis, van 10 cm hoog, te verhuizen naar de bodem van de kweekbak. Zo is er ruimte om een nieuw nestkorfje te plaatsen.
Het is van groot belang dat er genoeg nestmateriaal aanwezig is, anders gaan de vogels in hun ijver om een nieuw nest te bouwen, zeker aan de jongen plukken. En op deze manier is dat een stuk minder het geval. De pop haar drang om een nieuw nest te maken, dat kun je toch niet tegen houden. Voor de rest mag ik zeker niet klagen.
 

Week 13►
26 maart tot 1 april
 Zoals ik vorige week al schreef, zijn de jongen aan het uitkomen. Maar het gaat eigenlijk niet hoe ik het graag gewild had, ze komen een dag later uit, en verschillende bevruchte eitjes komen helemaal niet uit.
Volgens mij is er te weinig vocht in de lucht. Mijn vochtmeter werkte niet goed, en als oplossing heb ik nu een bord met water aan het venster gezet, waar de middagzon in schijnt, zodat het water kan verdampen,
nu gaat het precies iets beter. De eerste jongen zijn geringd, en de bevruchting valt wel mee, enkele die onbevrucht waren,
die zijn intussen opnieuw nest aan het maken maken.


Week 12►
19 maart tot 25 maart
Zo als verwacht de eerste jongen zijn geboren. Het was wel een dag later dan gepland, maar ze zijn er. De pop begon onmiddellijk te voeren. Dat komt goed uit want nu moet ik minder eitjes rapen. Zo heb ik wat meer tijd 's morgens om eivoer te geven aan de poppen die met jongen zitten. Koppels waarvan de pop aan het broeden is, die krijgen geen eivoer, anders wordt de man veel te driftig. De bevruchting is tot nog toe goed. Een vijftal poppen zijn nog niet aan het broeden.  En éen nest is onbevrucht, maar die laat ik gewoon verder broeden, want er zijn koppels met zes bevruchte eitjes, en dan kan ik de eitjes verdelen. Nu kijken we weer uit naar het weekend, dan wordt de klok één uur vooruit gezet, één uur minder, slapen maar elke avond hebben we een uur meer tijd voor onze hobby.

Week 11►

12 maart tot 18 maart
De vluchtjes( zie film ) zijn 1m.breed 1.2m.diep hier zitten de mannen en poppen op overschot.
Het is nu een week geleden dat de vogels zijn gekoppeld. Op drie koppels na hebben ze allemaal hun nest zo goed als klaar, en zijn al aan het broeden. Dat komt zeer goed uit, want elke zaterdag worden de kweekbakken voorzien van nieuwe schaafkrullen. Zo wordt het overtollig nestmateriaal verwijderd. Persoonlijk vind ik schaafkrullen een zeer goede bodembedekker. Het ruikt fris, en wat een groot pluspunt is, als de pop een ei naast het nest legt,  is de kans groot dat het ei niet beschadigd is. Deze week heb ik dat al twee maal voor gehad. Tot op heden is de bevruchting zeer goed, bij zes nestcontroles, is er maar een ei onbevrucht. Maar er is ook minder goed nieuws, zondagmorgen waren in één nest alle eitjes kapot gemaakt. Dit koppel laat ik opnieuw beginnen, en nadat het tweede ei is gelegd, vliegt de man het voliéreke in, en moet de pop de rest van het werk alleen opknappen. En nu is het wachten, tot zaterdag, op de eerste jongen.

 

Week 10►
5 maart tot 11 maart
Film:- de kweekbakken, zie sticker,pincet, nestmateriaal, bewaarplaats eitjes, kunsteitjes, voedertafel, dagelijks menu, vluchtjes
                                  


 s' Morgens probeer ik de eitjes te rapen met een pincet,(zie film)  en  de andere eitjes worden gekeerd.  Bij het derde ei leg ik s' avonds de eieren terug, en noteer de datum.  Het is zeer belangrijk dat de vogels kunnen beschikken over sepia en grit.  Vandaag gezien de eerste bevruchte eitjes . Spannend elk jaar opnieuw! 

HIER BEGINT MIJN VERHAAL:

Week 8►
20 februari tot 26 februari
 Op zondag 26  februari ben ik begonnen met het koppelen van de isabellen.  De ganse week heb ik de witte, en  dan de gele kanaries gekoppeld  tot 20.30h.s' avonds.  s 'Zaterdagmiddags zaten de vogels in de juiste kweekbakken .  Nog vóór de vogels aan het broeden gaan naai ik eerst de nesten vast met wit garen  zodat ze de nest niet kunnen keren en de eitjes er niet onder kunnen raken. - Dan plak ik een sticker op de voorkant   van de kweekbak,   en behandel  het nest tegen bloedluizen - Zoals elk  jaar zijn ook nu de isabellen het eerst  begonnen.

Wordt vervolgd!

naar boven⇔

Dagboek van...⇔